URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Ianuarie 2015, 16:51

Avertisment: Primăria riscă să piardă finanţarea pentru Aquapark, Piaţa Unirii şi pasajele peste centură

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria are la dispoziţie o lună să convingă Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului că poate finaliza la timp investiţiile pe fonduri europene asumate până la sfârşitul anului, pentru că în caz contrar riscă să piardă finanţarea.

"Aţi depus pe Planul Operaţional Regional 58 de proiecte, din care aţi contractat finanţarea pentru 26 de obiective, ceea ce este foarte bine, dar văd că aţi finalizat doar 9 dintre ele şi aveţi 17 proiecte mari în implementare până la sfârşitul anului", a declarat Sanda Cătană, şeful Direcţiei Implementare Proiecte Operaţionale Regionale din cadrul ADR Nord-Vest.

"Nu ştim dacă nu se va cere rezilierea"

Sanda Cătană şi Marcel Boloş, directorul ADR Nord-Vest, au participat marţi la Oradea, la conferinţa de presă în care Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională şi-a prezentat raportul de activitate. Reprezentanţii ADR Nord-Vest au cerut reprezentanţilor municipalităţii să ia toate măsurile necesare, inclusiv suplimentări de personal, pentru a implementa la timp proiectele pentru care au obţinut finanţare.

"Aveţi 3 proiecte cu risc şi, dacă nu sunt pregătite bine până în martie, probabil vor fi luate în vizor de minister (n.r. Ministerul Dezvoltării). Nici nu ştim dacă nu se va cere rezilierea lor", a spus Cătană.

Cele 3 proiecte sunt de fapt 4 şi au o valoare valoare totală de 36,3 milioane euro. Acestea se referă la construirea aquapark-ului Nymphaea în locul actualului ştrand municipal, reabilitarea Pieţei Unirii şi amenajarea pasajelor supraterane pe care şoseaua de centură va traversa intersecţiile cu DN 76 şi DN 79, spre Deva, respectiv Arad.

Cu monitorizare specială...

Directorul Marcel Boloş a precizat că proiectele în discuţie nu sunt deocamdată în situaţia de a-şi pierde finanţarea, dar că Primăria va trebui să demareze lucrările cât mai repede, cu termene clare, pentru a convinge Ministerul Dezvoltării că le poate finaliza înainte de sfârşitul anului.

"Cele trei proiecte vor intra într-un regim de monitorizare specială. Vom cere un plan de lucrări începând din martie până în decembrie şi vom insista să fie respectat", a spus Boloş.

Directorul ADR Nord-Vest a mai spus că rezilierea contractelor ar însemna pierderea fondurilor pentru actuala perioadă de finanţare, ceea ce ar însemna o pierdere enormă.

Rată de absobţie 30%

Prezent la conferinţa de presă, viceprimarul Mircea Mălan a dat asigurări că municipalitatea va face toate alocările necesare în bani şi oameni pentru a termina la timp proiectele europene contractate. "Toate proiectele vor fi implementate până la sfârşitul anului", a spus Mălan.

Potrivit evidenţelor ADR Nord-Vest, rata de absorbţie la nivelul regiunii de dezvoltare este de 53,4%. Strict pe Programul Operaţional Regional, Primăria Oradea a reuşit să cheltuie până acum doar 30% din fondurile alocate, dar cu mult sub media pe regiune.

Rata scăzută de absorbţie se datorează amânării marilor proiecte, acum în monitorizare specială, pentru ultimul an de implementare. Lucrările au început mai târziu pentru că Primăria a preferat să reproiecteze lucrările decât să le implementeze cu deficienţe şi a fost nevoită să repete unele licitaţii pentru că firmele concurente nu s-au încadrat în condiţiile cerute.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
erata
N-O FI RAMAS...
Postat 28 Ianuarie 2015, 00:11 de TDS
Pe deal pe la Marisel....
Am inteles ca si proiectul de incalzire pe apa termala din Cartierul Nufarul e in pericol! Ca s-a "imbunatatit" din mers iar modificarile au produs intarzieri de un an! Pai nu era firesc sa fie un proiect bun din prima? PS Pe FB o individa numita Teodora a postat sub titlul "Puternicii zilei" o fotografie in care apar si Mos si parintele! Unde sa fie facuta poza? Evident la o masa imbelsugata(ca mesele ne plac, conform invataturilor Bibliei). Pe langa titlul de prost gust("Puternicii zilei")nu pot sa-mi dau seama cum acesti indivizi tin conferinte despre pericolele care pandesc proiectele cu finantare europeana dupa care stau la petreceri razand cu gura pana la urechi! Lucru BINE FACUT, de altfel! SA VA FIE RUSINE tuturor si sa-ti fie RUSINE parinte pentru toate relele pe care le-ai facut in acest municipiu! De ce n-oi fi ramas in Marisel, nu stiu!
Postat 28 Ianuarie 2015, 00:02 de TDS
Lauda de sine nu MIROASE BINE!
Deci"Potrivit evidenţelor ADR Nord-Vest, rata de absorbţie la nivelul regiunii de dezvoltare este de 53,4%. Strict pe Programul Operaţional Regional, Primăria Oradea a reuşit să cheltuie până acum doar 30% din fondurile alocate, dar CU MULT SUB MEDIA pe regiune." Nu îmi face deloc plăcere să constat că nu se lucreză cu cap, dar dacă tot suntem sub MEDIA PE REGIUNE CE SENS ARE SĂ NE LĂUDĂM CĂ ORADEA e deasupra Clujului, a doua pe țară etc.?
Postat 27 Ianuarie 2015, 23:45 de Adi_Oradeanul
Scandal @!!!
Guvern PSD + primarie PNL = SCANDAL !!!!!
Postat 27 Ianuarie 2015, 17:23 de scortosul
Porcul nu se mai îngraşă în ajun decât la liberalii amatori !!!
Aveau timp la PMO să facă echipe de implementare, cu oameni pregătiţi tocmai pentru aşa ceva, încă din 2008 încoace ... dar iau dat afară pe toţi cei care numai despre chestia asta vorbeau, sau i-au rotit până i-au ameţit în afara sistemului, pe motiv că ar avea idei fixe şi nu pot fi de încredere din punct de vedere politic !!! Acum, că strategia lui Bolojan s-a dovedit de fapt copy-paste a ultimelor zece pagini din cea a predecesorilor, iar sutele de milioane absorbite vor fi, în mod real, doar câteva zeci pe care le putea absorbii până şi o comună medie din RO, e clar cu cine avem de a face ???
Postat 27 Ianuarie 2015, 17:03 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON