URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iunie 2013, 12:24

Arhitectul Emodi Tamas despre vechiul proiect al Piaţei Unirii: Obiecţiile viceprimarului Mălan sunt subiective

Reabilitarea Pieţei Unirii se lasă cu scandal. Arhitectul orădean, Emodi Tamas, cel care a coodonat lucrările primului proiect de reabilitare a Pieţei Unirii, achiziţionat de municipalitate în 2010 în urma unei licitaţii publice, şi-a apărat miercuri lucrarea prin intermediul unui comunicat de presă.

Emodi a arătat că proiectul său a fost supus dezbaterii publice şi a suferit modificări în urma discuţiilor avute cu Ordinul Arhitecţilor din România, Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, organizaţii ecologiste şi reprezentanţi ai societăţii civile.

"Nu au fost exprimate critici!"

Varianta finală a proiectului realizată în octombrie 2010 a obţinut toate avizele, fapt pentru care în martie 2012 primarul Ilie Bolojan a semnat contractul de finanţare cu ADR Nord-Vest pentru lucrările care urmau să fie definitivate până în septembrie 2013.

"De atunci şi până la mijlocul lunii aprilie 2013, în mod oficial nu au fost exprimate niciun fel de critici, rezerve sau obiecţii cu privire la acest proiect, el a fost postat atât pe site-ul Primăriei, cât şi pe blogul primarului Ilie Bolojan, ca important mijloc de promovare a modernizării urbei. Autorii nu au primit nicio notificare referitoare la necesitatea unor intervenţii asupra proiectului", se menţionează în comunicatul de presă.

Atac la vicele Mălan!

Arhitectul a arătat că "iniţiativa unor modificări partizane" a apărut la sfârşitul anului 2012 când viceprimarul Mircea Mălan s-a arătat nemulţumit de tipul de rocă folosit la pavarea pieţei şi culoarea gri a acesteia.

Refacerea proiectării a fost atribuită firmei clujene Atelier Mass "astfel încât să satisfacă necesităţile nou formulate de domnul viceprimar".

Lucrarea, care reconfigura parţial proiectul iniţial, a fost însă refuzată de municipalitate, fapt pentru care reproiectarea pieţei a fost atribuită prin încredinţare directă arhitectului clujean Horea Gavriş.

Cu argumente...

Nemulţumit că municipalitatea a preferat alt proiect, Emodi Tamas a contracarat argumentul viceprimarului Mircea Mălan referitoare la "lipsa ideii de piaţă publică" arătând că soluţia sa a fost atacată în prima fază tocmai pentru că susţinea eliminarea tuturor suprafeţelor înierbate şi înlocuirea lor cu pavaj cu eliminarea bordurilor.

Arhitectul a mai spus că proiectul său păstrează elementele constitutive ale imaginii tradiţionale a pieţei şi a propus de la bun început eliminarea circulaţiei din axul delimitat de podul Ferdinand şi strada Vasile Alecsandri, idee preluată şi în noul proiect, dar la acea dată s-a izbit de opoziţia primarului Ilie Bolojan care a propus adoptarea în etape a unei astfel de măsuri radicale pentru ca orădenii să se poată obişnui cu ea.

"Obiecţiile privind nota pesimistă, lipsa culorilor vii, a priveliştilor atractive, dorinţa de unificare a stilurilor, respectiv imprimarea unei noi identităţi, personalităţi distincte a oraşului le considerăm subiective, străine criteriilor profesionale", mai scrie arhitectul.

Să se facă (încă un) concurs de idei!

Emodi spune că proiectul de reabilitare a Pieţei Unirii a fost refăcut după bunul plac a lui Mircea Mălan. "Dincolo de impresiile şi opiniile personale ale domnului viceprimar, exprimate în mass media, singurele repere de ordin profesional invocate se leagă de consultări avute cu domnul Şerban Sturdza, fostul preşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România, arhitectul Arnold Macalik şi membrii firmei Planwerk", susţine specialistul.

Emodi Tamas se declară dispus să îşi refacă proiectul la cererea municipalităţii sau chiar să participe la un nou concurs pentru atribuirea lucrărilor de proiectare. "Ne asumăm fără nicio reţinere retragerea sau după caz revizuirea proiectului şi subscriem la orice fel de demers de a relansa o competiţie reală de soluţii, prin concurs, în condiţiile în care circumstanţele organizării şi criteriile evaluării garantează calitatea produsului", scrie arhitectul.

Proiectul final de reabilitare a Pieţei Unirii, coordonat de arhitectul clujean Horea Gavriş, a fost prezentat săptămâna trecută de viceprimarul Mircea Mălan în cadrul unei conferinţe de presă. Acesta prevede transformarea întregii zone în spaţiu pietonal, dalarea pieţei cu materiale mult mai colorate, reamenajarea peisagistică a pieţei şi construirea unui obelisc care să fie şi ceas solar în zona intersecţiei cu strada Vasile Alecsandri.

Vezi cum comentează Bihorel reacţia arhitectului Emodi, pe www.bihorel.ro!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
aha...prea bun, prea ca la tara
aha... cam asa e noul proiect al lui malan... prea bun, prea ca la tara.. arhitectul ala si-a gasit un fraier care sa-l lase sa se joace cum vrea * lui cu centrul orasului. o sa ajungem in manualele de arhitectura la capitolul esecuri de larg rasunet! o sa avem cohorte de turisti, studenti al arhitectuta din vest, adusi sa vada ce se intampla cand orgoliul arhitectului ii depaseste capacitatile, masura si intelectul
Postat 26 Iunie 2013, 18:42 de vesa
mind
arata pe plua!
Postat 26 Iunie 2013, 14:34 de mind
NOUL PROIECT E MAI FRUMOS!
Adevarul este ca, asa cum e, noul proiect a lui Malan arata mai frumos!
Postat 26 Iunie 2013, 13:55 de Iancu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON