URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Mai 2018, 16:46

Avocat din dosarul Kiss, nemulţumit că procesul s-a accelerat: „Sunt curios dacă au fost pliculeţe galbene care au ajuns la instanţă”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

21 mai, 25 mai, 29 mai şi 31 mai. În acest ritm se succed înfăţişările în procesul în care DNA Oradea i-a trimis în judecată, în 2015, pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor Alexandru Kiss, pe proprietarul grupului de firme Selina, Beniamin Rus, pe oamenii de afaceri unguri Miklossy Ferenc, Miklossy Laszlo şi Bojtor Vilmos, precum şi pe afaceristul orădean Gheorghe Roatiş.

Dosar vechi, proces greoi

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, Kiss este acuzat de trafic de influenţă şi luare de mită, iar oamenii de afaceri de cumpărare de influenţă şi spălare de bani, în mai multe afaceri datând din perioada 2002-2008.

Potrivit rechizitoriului, Kiss ar fi primit mită de la patronul firmei ungare Keviep, Miklossy Ferenc, pentru ca acesteia să-i fie atribuit contractul pentru construirea haldei ecologice de deşeuri din Oradea, de la Rus pentru contracte de reabilitare a unor drumuri judeţene şi deszăpeziri, de extindere a unor reţele de apă şi canalizare, dar şi pentru a cumpăra sub preţul pieţei terenurile unor foste unităţi militare din Calea Aradului (unde s-au ridicat câteva blocuri din cartierul Luceafărul) şi din strada Universităţii, iar de la Bojtor şi Roatiş pentru contracte de aprovizionare prin Ungaria cu cărbune importat din Ucraina şi Rusia a fostului CET I din Şoseaua Borşului.

Deşi vizând fapte vechi, dar neprescrise, dosarul DNA a fost finalizat cu rechizitoriu abia în 2015, când a şi fost trimis în instanţă, dar judecarea a decurs greu, un an întreg fiind blocat doar în camera preliminară a Tribunalului Bihor, unde a fost contestat probatoriul.

Iuţit pe final

În condiţiile în care din luna iulie preşedinta completului de judecată va avansa ca judecător la Curtea de Apel Alba Iulia, iar dacă până atunci nu pronunţă o sentinţă, procesul riscă să fie luat de la capăt (aşa cum s-au reluat, de pildă, cele ale preşedinţilor Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi Senatului, Călin Popescu Tăriceanu), ultima fază a procesului s-a iuţit poate surprinzător. După două înfăţişări în cursul săptămânii trecute (luni, 21 mai, şi vineri, 25 mai), lunea aceasta a avut loc încă una, iar joi, 31 mai, a fost programată următoarea.

Din acest motiv, avocaţii inculpaţilor s-au arătat extrem de iritaţi şi nemulţumiţi, făcând reproşuri judecătoarei, ba chiar insinuând că ar asculta "comenzi" oculte, cu aluzie la SRI. "Sunt curios dacă pe parcursul acestui proces au fost pliculeţe galbene care au ajuns la instanţă, şi pe care noi nu le-am văzut", a spus apărătorul lui Alexandru Kiss, Răzvan Doseanu.

Noi "chichiţe" şi cereri

De altfel, tot Doseanu a prezentat judecătoarei mai multe ale exemple de dosare de corupţie, privind fapte la fel de vechi precum cele de care sunt inculpaţi Kiss şi asociaţii săi, dar în care termenele de judecată au fost fixate la câteva luni distanţă, nu la câteva zile unul după altul. "Pot să cred că acest dosar este considerat o prioritate aparte, inclusiv de către dvs, că se pune o presiune", a spus apărătorul lui Kiss.

Un alt avocat al acestuia a cerut, de asemenea, ca instanţa să trimită Serviciului Paşapoarte o adresă prin care să obţină copii ale paşapoartelor turistice pe care le-a avut fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor în perioada 2000-2004, când a primit paşaport diplomatic, argumentând că informaţiile astfel obţinute ar demonstra că politicianul nu a ieşit din ţară pentru a merge la Budapesta în datele când un alt inculpat din dosar, Bojtor Vilmos, a declarat că i-a înmânat "comisioane", adică mită, în hoteluri din capitala ţării vecine. O altă cerere, cu acelaşi scop, a vizat şi Inspectoratul Poliţiei de Frontieră.

Alţi avocaţi au cerut insistent ca instanţa să nu grăbească procesul, ci să aştepte publicarea motivării unei Decizii a CCR despre care au afirmat că poate influenţa decisiv procesul, în sensul prescrierii unora dintre fapte, repetând totodată o solicitare făcută şi anterior, ca DNA să comunice în ce anume a constat, concret, colaborarea cu SRI în instrumentarea acestui dosar, în condiţiile în care o parte din probe sunt transcrierile unor convorbiri telefonice dintre Kiss şi alte persoane inculpate în care tema discuţiilor ar fi fost trucarea unor licitaţii şi remiterea unor şpăgi.

L-a "ocrotit" DNA pe şeful CET?

O altă solicitare insistentă a avocaţilor, formulată şi la termenele anterioare, a fost ca instanţa să oblige DNA să comunice dacă fostul director al vechiului CET pe cărbune, Dragoş Gligor - despre care inculpatul Bojtor Vilmos a dezvăluit că l-a denunţat deoarece i-a pretins şi a primit şpăgi în sume egale cu Kiss şi cu fostul patron al Lotus Center, Alexandru Mudura (decedat înainte de începerea procesului) - face sau nu obiectul unui dosar deschis de procurorii anticorupţie şi în ce stadiu este acesta.

"Dacă DNA are un dosar cu aceleaşi probe şi DNA nu l-a putut face nici măcar suspect pe Dragoş Gligor, atunci e clar că inculpaţii din acest dosar au fost trataţi diferit. De ce nu se invocă celeritatea şi pe denunţul lui Bojtor Vilmos cu privire la Dragoş Gligor? Doar faptele de corupţie sunt la fel de importante. Sau e vizat domnul Kiss ca persoană? Daţi-mi voie să cred că ceva e în neregulă cu acest dosar", a spus Răzvan Doseanu.

În finalul dezbaterii, judecătoarea a încuviinţat cererea apărătorului, urmând ca la următorul termen, fixat pe miercuri, 31 mai, DNA să comunice dacă împotriva lui Dragoş a deschis un dosar penal şi în ce stadiu este acesta, respingând însă celelalte solicitări, făcute de avocaţii lui Kiss, privind adresele către Serviciul de Paşapoarte şi către Poliţia de Frontieră.

"Este imposibil, din trei în trei zile", a rispostat un alt avocat, al lui Bojtor Vilmos, care vine din Braşov, dar fără a o face pe judecătoare să se răzgândească...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Avocat de Paleu, cel mult.
E suparat avocatul ca au trecut aproape trei decenii, de cand Kiss face pe mafiotul sef prin Bihor, iar celula pregatita in puscarie e inca goala.
Postat 30 Mai 2018, 08:35 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON