URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 August 2013, 10:59

Arhitectul Emodi Tamas, despre varianta finală a proiectului Pieţei Unirii: "O să râdă lumea de noi"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cum era de aşteptat, varianta finală a proiectului de reabilitare a Pieţei Unirii, care a fost depusă, săptămâna trecută, la ADR Nord-Vest, de municipalitate, nu e pe placul tuturor. Arhitectul orădean Emodi Tamas, autorul variantei iniţiale a proiectului, la care municipalitatea a renunţat anul acesta, afirmă că noua variantă a rezolvat problemele elementelor kitschoase, de detaliu, dar a eşuat total în ceea ce priveşte provocările fundamentale.

"Toate problemele majore, de compoziţie, au rămas. Spre exemplu, se distruge un ax vechi de trei secole care leagă podul Ferdinand de strada Avram Iancu. O să râdă lumea de noi! Venind dinspre pod, în loc să vezi Piaţa Unirii, dai de o staţie de tramvai, o construcţie total neimportantă".

Arhitectul a criticat şi faptul că noul proiect, chiar dacă a renunţat la obelisc, a păstrat cercul deranjant de la intersecţia cu strada Vasile Alecsandri. "Trecătorul va trebui să ocolească la intrarea pe strada Alecsandri o zonă despre care nimeni nu ştie ce rol are. În plus, este eliminat total accesul auto, ori e absurd să blochezi accesul maşinilor de pompieri sau ambulanţă spre locuitorii de aici", arată Emodi.

Arhitectul spune că un alt punct negativ este că proiectul are la bază simetria celor două cercuri care flanchează platoul oval în care se vor ţine spectacole, lucru pe care trecătorii nu îl vor remarca niciodată. Decât dacă vizitează piaţa din elicopter...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
?
@Oradean Dar tu unde ai invatat istorie? Si unde se odihnesc stramosii tai? Nu ai treaba cu Oradea baiatule, du-te inapoi in Albania de unde ai venit -ati fugit din cauza turciilor.
Postat 07 August 2013, 16:42 de Olosig
Un alt arhitect
Ma distreaza vanitatea breslei din care fac si eu parte. Va rog sa cautati operele acestor "calificati" pe net si veti vedea ca nu ar putea face nici Lungu nici complexatul Cristian Puscas si nici acest nimeni Emodi un proiect mai bun decat cel actual.
Postat 07 August 2013, 13:33 de Un alt arhitect
!!!
asta e o problema de mentalitate a romanului, care in general are impresia ca s`a nascut cu fundul in masina ! ca sa tranzitezi orasul nu trebuie nicidecum sa treci prin centru, iar daca ai treaba in centru iti lasi masina in parcare ( vezi parcarea de pe independentei la care din pacate nu se prea mai lucreaza momentan, dar ideea amplasarii ei e perfecta sau parcarea de la tribunal, tot in constructie ) si de acolo o iei frumos pe jos ! asa e in orice oras occidental, nu inteleg de ce nu s`ar putea realiza si la noi !
Postat 07 August 2013, 12:01 de un tanar cetatean
FOND si FUND-ament
Nu este rau ca se amenajeaza centrul baiu' e ca nu se gandesc cu partea superioara... a corpului persoanele de decizie (printre care si EXECUTIVUL nostru drag). Traficul din Oradea este si va fi si mai "varza" .... In centrele europene si chiar mai aproape de noi sunt realizate inele de circulatie (vezi Sibiu, Cluj Napoca)... care lipsesc in Oradea! Intreb oare avizul Politiei Rutiere exista? Sa stim pe cine vom pomeni ...
Postat 07 August 2013, 11:50 de Adi Oradeanul
!!!
"o sa rada lumea de noi" :)))))) nu ajung pompierii si ambulanta in zona...pai hai sa facem drum express si din republicii in cazul asta...nu vedeti, domnule arhitect, ca in toate centrele istorice din europa se urmareste inchiderea completa a circulatiei rutiere ? si in plus orice proiect pe care l`am vazut pana acum a fost mult mai reusit decat al dumneavoastra, un gri continuu care nu sugereaza absolut nimic...ma gandesc ca aveti ceva bani de pierdut din toata afacerea asta, dar asta nu inseamna ca trebuie sa continuati cu atacurile astea absurde si total lipsite de fond !
Postat 07 August 2013, 11:24 de un tanar cetatean
P-ta Unirii
SA traiasca primarul si super desteptii de pe linga el,care au reusit in parte sa distruga orasul,prin priceperea lor la toate si la nimica,cum ari fii D-ul CARP,arh sef actual ,viceorimarii saam.Fiecare ari trebui sa ramina la meseria lui, laclapodul meseriei . bubu
Postat 06 August 2013, 20:35 de Bubu Vasile
Tibi!
" O să râdă lumea de noi! Venind dinspre pod, în loc să vezi Piaţa Unirii, dai de o staţie de tramvai, o construcţie total neimportantă. " - Singurul lucru deranjant in zona e biserica aia de 2 bani care nu reprezinta decat nivelul de prostie a populatiei locale.
Postat 06 August 2013, 17:07 de Tibi
mai sal ejti un idiot
bai sal.... tu chiar esti asa de incuiat incat crezi ca aici e vorba de o chestie etnica? eu te asigur ca majoritatea oradenilor ar fi multumiti daca te-ai muta inapoi acolo de unde ai venit
Postat 06 August 2013, 17:07 de ceauceau
ceau
daca ar pune ceva steaguri cu rosu alb si verde...ar fi de acord? sau colorat centrul cu mult verde alb si rosu nu cred ca ar mai fi problema...va asigur
Postat 06 August 2013, 16:07 de sal
fucktatorul geto dak
cine este luptatorul geto dac??? un cretin care a invatat sa foloseasca internetul si a introdus ca si date de cautare pe google cuvantul "arhitect"? ca altfel nu imi explic superficialitatea, trogloditismul si impertinenta dansului. ii doresc succes in ridicarea palariutei de pe scolex.
Postat 06 August 2013, 15:54 de romi
@Luptator Olosig si calul malan (sau migrator ?)
Va referiti probabil la Ulaanbaatar sau la ceva de prin acea parte a lumii, daca ati aflat cumva de pe unde va trageti. In mod sigur nu de pe aceste meleaguri europene.
Postat 06 August 2013, 15:08 de Oradean
vice la oi m-as duce
Traim niste vremuri caracterizate de noul proiect al Pietei Unirii: decizia de atribuire o ia viceprimarul Malan pe criteriul "bunului sau gust", executantul lucrarii "simte" dorinta politrucului si-i umfla kitch-ul, electoratul mutat la oras cu ocazia colectivizarii si a industrializarii aproba "dizainu" ca le place lor tare! Rezultatul va arata o noua Piata dupa chipul actualilor locuitori din Oradea aflati la 100 de ani distanta de data la care alti locuitori ai aceluiasi oras il construiau cu bun simt lasand doi arhitecti sa-si faca meseria.
Postat 06 August 2013, 14:48 de calu malan
De poveste -in reluare
Daca veti veni dinspre Pompierii de pe str. Avram Iancu o veti lua la dreapta pe str. Mosoiu pe langa Biserica cu Luna apoi pe str. Mihai Viteazu (care ar trebui sa fie cu 2 sensuri altfel cum ajungi spre Universitate - doar prin Piata Mare?!)... asteptati la intersectia cu Independentei sa treaca tramvaiele plus masinile dinspre Clujului, Nufarul (dinspre Piata Mare) Rogerius (cei care au trecut podul Dacia) si reveniti spre Primarie, Teatru, centru Republicii...Va place? Dar daca Pompierii vor trebui sa mearga la Primarie care se poate se va aprinde de la atatea idei sclipitoare? Astfel pompierii pana vor face "Giratia Malan" si se vor strecura printre masinile din trafic pentru a ajunge la cladirea Primariei sau a Teatrului ...consilierii locali cu vicele si cu Ilie pot sa faca o sesiune de fitness in mijlocul pietei .... Pentru Pietoni simpli!!
Postat 06 August 2013, 13:57 de Adi Oradeanul
?
@luptatorul geto dac Asa se intimpla cind nu esti de pe aici sholdoveanule.
Postat 06 August 2013, 13:55 de Luptatorul Olosig
cine este el?
Cine este Emodi T? Pana acuma nici nu am auzit de el. Alta lucrare de al dansului putem sa vedem ? Gen arh. Frank Lloyd Wright sau Le Corbusier. Cand ne arata asa ceva , o sa-mi ridic si palariuta mea. Nah. Sa ne mai lasa in pace.
Postat 06 August 2013, 13:13 de luptatorul geto dac
bla bla bla
povesti povesti povesti.piata este conceputa acum pentru pietoni.foarte bine ca au eliminat traficul.cine vrea sa o vada sa faca bine sa se dea jos din masina si sa o strabata la pas.....sa ne scuteasca asta cu aceste comentarii care nu isi au sensul si sa stea linistit pentru ca nu o sa rada nimeni de noi :)
Postat 06 August 2013, 12:40 de alex
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON