URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 August 2014, 15:28

Autorităţile "înlătură" ultimul punct de pe harta riscului de inundaţii majore din Bihor: Repcon reia lucrările la acumularea de la Corbeşti (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectul Claudiu Pop şi secretarul de stat Pasztor Sandor, de la Departamentul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, au anunţat joi că de la bugetul Ministerului Mediului a fost deblocată suma de 3 milioane lei necesară pentru continuarea lucrărilor de amenajare a acumulării hidrotehnice nepermanente de la Corbeşti (comuna Ceica).

În această zonă, de fiecare dată când s-au înregistrat ploi abundente, apele de pe versanţi, încă din zona Vârciorog, se revărsau în viituri, producând inundarea a sute de gospodării din satele Corbeşti, Topa de Sus şi de Jos, Hidişel, Sâmbăta şi Holod, ultima inundaţie având loc chiar anul trecut.

"După ploile masive de anul trecut s-au inundat sute de gospodării. Apa a fost în această zonă atât de multă, încât a luat un buldozer. Coloana de apă avea 6 metri înălţime", a spus prefectul Claudiu Pop într-o conferinţă de presă desfăşurată joi la faţa locului, alături de secretarul de stat Pasztor Sandor şi de Mircea Nistreanu, directorul general al firmei Repcon, constructorul acumulării.

Barajul de la Corbeşti a fost început în anul 2011, dar din 2012 nu s-au mai alocat fonduri pentru continuarea lucrărilor. Valoarea proiectată a acestora este de 19 milioane lei, din care până în prezent au fost alocate aproximativ 7 milioane lei. În prezent, acumularea, care are o lungime de 70 metri şi o lăţime de 50 metri pe o înălţime de 29 metri, este executată, conform celor doi oficiali, în proporţie de 60%.

"Aşa cum este, în acest stadiu, a contribuit la reţinerea apelor din ploile abundente căzute luna trecută, astfel că nu au mai fost inundate localităţile din aval", a explicat Pasztor Sandor. Acesta a precizat că după ultimele ploi acumularea a reţinut circa 120.000 - 130.000 metri cubi de apă, iar după finalizarea lucrărilor, pe care o estimează pentru anul 2016, capacitatea acumulării va fi de 1,2 milioane metri cubi de apă.

"Fiind o acumulare nepermanentă, are rolul de a reţine apele din ploi pentru a nu se forma viituri, iar de aici, printr-un baraj, se eliberază strict cantitatea de apă care poate fi preluată de albia naturală a Văii Topa", a explicat şi directorul general al Repcon, Mircea Nistreanu.

"Banii la buget sunt puţini, puteam aloca pentru alte lucrări, care sunt vizibile, dar am ales să-i alocăm aici, deşi este o zonă foarte puţin cunoscută, pentru că aici era vital să continuăm lucrările", a mai spus secretarul de stat, adăugând că această zonă "este ultima de pe harta de risc de inundaţii din judeţul Bihor".

Ca un detaliu elocvent despre cauzele ce determină inundaţiile tot mai frecvente din ultimii ani, Pasztor a precizat, fiind confirmat şi de reprezentantul Repcon, că şi în zona Corbeşti se exploata lemnul "legal sau nu" într-un ritm atât de intens încât în 2011, când au demarat lucrările, maşinile ce transportau beton efectiv nu aveau loc să treacă de cele ce transportau lemn.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Completare
Probabil cand ai scris Hidiselul de jos, te refereai la Hidisel (cunoscut si sub numele de Hidiselul de Dobresti, tocmai pentru a nu fi confundat cu celelalte doua Hidiseluri, iar Topa de Cris a luat locul in geografia cunoscuta doar de tine satului Topa de jos, Topa de Cris fiind hat catre granita cu judetul Cluj. No, apoi greu cu geografia asta.
Postat 14 August 2014, 16:34 de anticomunistul
Geografia bat-o vina
Comuna Corbesti? Comuna Hidiselul de jos? Poate vrei sa spui comuna Ceica, comuna Hidiselul de sus. Ai un nume cu rezonanta locala si nu stii comunele din Bihor? N-am inteles ce legatura are barajul de Corbesti cu inundatiile din Holod sau Hidisel, in rest s-auzim numa' de bine.
Postat 14 August 2014, 16:26 de anticomunistul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON