URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iunie 2010, 17:01

Atenţie la ce mâncaţi! Mozzarella albastră a ajuns şi în Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siuguranţa Alimentelor Bihor, dr. Mircea Gelu Budău, a declarat, sâmbătă, pentru BIHOREANUL, că în cursul zilei de vineri, inspectorii DSVSA au ridicat din cinci magazine orădene mozzarella care, la contactul cu aerul, se făcea albastră. "Am primit sesizarea de la Bucureşti miercuri seară. Au fost identificate 20 kilograme de mozzarella albastră, la un depozit alimentar din Oradea. În cursul zilei de joi, am descins la depozitul respectiv, iar vineri am găsit şi cele 5 magazine în care fusese distribuită brânza", a afirmat dr. Budău.

Potrivit acestuia, până la descinderea inspectorilor sanitari, majoritatea cantităţii de mozzarella albastră a ajuns la consumatori. Totuşi, 1,7 kg de brânză a fost retrasă din vânzare şi sigilată, fiind trimisă la distrus, la Protan. "Deocamdată nu au fost semnalate probleme în rândul populaţiei. În perioada următoare, vom verifica depozitele de produse lactate şi derivate, iar depozitul de la care a fost ridicată cantitatea de mozzarella va fi controlat săptămânal. Dacă mai apar cumva loturi, vom lua probe, să vedem care va fi situaţia", a conchis Budău.

Scandalul cu mozzarella albastră a pornit săptămâna trecută, când autorităţile italiene au retras de pe piaţă circa 70 de mii de role de brânză care devenea albastră la contactul cu aerul. Ministerul Sănătăţii de la Roma a alertat Comisia Europeană în legătură cu o posibilă contaminare.

Brânza suspectă a fost fabricată în Germania pentru o companie italiană, iar testele iniţiale efectuate de un institut arată că schimbarea culorii este provocată de o bacterie.

Experţii afirmă însă că nu trebuie exclusă prezenţa cuprului, nichelului sau a plumbului în laptele din care a fost făcută brânza sau în soluţia folosită pentru conservare. În 2008, câteva ţări europene au interzis, pentru scurt timp, brânza italiană mozzarella în urma temerilor unei contaminări cu dioxină.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Preventie eficienta (si ...netaxata): Studiati zilnic pe Internet "RASFF-portal"!
I. "Potrivit acestuia [n.a. dr. Budau], până la descinderea inspectorilor sanitari, majoritatea cantității de mozzarella albastră a ajuns la consumatori." 1. Notificarea de alerta rapida nr. 2010.0746, a fost data pe 9 iunie 2010. A fost trimisa inclusiv și României (prin ANSVSA). Pana pe data de 24 iunie dl. Budau & co ce au pazit? Stimulentele, ...din amenzi? 2. In perioada: 9-24 iunie, ce cantitate de mozzarella alterata (origine Germania), a fost vândută, dl Budau? 3. Cu atâția specialiști "numiți politic", dotare materiala s.a., de ce nu ați reacționat conform procedurilor RASFF (de alerta rapida)? Chiar dacă, unii, de la București, (poate ca) v-au informat cu întârziere, nu sunteți competenți ca sa accesați: "RASFF-portal"? Daca nu, rugați-i pe studenții voștri, de la Facultatea de Protecția mediului! II. Pe acești "competenți portocalii", cine ii amendează/atinge la stimulente? 1. Sa va dam și baza legala? PS Calificativ activitate RASFF: +nesatisfăcător!
Postat 26 Iunie 2010, 20:54 de stefan
pt kaboom.
lol. bestiala, postarea.
Postat 26 Iunie 2010, 18:35 de aurel
mozzarrell
Albastra parca mai merge! Daca se facea portocalie, era chiar grav!
Postat 26 Iunie 2010, 18:16 de kaboom
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON