URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2018, 12:28

Atenţie, pestă porcină africană! DSVSA Bihor anunţă un program amplu de măsuri preventive și de control

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în România, în apropierea graniței cu Ucraina și Ungaria. Vecinătatea cu judeţul Bihor i-a determinat pe specialiştii DSVSA să dispună aplicarea unor măsuri de control și combatere, necesare pentru a limita evoluția bolii, care dă un procent de morbiditate şi mortalitate foarte ridicat.

Potrivit DSVSA Bihor, care anunţă incidentul, „autoritățile competente locale au dispus aplicarea de urgență a măsurilor de control și combatere necesare pentru a limita evoluția și diseminarea bolii pe teritoriul României”.

Pesta porcină africană este o boală cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectând toţi porcii domestici şi sălbatici, dar boala nu se transmite de la animale la om, prin urmare nu afectează direct omul. Omul reprezintă, însă, un vector important în diseminarea acestei boli exotice, fie prin contact direct, fie prin intermediul unor produse, furaje sau alte instrumente.

DSVSA arată că boala determină un procent de morbiditate şi mortalitate foarte ridicat în cadrul populației de porci, iar pierderile rezultate în urma combaterii ei sunt deosebit de ridicate, atât costurile directe cu eradicarea, cât şi cele indirecte generate de restricţiile impuse comerţului cu porci vii şi produse sau subproduse provenite de la porci afectați.

Ca urmare a diagnosticării bolii, DSVSA Bihor a dispus implementarea unui program de măsuri preventive și de control, cum ar fi:

  1. Convocarea și reactivarea Centrului Local de combatere a bolilor, pentru asigurarea aplicării de măsuri concentrate, prin colaborarea insterinstituțională a tuturor factorilor cu responsabilități în domeniu;
  2. Distribuirea de materiale informative către populație, și afișarea acestora la punctele de intrare în țară ( rutiere și aeriene), sediul primăriilor și alte puncte de interes social și turistic;
  3. Realizarea de controale în trafic vizând în principal târgurile de animale, transporturile internaționale de animale și alimente, rutele de tranzit și zonele turistice;
  4. Supravegherea exploatațiilor de animale din specia porcină pe tot perimetrul județului cu activități mai intensificate în zona de nord, învecinată cu județul Satu Mare.
  5. Realizarea de instruiri cu organizațiile care activează în domeniile de risc (operatori economici din sectorul zootehnic și alimentar, fonduri de vânătoare, administratori a unor zone de interes turistic, medici veterinari de liberă practică organizați în condițiile legii etc), în scopul conștientizării pericolului epidemiologic și social/economic indus de pesta porcină africană, respectiv de popularizare a măsurilor de prevenire și diagnosticare precoce a acestei boli.

Din recomandările generale de prevenire și combatere a bolii, necesare a fi aplicate de cetăţeni, DSVSA menționează:

  1. Asigurarea condițiilor de biosecuritate în toate exploatațiile de porcine (gospodării și ferme comerciale), cu interzicerea accesului la animalele cu statut epidemiologic necunoscut, respectiv menținerea animalelor doar în adăposturi, fiind interzisă scoaterea acestora pe pășuni;
  2. Hrănirea animalelor doar cu furaje sigure, specifice speciei, cu origine cunoscută fiind interzisă hrănirea porcilor cu resturi alimentare rezultate în gospodăria proprie sau provenite de la unitățile de alimentație publică (restaurante, cantine etc.)
  3. Anunțarea de urgență a medicului veterinar local, a medicului oficial zonal sau direct a DSVSA Bihor (telefon 0259.266.141) precum și a primăriei/consiliul local, despre orice caz de îmbolnăvire care evoluează la porcii domestici cu febră și mortalitate mare, respectiv a identificării de cadavre sau porci sălbatici bolnavi, în scopul aplicării precoce a măsurilor de diagnostic și prevenire.

DSVSA Bihor promite că va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii, respectiv măsurile ce se impun în scopul combaterii acesteia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON