URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 August 2015, 18:11

Au demontat umbrarul! Vânzătorii din Piaţa Mare "fierb" lângă tarabe la 50 de grade (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În hala de legume-fructe din Piaţa Mare, temperatura la nivelul tarabelor trece de 50 de grade Celsius. "Când am pus termometrul pe masă şi am văzut că mercurul urcă până la capătul liniei, nu mi-a venit să cred. Amu’ s-o oprit la 50 de grade Celsius doar pentru că nu mai are unde merge mai sus", s-a plâns miercuri BIHOREANULUI un producător agricol.

În fierbinţeala amiezii, comercianţii îşi vând produsele făcându-şi vânt cu evantaie sau bucăţi de cartron ca să poată respira. Grijulii, aceştia îşi stropesc periodic marfa ca să nu se usuce de tot.

Vipia de sub copertina halei e atât de puternică încât legumele şi fructele se veştejesc în doar câteva ore. O legătură de frunze de pătrunjel culeasă de dimineaţă aducea miercuri la orele prânzului mai mult a fân decât a verdeaţă.

"Nici nu mai ştii ce să faci. De la căldură vinetele se încreţesc toate, roşiile se înmoaie, iar verdeaţa se usucă", a povestit un pieţar.

Vânzătorii din piaţă se plâng că, deşi de joi Bihorul va fi sub cod galben de caniculă, conducerea Administraţiei Domeniului Public a dispus demontarea umbrarului care acoperea copertina de pe piaţă.

"După ce au demontat plasa care ţinea umbră, în hală s-a făcut aşa de cald că nici nu poţi trage aer. Mulţi vânzători şi-au strâns marfa şi au plecat acasă. Oricum pe căldurile astea nu vine nimeni la cumpărături", a spus o vânzătoare. Producătorii şi comercianţii de legume şi fructe se tem că pe fondul prelungirii codului galben de caniculă, în zilele următoare, îşi vor vinde marfa într-un adevărat cuptor.

Liviu Andrica, directorul Administraţiei Domeniului Public spune că înţelege nemulţumirile comercianţilor legate de căldura din hală, dar că nu a avut ce face.

"Problema este că pânza de umbrire pe care am montat-o acum trei ani pe copertina din piaţă s-a deteriorat şi nu mai avea niciun efect. Din această cauză am dispus îndepărtarea materialului şi vopsirea copertinei cu dispersit", spune Andrica, precizând că lucrările începute miercuri vor fi terminate în cursul zilei de vineri.

Muncitorii vopsesc copertina cu dispersit de exterior de o culoare verzuie pentru a respinge razele soarelui şi a da un efect de umbrire dedesubt. "Pe porţiunile în care s-a vopsit deja copertina temperatura din hală a coborât cu circa 10 grade Celsius", a spus Andrica.

ADP a mai "răcorit" anul acesta şi alte pieţe prin vopsirea copertinelor. Metoda a fost folosită la pieţele Decebal, Ioşia şi Nufărul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
andrica, dupa chipul si asemanarea biraului
Singura calitate a acestui andrica, cu un trecut controversat, sau mai corect PENAL, este marea asemanare cu biraul, e la fel, fudul, prost si lacom. Dupa cate nazbatii a facut andrica, trebuia sa fie cel mult sef peste conducatorii de roabe!
Postat 07 August 2015, 05:40 de pinonel
Gospodin
Exista si termometre de "cooking",am vazut asta la emisiunile culinare. Pina acum nu le-am luat foarte in serios,dar se pare ca sunt intr-adevar utile.
Postat 05 August 2015, 20:08 de User anonimizat
unu
pacat ca sare lumea "ca arsa" la fel ca si pentru santierele din oras ("vai! ca este praf in oras!") - cand in finalul articolului conducerea pietei zice clar: am dat-o jos ca e in lucru: o inlocuim cu ceva mai bun, precum am facut si-n celelalte piete din oras unde deja am efectuat lucrarile. pare mult scandal pentru nimic, prea multa importanta data unor lucruri mici..
Postat 05 August 2015, 20:02 de unu
@robert
Multe a facut pan-acu ADP, si mai ales cu bani putini! Din buget propriu, fara credite, si (poate din pacate) fara fonduri europene. Nu cred ca poate sa atraga ea singura ca structura interna a primariei, ci primaria atrage fondurile defapt pt ei (vezi cazul piata rogerius). Bravo d-lui Andrica. Ar fi frumoase, da, sa fie toate pietele ca si cea noua din Rogerius, dar de unde cate 5m eur pt fiecare, cand defapt ei fac investitiile cu cateva sute mii lei. Cand or fi bani sa se rada si sa se faca de la zero, se va face si asta, insa pana atunci sa fim realisti - chiar avem ce aprecia si ce s-a facut (vezi de ex. piata decebal)
Postat 05 August 2015, 20:00 de unu
verdețuri fripte
au demontat umbrarul, ca să scadă media de vârstă a vânzătorilor, că-s mai tineri, adică mai termorezistenți :)
Postat 05 August 2015, 19:21 de vg
investitii de aruncat la gunoi cu ele
problema e ca tot ce au facut cei de la ADP in piete pana acum ar trebui ras si reconstruit cu cap.
Postat 05 August 2015, 19:15 de Robert
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON