URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iunie 2016, 18:15

Au rambursat împrumutul. Gradul de îndatorare al Oradiei va scădea la 20,39%

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Gradul de îndatorare al municipiului va scădea de la 60,93% în decembrie 2015 la 20,39% în decembrie 2016. "Din creditul CEC în valoare de 100 milioane lei luat pe un an pentru cofinanţarea proiectelor europene, am utilizat în final doar 88 milioane lei. În urma decontărilor făcute cu finanţatorul european, în valoare de 72,6 milioane lei, am rambursat deja 53 milioane lei. Mai avem de primit încă 32 milioane lei. Şi dacă nu primim niciun leu, nu se pune problema să nu putem rambursa sau refinanţa diferenţa rămasă de 12 milioane lei", a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, Nadia Haş, directorul economic al Primăriei.

Potrivit directoarei, gradul de îndatorare al Oradiei a cunoscut un trend crescător începând din 2013, când a demarat implementarea marilor proiecte europene, majorându-se de la 16,2% la 18,8% în 2014, pentru a face un salt la 60,93% anul trecut, urmând să scadă la 20,39% anul acesta şi la 18,53% în 2017.

"În anul 2019 gradul de îndatorare se va stabiliza undeva la 19% pentru că vor începe plăţile la creditul de 22,6 milioane euro luat pentru cofinanţarea unui pachet de cinci proiecte europene", a spus Haş.

Primăria a acoperit din împrumutul BEI partea ei de contribuţie la construirea aquapark-ului din strada Codrilor, a pasajelor peste DN 76 şi DN 79, construcţia drumului expres şi reabilitarea dealului Ciuperca. "Am făcut un calcul şi rambursarea creditului BEI ne va costa 0,52 lei pe cap de locuitor pe an în următorii 20 de ani", a declarat directoarea.

Conform legii, gradul maxim de îndatorare al unei municipalităţi este de 30%, procent la care nu se iau în calcul împrumurile luate pentru cofinanţarea împrumuturilor europene. Conducerea municipalităţii a inclus în calcul şi aceste împrumuturi pentru că până la urmă sunt bani care trebuie rambursaţi.

"Perspectivă stabilă"

De altfel, aceleaşi calcule le-au făcut şi specialiştii agenţiei internaţionale Fitch Ratings, care au acordat pe 3 iunie municipalităţii orădene calificativele de rating BBB- pentru împrumuturile pe termen lung în lei şi valută şi F3 pentru creditele pe termen scurt în valută, ceea ce înseamnă în ansamblu că "perspectiva pe termen lung este stabilă".

Municipalitatea îşi menţine aceleaşi calificative încă din 2013, în ciuda instabilităţii legislative de la nivel naţional, cu impact direct asupra vieţii economice şi creşterii gradului de îndatorare. "Calificativele reflectă performanţa financiară solidă a municipiului, datorată atât veniturilor provenite din progresele semnificative ale economiei locale, dar şi îmbunătăţirii ratelor de colectare a veniturilor proprii", a spus Nadia Haş.

Potrivit directoarei, calificativul de "perspectivă stabilă" dat de Fitch Rating ţine cont de "planurile ambiţioase de investiţii ale oraşului care necesită o creştere a datoriei publice în 2016" dar reflectă că "Oradea va respecta limitele serviciului datoriei publice".

149,3 milioane euro atraşi

Directoarea Nadia Haş a făcut pentru BIHOREANUL o sinteză de ultimă oră a finanţărilor atrase de municipalitatea orădeană în ultimii ani, pentru a clarifica informaţiile contradicgtorii vehiculate în spaţiul public.

Din cele 62 de proiecte implementate în perioada 2009 - 2015, 10 proiecte, în valoare totală de 5,6 milioane euro, cum ar fi reabilitarea grădinii zoologice sau amenajarea centrelor sociale Candeo şi Dignitas, au fost cofinanţate de la bugetul de stat.

52 de proiecte, în valoare totală de 241,4 milioane euro, au fost cofinanţate din fonduri europene cu contribuţia bugetului de stat. Acestea au prevăzut investiţii precum construcţia noului CET pe gaz şi reabilitarea a 17,7 kilometri de reţea de termoficare, reabilitarea Cetăţii sau construirea Aquapark-ului.

În ceea ce priveşte proiectele cu cofinanţare europeană, valoarea contractată a scăzut de la 241,4 milioane euro la 209,6 milioane euro în urma licitaţiilor, ceea ce înseamnă o diminuare la 87% a valorii estimate.

Conform declaraţiei directoarei Nadia Haş, din cei 209,6 milioane euro, 149,3 milioane euro o constituie cofinanţarea europeană, cea de la bugetul de stat şi plata TVA. Restul de 59,7 milioane euro, reprezentând 28,5% din total, este contribuţia oraşului, formată din alocări de la bugetul local în valoare de 12,6 milioane euro şi credite de 47,1 milioane euro. 

Diferenţa de 570.000 euro o reprezintă contribuţiile asociaţiilor de proprietari care au derulat proiecte de reabilitare termică a blocurilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
@eutanasiu
Te asigur, ca am uitat mai multa matematica, decat ai stiut tu vreodata. Algebra, stimabile, cuprinde si procentele, asta asa ca si completare. Asta cu contabilitatea dubla, tinuta de o primarie de municipiu, intrece orice fabulatie, asa nu cred ca face sens sa o comentez. Prima data astept sa vad la finalul anului, care este realiatea data de cifrele din bilantul contabil. Spre deosebire de tine, care pornesti de la o fabulatie, pe care construiesti mai apoi un intreg esafodaj de deductii "logice", pentru a ajunge la concluzii halucinante, eu prefer sa ma raportez la real. PS: o precizare, aia de la final cu (integrat si derivat) nu prea ti-a iesit, daca ma intelegi ce vreau sa spun! A, am uitat, ca sa intelegi ce vreau sa spun, ar trebui sa intelegi ce inseamna derivata si ce inseamna integrala.
Postat 09 Iunie 2016, 22:48 de User anonimizat
@A-mic
Analizând puţin textul „articolului” vei constata că este doar un komunicat al direcţiei economice a PMO. Atât şi nimic mai mult! Are menirea de a încerca să interpreteze trunchiat situaţia reală a cheltuirii banilor publici şi mai ales a celor din fonduri europene. În privinţa algebrei este evident că ea nu este suficientă pentru analiza şi interpretarea „rezultatelor”. Dacă, prin absurd, ar fi cum spui tu, îţi recomand să aplici „regulile” algebrei şi rezultatelor de la alegerile locale. Adică FĂRĂ PROCENTE. Doar cifre absolute. Înregistrate în contabilitatea B.E.C.. Dar nu algebra a fost instrumentul folosit în ceea ce am scris eu. Dacă aveai studiile complete (la matematică) ai fi înţeles mai mult. Poate nu tot, dar suficient cât să ai unele argumente, dacă ele există, în a demonstra că ceea ce am scris nu este aşa. De altfel nici destinsa doamnă H nu a făcut-o! Argumentaţia clară reprezentată de „nişte cifre înregistrate într-o contabilitate” („dublă” probabil) nu mă face să fiu „îngrijorat”. Îngrijorarea este specifică preşedintelui şi susţinătorilor săi. Din contră, atât timp cât ştiu sigur că va fi/este supusă verificărilor. Nu spui, în schimb, ce vei face dacă datele oficiale nu sunt aşa cum sunt azi prezentate? Nu ştiu dacă tentaţia credulităţii se referă şi la numărul proiectelor (cel puţin incert) care „întâmplător” au aceeaşi valoare. Valoarea lor pare un fel de e la puterea x (integrat şi derivat). Despre asta nimic?
Postat 09 Iunie 2016, 13:59 de eutanasiu
@eutanasiu
Amice, cand comentariul la un articol, depaseste ca numar de cuvinte articolul, cred ca ceva e in neregula, cu postarea. De aceea si remarca cu imens, intens si fara sens. Fara sens, pentru ca tu te incapatanezi sa faci socotelile dupa propriul algoritm, care nu prea are multe in comun cu regulile algebrei. Argumentatia clara, e reprezentata de niste cifre inregistrate intr-o contabilitate, care va fi supusa verificarilor, fii fara grija. Eu personal, astept pana anul viitor, pentru a vedea care va fi gradul de indatorare. Pana atunci, sunt tentat sa dau crezare unor date oficiale. Restul ... e tacere! Hai pa!
Postat 08 Iunie 2016, 22:06 de User anonimizat
„Bine că eşti tu deştept”
Treaba ta e să duci „sarcina” până la capăt, adică până în pânzele albe. Ai doar de impus un mesaj infailibil, glorios, mesajul partizanatului interesat. Eşti fidel „cauzei”, nu adevărului. De aceea eşti un „combatant” care alege activismul, „angajarea”, fiindcă altfel nu ai identitate. Reprezinţi „tabăra” de care te lipeşti pentru a te justifica. Comentariile mai lungi decât ordinele emise de primar (prin HCL sau nu) ţi se par imense. Aşa o fi! Intense, comparativ cu ceea ce eşti tu obişnuit, fără discuţie. Sensul (în general) pare să-ţi fie total străin. Repetiţia periodică a minimei inventate de „gânditorul de Hamangia” pe post de axiomă reflectă perfect principiul răspunsurilor/deciziilor luate pe loc (în maxim două minute, clipind mai des – ca să fiu mai precis). Un om cinstit, cu convingeri ferme şi argumentate, e întotdeauna de preferat întru-un dialog (pe orice temă), decât un ”bleableaist” filistin lipsit de argumentaţie clară şi fără echivoc, şi care o ”scaldă în două ape ” mereu, încercând astfel să fie pe placul tuturor (sau măcar a ”majorităţilor de opinie” conjuncturale). Nu e cazul tău. Dovedeşti că nu ai citit şi, dacă ai făcut-o, nu ai înţeles ce am scris, în schimb comentezi … un comentariu. Arta de a te afla „în treabă” comentând altceva decât articolul este pentru tine un loc comun. "Ba pe-a mă-tii" n-a convins niciodată pe nimeni.
Postat 08 Iunie 2016, 13:06 de eutanasiu
?!
Deoarece concurenta se pare ca e mult mai informata, citez dintr-un cotidian local spusele d-nei directoare :,, „Gradul de îndatorare al oraşului este mare dar nu pe efortul municipiului, nu pe veniturile sale proprii, ci pe decontările de la Uniune” Cu alte cuvinte DACA ue, etc, etc, gen pielea ursului din padure. Din alt cotidian am aflat ca ,,În cel mai rău caz – deci în ipoteza în care nu ar mai veni deloc bani europeni pe proiectele implementate – Primăria Oradea are și opțiunea de a refinanța împrumuturile actuale. În acest moment, costurile creditelor luate pentru cofinanțarea proiectelor europene se ridică la 105 lei/locuitor. Iar costul (numai dobânzi + comisioane) pe orădean al tuturor creditelor aflate acum în curs este de 283 lei/26 de ani." No comment!
Postat 08 Iunie 2016, 11:32 de pinonel
@eutanasiu
Ca de obicei, imens, intens si fara sens. Dupa ce ca interpretezi niste cifre dupa cum te duce capul (adica nu prea mult), mai faci si pe prostul. Ai grija, riscul cel mare cand faci pe prostul, e ca poti sa ramai asa! Data viitoare cand o sa-ti cumperi ceva mai costisitor, gen smart tv, computer sau masina, tu sa nu platesti TVA, ca ala oricum nu se pune, sa vedem daca o sa reusesti! In rest nimic nou, te macina aceeasi ura, lucru care iti tulbura rau judecata!
Postat 08 Iunie 2016, 08:48 de User anonimizat
:))
Unde-s pesedeii să se vaite că orădenilor le merge bine?
Postat 08 Iunie 2016, 07:16 de Mekong_Delta
@exclaibur
Eu am inteles foarte clar, mult mai clar ca factura de electrica: indatorarea orasului a fost o tema de campanie jegoasa si mincinoasa a pesedeilor la fel ca multe altele. in schimb ce nu am inteles este de ce postacii nu isi iau vacanta acum ca alegerile s au terminat?si la cum se misca orasul asta nu inteleg cum de a luat doar 71 % bolojan?as fi mizat pe un 85 %-90 %
Postat 08 Iunie 2016, 01:05 de jijijupanu
Mendacem memorem esse oportet
Victoria unanimă obţinută în Oradea de PNL - partidul-sistem, girantul acaparării oraşului de către o reţea în care supunerea e mai presus de competenţă – ne spune că revoltele şi emoţiile create de “implementarea” proiectelor din fonduri europene (fără a fi europene) şi, mai recent, de referendumul de “absorbţie” , sunt vii doar în rândul celor anti-sistem de partid. Curentul, girat chiar de strategul campaniei, conform căruia etica nu este principiu dominant, ci doar un criteriu neglijabil, urmează de fapt voinţa „majorităţii” condusă de unanimitatea co-interesaţilor, co-beneficiarilor, co-sinecuriştilor şi bineînţeles a co-preşedinţilor. Ce spune despre un om faptul că își dă votul unor astfel de autişti. Ne arată că nici Bisericile, nici Școala, nici Presa nu produc efectele pe care le presupun rațiunile lor de a fi. Acest curent arată cât preț pun pe ei înşiși, că atâta consideră că merită și că, deci, se evaluează inconștient ca fiind total împotriva corupţiei dar de acord cu corupţii. Adică, în stare de orice pentru a-şi atinge scopurile. Ofensiva anti-corupție a DNA reprezintă, de fapt, o acțiune contra curentului. Incomodează cunoștințe indecente moral, destabilizează structuri bine închegate, amenință traiectorii care păreau de la sine înțelese. Dacă, prin absurd, ar fi supusă unui referendum, această campanie ar fi în mare pericol, fiindcă, odată ce se extinde și în afara clasei politice, ea zgândărește confortul moral al multora, ne silește pe toți să ne chestionăm situarea în destin și ipocriziile cotidiene. Ipocriziile cotidiene sunt în acest caz cel mai bine reflectate de pretinsul „răspuns” la ceea ce scriam cu puţin timp înainte de alegeri referitor la „combaterea” evidentei supra-îndatorări. Gurista de serviciu, nimeni alta decât etica doamnă H, de serv- viciu din punct de vedere profesional, împinsă în faţă de realesul al III- lea să „combată profesionist alegaţiile proprii” ne face pe deplin dovada ipocriziei specifică contabililor care „interpretează” un tabel plin de cifre. Se mai şi încurcă în „ştiinţă”. Dacă până nu demult administraţia gestionase 43 de proiecte în valoare de 247 de milioane de euro, întorcând tabelul pe partea cealaltă, a ajuns la 62 de proiecte cu aceeaşi valoare totală. Scăzând 10 dintre ele în valoare de 5,6 milioane de euro plătiţi EXCLUSIV din bugetul de stat şi cel local (adică fără nici o legătură cu fondurile europene) a ajuns la 52 de proiecte în valoare de 241,4 milioane de euro. Din nou, sumele „dau” şi pe linii şi pe coloane! Ce nu „dă” nicicum este valoarea fondurilor europene absorbite. Aflăm acum că cele 149,3 milioane euro conţin de fapt şi fondurile europene şi contribuţia de la bugetul de stat şi T.V.A.-ul. Aşadar, mai rămân 194,3 milioane de euro ca valoare a proiectelor. Din nou, loteria cifrelor este de partea matematicienilor transpuşi în economie. O inversiune nevinovată ar spune rău-voitorii. O simplă întâmplare, aş spune eu. Rămân însă întrebările: Când aţi minţit? Atunci sau acum? Şi atunci şi acum? Fondurile europene finanţează TVA-ul? Dacă nu (şi aşa este), atunci de ce calculaţi TVA-ul de 47,1 milioane de euro ca realizare? Cât s-a decontat din total în 2015? Cât sunt corecţiile financiare (contestate sau nu – fără importanţă) primite în fiecare an din 2008 până în 2016? Încercarea de a combate evidenţa cifrelor printr-o conferinţă de presă mincinoasă, în loc să lămurească situaţia gradului de îndatorare (prin prezentarea corectă a stadiului proiectelor), pe lângă că statistica minciunilor succesive, gratuite sau nu, care va încurca şi mai mult explicaţiile viitoare pe care le au de dat autorii performanţelor invidiate la nivel naţional, ne mai arată că minciuna directă dar şi cea prin omisiune este un modus operandi. P.S. „Au rambursat împrumutul.” – afirmaţia presupune că acţiunea este încheiată! (cel puţin în limba română)! „Gradul de îndatorare al Oradiei va scădea la 20,39%” – asta ne dovedeşte, dacă mai era nevoie, că minciunile „adevărate” de abia acum încep.
Postat 07 Iunie 2016, 23:24 de eutanasiu
Shortcut
Aceasta polologhie si insiruire de cifre seamana foarte bine cu factura de energie electrica.Pare corecta,poate ca si este,dar e foarte greu de inteles ceva din ea...desigur ignoranţa merita pedepsita
Postat 07 Iunie 2016, 20:36 de excalibur
Corupții Ardealului
1. Vasile Blaga ! Co-președinte PNL , în libertate 2. Cherecheș din Baia Mare : Prins în flagrant când lua șpagă și este reținut în arest preventiv.Reales și încarcerat ! bravo locuitorilor 3. Ilie Gavril Bolojan : a solicitat premierului o ordonanță de urgență care s-a dovedit neconstituțională.Primar reales cu peste 70% Concluzia ? Corupția Ucide , românii preferă corupții !
Postat 07 Iunie 2016, 18:42 de vocilebihoreanului29
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON