URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Februarie 2012, 11:10

Atenţie, pescari: Permisul e insuficient pentru a pescui pe Crişuri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce au depistat mai mulţi pescari pe Crişul Repede şi pe Crişul Negru care aveau doar permis de pescuit, nu şi aviz pentru a pescui într-o arie protejată - cum sunt cele două râuri - şeful Asociaţiei Pescarilor Sportivi Aqua Crisius, Mihai Togor, atrage atenţia tuturor pescarilor bihoreni că sunt pasibili de amenzi dacă nu îşi cer şi aviz.

Orice activitate se plăteşte!

În calitate de custode al celor două arii naturale protejate, Togor a precizat joi, într-o conferinţă de presă, că un ordin comun al Ministerului Mediului şi al Ministerului Agriculturii, emis în vara anului trecut, prevede că pescuitul recreativ-sportiv pe arii naturale protejate se face în baza autorizaţiei de pescuit, adică a permisului eliberat de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, şi a avizului eliberat de custodele zonei.

"Pentru Crişul Repede şi Crişul Negru, custode este APS Aqua Crisius", a spus Togor. Lipsa acestui aviz îl face pe pescar pasibil de amendă între 300-600 de lei, în timp ce eliberarea avizului costă doar 10 lei pe an.

Togor a precizat că nu doar pescuitul, ci orice activitate într-o arie naturală protejată, care are impact asupra zonei, necesită aviz din partea custodelui. Activitate cu impact nu este considerat, de pildă, ieşitul la iarbă verde, însă este culesul de plante medicinale, de ciuperci sau scăldatul.

Realizări în 2011

Pe de altă parte, Togor a făcut public şi raportul de activitate al asociaţiei. În total în 2011, rangerii Aqua Crisius au avut 107 acţiuni de control şi patrulare, din care 27 de acţiuni cu jandarmii, 23 cu Inspecţia Piscicolă, 10 cu Garda de Mediu şi alte cinci cu poliţiştii bihoreni.

În urma acestor controale, 1927 de persoane au fost legitimate, s-au făcut 11 sesizări penale şi s-au dat 105 amenzi, în cuantum total de peste 70.700 de lei. "Sesizările penale le-am făcut pentru tăieri de arbori, braconaj piscicol şi furt calificat de resurse minerale, adică nisip. La două sesizări, de braconaj piscicol, a început urmărirea penală, la una de tăieri de arbori s-a dat amendă, iar restul sunt în cercetare", a precizat Togor.

Printre alte activităţi din 2011, şeful Aqua Crisius a mai menţionat atribuirea în custodie către asociaţie a ariilor protejate Diosig şi Valea Iadului, realizarea regulamentelor pentru ariile protejate luate în custodie, participarea la diferite concursuri de pescuit, realizarea unor cercetări pe tema faunei piscicole.

Tot anul trecut, asociaţia a depus spre finanţare europeană patru proiecte, din care trei au fost aprobate. Unul vizează editarea unei publicaţii bilingve despre valorile naturale şi culturale a Văii Crişurilor, un altul cercetarea insulelor transfrontaliere pe cale de dispariţie şi ultimul elaborarea unui plan de management cu măsuri de management integrat în ariile naturale protejate, plan ce presupune cercetarea detaliată a acestor zone.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
abuz
Deci, dragii mei de ce asociatie AQUA Crisius practica un tarif ilegal, cand in lege scrie foarte clar ca in cazul pescarilor acel tarif de acces in aria naturala protejata TREBUIE acordat gratuit? De ce domnul Togor, in declaratiile sale si in postarile de pe siteul asociatiei, preia din cadrul legal doar portiunile care ii convin in incercarea de a distorsiona litera legii? Cum se numeste acest lucru?
Postat 12 Septembrie 2013, 09:16 de dl avocat
abuz
Dragii mei daca tot publicati aceste declaratii de presa abuzive v-ar ruga frumos ca sa studiati un pic legea si sa publicati si varianta corecta a legii pentru buna informare a pescarilor bihorani privind drepturile si obligatiile lor. Le puteti gasi pe siteul anpa. Fiind ca aceste declaratii se refera la pescarii nemembri vreunei asociatii am sa incerc sa fac putina lumina in acest subiect. Conform legii pescarii nemembri pot pescui pe apele administrate de o asociatie de pescari daca respecta urmatoarele: - se detina permis de pescuit ANPA si sa respecte regulamentul asociatiei care administreaza acel tronson de apa (regulamentul trebuie sa fie legal) - sa achite unul din tarifele pe zi/luna sau an, aprobate de ANPA si publicate pe siteul lor si practicate de asociatia care administreaza acel tronson de apa. Asociatia este obligata prin lege sa faca controale zilnice pe malul apei pentru a strange aceste tarife de la pescarii nemembri. In cazul asociatiilor bihorene tarifele practicate de acestea sunt de 0 lei/ zi/luna sau an. - cu avizul administratorului/custodelui ariei naturale protejate. In ordinul nr.159/1266 din 21 iunie 2011 scrie - pentru acest aviz nu se percepe tarif.
Postat 12 Septembrie 2013, 09:03 de dl avocat
bataie de joc
de ce nu se ia atitudine ? la cati sau cate asociatii trebuie sa platesc ca sa stau linistit la un asa zis pescuit?mai ales ca lucrarile pe cris sau facut cum sau facut.daca platesti la ajvps nu ie valabil ca vin cei de la aqua si tot asa .sincer miam facut cel cu 30 ron la anpa sa vina cine o vrea ca nu mai dau nici un ban in plus.toti fura mi-am facut permisu la aqua si am crez ca ie valabil si la cefa da m-am inselat .cand am intrebat dc nu pot pescui la cefa mi sa raspuns cu intrebarea ,, de ce sa mergi pana la cefa..?desi deja si la cefa ie jale .ar trebui sa urmareasca pe cei care baga plasele nu pe unu ca mn care pescuieste cu un bat de 25- 30 ron.mai populati si voi ca sa cereti bani ca nimik nu faceti.ar trebui facuta o greva sau ceva o iesire sa vada ca nu suntem asa prosti
Postat 11 Ianuarie 2013, 18:31 de ri
jos togor si minciunile lui
togor minte cu nerusinare, el nu poate sa imi ceara o taxa de acces in aria protejata cand eu am domiciliul la 20 de metrii de raul Crisul Repede. Sa se mai gandeasca, poate o sa ii cer si eu acelasi lucru. Daca este sa ceara o taxa sa o ceara pt toti. Noi pescarii am platit odata pentru hobiul nostru( permisul de pescuit), se contrazice de unul singurul. Pentru mine este un abuz din partea lui si o sa il tratez ca atare. De-abia il astept sa vina in control cu cine o vrea el. Este un mincinos, il interteseaza doar banii mai mult decat aria (ne)protejata.Iar taxa nu este de 10 lei, macar sa taca din gura . JOS AQUA CRISIUS
Postat 28 Februarie 2012, 21:42 de anonim
Asta inseamna sa ai un primar d*bito* !
Vazand toti ca in Oradea se ,,poate'' (ex : platesti impozit pt. autoturism, platesti ,,parcarea'' de la bloc si mai platesti si stationarea pe numeroase strazi ), s-au pus toti pe taxat la greu ! Alt ex: circuli cu tramvaiul din Nufarul pana in centrul civic, acolo lucrezi, dar abonament ti se elibereaza DOAR pt. toate liniile ! Si toate ideile astea idioate au pornit din capul unui biet gibon. O intrebare pt. Togor : Va fi fauna/flora Crisurilor mai protejata prin cei 10 lei platiti de pescari in plus ?! Si ce sa intelegem, ca ati deschis strand ? Din aricol am inteles ca se va plati si pt. scaldat !!! Tot in articol se spune ca ati primit ariile in CUSTODIE, dar vad ca prima voastra grija e sa puneti vami peste vami, ca niste adevarati proprietari. Plimbatul pe promenade e gratis ? Eu nu am sa platesc niciun leu, astept, daca va fi cazul, sa ma amendati !
Postat 17 Februarie 2012, 11:39 de aiurel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON