URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Noiembrie 2012, 15:35

ARD trage nădejde că va avea cel puţin 3 parlamentari în urma alegerilor din 9 decembrie (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Alianţa România Dreaptă (ARD), croită în jurul PDL, şi-au prezentat, miercuri, la Hotel Continental, candidaţii la alegerile parlamentare din 9 decembrie în Bihor, în faţa presei şi a câtorva lideri de partid.

Ţîrle întârziatul

Spre deosebire de alte dăţi, ceremonia nu a fost una pompoasă. "Am considerat că putem să transmitem mesajul nostru şi fără prea multă gălăgie. Unii preferă stadioanele, noi credem că inteligenţa românilor stă şi în ochi, nu numai în urechi", a spus moderatorul întâlnirii, Mişu Jean Manolescu, cel care a făcut şi o prezentare succintă a candidaţilor şi care a mai animat atmosfera sobră a lansării.

Tirle intarzie 02.JPGConferinţa a început în jurul orei 11, fără unul dintre candidaţi. Radu Ţîrle, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, a întârziat nu mai puţin de 20 de minute, pentru el fiind adus, ulterior, un scaun, şi s-a înghesuit între doi candidaţi care îşi ocupaseră locurile la masă. "Domnul Ţîrle nu a întârziat propriu-zis, ci nu a vrut să începem în 13 candidaţi, fiind număr cu ghinion", a glumit Manolescu.

Parada proiectelor

Cei 13 reprezentanţi şi-au expus apoi, pe rând, proiectele. Candidat pe Colegiul 1 Senat, Nicolae Hodişan, fostul şef al Direcţiei Agricole, de profesie inginer agronom, a spus că, dacă va fi ales, va promova acte normative pentru a îmbunătăţi "viaţa la ţară", în special agricultura.

Biologul Laurenţiu Chiană, singurul candidat care nu este PDL-ist, ci e membru al formaţiunii Noua Republică şi concurează pe Colegiul 1 Deputaţi din partea PNŢCD, a spus că vrea să promoveze o lege prin care în fiecare localitate să fie organizat un punct sanitar de urgenţă, unde pacienţii care au nevoie de ajutor să poată fi trataţi până la sosirea serviciilor de urgenţă specializate.

Cel mai tânăr candidat al ARD, pe Colegiul 2 CD, este Bogdan Ionuţ Manafu, 26 de ani, preşedinte al Organizaţiei de Tineret a PDL Bihor, şi a punctat că "a fi mai în vârstă şi a avea experienţă nu e neapărat o certitudine că şi faci ce trebuie pentru cetăţeni". "Doresc să promovez proiecte legislative care să coreleze necesitatea pieţei forţei de muncă cu programele şcolilor şi universităţilor şi un al doilea proiect e de a simplifica legislaţia privind înfiinţarea societăţilor comerciale şi a ONG-urilor", a spus Manafu.

Aceleaşi texte

Spre deosebire de ceilalţi, Radu Ţîrle, a venit cu acelaşi discurs ca la alegerile locale, punând pe tapet "beneficiile" aduse ţării prin faptul că a trimis "aproape 600 de oficiali în străinătate, pe bani externi", cele 10 drumuri judeţene modernizate cât a fost preşedinte al CJ, modernizarea aeroportului şi a muzeului. "Am finalizat aproape lucrările la Muzeu, dar, după cum ştiţi, ele s-au bolcat nu din vina CJ ci a constructorului care a venit cu o ofertă mult, mult subevaluată", a zis Ţîrle, aruncând, din nou, săgeţi către Selina.

Candidat pe Colegiul 3 Deputaţi, Teodor Ioan Suciu, inginer silvic, fost director adjunct al Direcţiei Silvice Bihor, acum şeful compartimentului de resurse umane, a promis proiecte care să rezolve probleme esenţiale din mediul rural, ca apa curentă sau canalizarea. Candidat pe Colegiul 4 Deputaţi, şi Liviu Laza Matiuţă, fostul şef al Direcţiei, va aborda îmbunătăţirea legislaţiei în domeniul silvic şi a afirmat că va lupta pentru rezolvarea problemelor gropilor de gunoi neautorizate şi de infrastructură. În acest context, Matiuţă a acuzat USL că, de când a venit la guvernare, a tăiat banii de la drumuri, iar investiţiile în Bihor, inclusiv la DN76, Oradea-Deva, s-au oprit.

Ghilea, întreprinzătorul

Gavrila Ghilea2.jpgO prezentare inedită a avut-o preşedintele interimar al PDL Bihor, Gavrilă Ghilea (foto), de profesie economist, candidat pe Colegiul 3 Senat, care a ţinut să precizeze din start că vorbeşte în calitate de om de afaceri, nu de politician. "Mă mândresc pentru faptul că mă găsesc între puţinii oameni politici din România care au făcut primul milion de dolari înainte de a intra în politică. Mă mândresc cu calitatea mea de constructor care am pornit de jos şi am ajuns manager al unei firme cu sute de angajaţi. Eu nu sunt aici în calitate de bugetar, ci de manger al unei firme care plăteşte taxe şi impozite de miliarde de lei statului român", a spus Ghilea.

Fostul prefect a subliniat că dacă va ajunge în Parlament, va promova, "printre altele", şi el un pachet legislativ pentru mediul de afaceri, ca de pildă ca statul să încaseze TVA-ul doar atunci când îşi plăteşte datoriile către investitor. "Nu doar oamenii de afaceri au obligaţii către stat, ci şi statul trebuie să aibă responsabilităţi către mediul de afaceri", a zis Ghilea.

Oradea, capitala

Candidat pe Colegiul 5 la deputăţie, liderul PDL Oradea, Ionel Avrigeanu, inginer petrolist şi director tehnic al SC Onix Oradea, a spus că vrea în Parlament pentru că vrea să îşi aducă aportul la noua lege a administraţiei publice locale, concret, la regionalizare.

"Candidez din cel puţin două motive: doresc să particip la adoptarea acestei legi pentru că am experienţă în administraţia publică având în vedere cei 12 ani de CJ şi cunosc problema, şi apoi de a asigura Bihorului şi Oradiei locul pe care îl merită într-o viitoare structură regională, de a fi or capitala viitoarei structuri regionale", a zis Avrigeanu, precizând că în viziunea sa, din regiune ar urma să facă parte judeţele Sălaj şi Satu Mare.

Pentru tineri şi popor

Consilierul local Adelina Coste, jurist, vrea să ajungă deputat pe Colegiul 6, prominţând programe care să stimuleze accesarea de fonduri europene, să ajute întreprinzătorii din mediul rural prin accesarea de fonduri structurale, şi susţinerea tinerilor, ca să nu mai emigreze. "Vreau iniţiative prin care să ne bucurăm că copiii noştri vor rămâne lângă noi, că bătrânii nu vor rămâne singuri în sate, că România are specialişti care pot fi folosiţi la ei acasă", a spus Coste.

Cealaltă candidată PDL-istă la parlament este fosta deputată între 2004-2008, Ionela Pop Bruchental, pe Colegiul 7 CD Oradea, care a amintit că proiectele propuse de ea, trusoul pentru nou-născuţi şi legea prin care pensionarii care au lucrat în categorii grele de muncă să primească bani în plus, au fost adoptate şi bine primite de populaţie. Bruchental a mai spus că va lupta în continuare pentru cele două categorii şi chiar pentru reconversia unor facilităţi pentru pensionari. Ca de exemplu cei care nu au nevoie de gratuităţi pe transportul în comun ar putea să primească alimente sau medicamente.

Alt candidat al PDL, pe colegiul 4 Senat Oradea, este omul de afaceri Ionel Bungău, şeful CS Crişul, care a spus că va propune proiecte pentru mediul de afaceri, sănătate şi asistenţă socială. La rândul său, arhitectul Cristian Puşcaş, care se va "bate" pe Colegiul de deputaţi 8 Oradea, are în plan să promoveze pachete de legi care să reglementeze mai bine patrimonul arhitectural.

Calin Mocan2.jpgMai puţin obişnuită a fost şi prezentarea lui Călin Mocan (foto), fostul şef al Gărzii de Mediu, despre care Mişu Jean Manolescu a ţinut să precizeze că se luptă pe Colegiul 9 de deputaţi, cel pe care, în urmă cu 4 ani candidat era Octavian Bot, pe atunci PDL-ist, care spunea că se va împuşca dacă nu va prinde un loc în parlament. "Domnul Bot nu avea permis de portarmă. De data aceasta avem un candidat care are", a glumit Manolescu, în râsetele asistenţei.

Mocan a promis că se va preocupa în principal de problema poluării, inclusiv poluarea generată de CET în Oradea, că va susţine investiţiile în domeniul energiei regenerabile şi că va căuta să perfecţioneze legislaţia pe apa geotermală, astfel încât facturile orădenilor şi nu numai să scadă. "Ca parlamentar, mă voi lupta să perfectez legislaţia privind exploatarea resurselor de apă geotermală şi voi iniţia acte normative care să promoveze şi să susţină investiţiile din acest domeniu", a spus Mocan.

Start optimist

Pe de altă parte, întrebaţi de ziarişti cum interpretează simulările sociologilor, conform potrivit cărora PDL va obţine în Bihor doar două, cel mult trei mandate, şi acelea prin redistribuire şi alocare suplimentară, Gavrilă Ghilea a spus că aceste previziuni sunt pesimiste. "Nu sunt de acord. Şi noi avem prognozele noastre, care arată că ARD va obţine cel puţin 3 parlamentari (plini - n.r.) şi colegiile nu se vor închide aşa cum s-a scris", a spus Ghilea.

Tot la întrebări, fostul prefect a spus şi că nu crede că USL va obţine atâtea locuri de parlamentari cât susţine, adică trei senatori şi şapte deputaţi cu 50% plus unu din voturile bihorenilor. "Eu zic că vor obţine 14 parlamentari", l-a completat Ionel Avrigeanu, ironic.

Întrebat dacă nu este prea optimist în estimări şi care a fost creşterea PDL de la alegerile locale, când PDL a pierdut zdrobitor în Bihor, Ghilea a spus că nu, deoarece PDL a crescut "cu 5% faţă de alegerile locale".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
SOC SI GROAZA
Ghile un imputit de om,doar interesele lui prezinta,nu cred sa aibe sanse la cate a facut.Nu mai pupa ei voturi ca inainte,sa le faci voturi si ei li se rupeeee dupa ce au ajuns pe scaun,te trimit pe la toate usile,si te freaca ca pe o p..!!!
Postat 12 Noiembrie 2012, 00:19 de alin puscas
BUNGAU
Mare _utacios acest bungau,des i se vede masina in parcarea unor moteluri din afara municipiului
Postat 10 Noiembrie 2012, 20:17 de ARDE
nuti de bihor
elena udrea de bihor adica angelina costea,stie fata sa faca bani,n-a ajuns inca la nivelul lui nuti dar se stie obligativitatea primarilor portocalii din bihor de a face proiecte cu firma de consultanta a duduiei blonde.Sa vedeti ce se intampla daca cucoana ajunge in capitala!Atentie bihoreni!
Postat 10 Noiembrie 2012, 20:13 de ardei
rusine
MANG, SPUNE DREPT,CAT TI-A DAT KISS SA-L PUI VICE CJ? TAMPITULE
Postat 10 Noiembrie 2012, 05:25 de lipici
DISPARETI
Bata-va... cu Marinar cu tot ! Lasati-ne si daca puteti plecati cu Mang , Avrigeanu si Pop. NU VA MAI VREM ! Nu intelegeti ? Ne-am saturat de voi, vrem sa nu va mai vedem familiile. Hotilor, complotati cu psd-istii. Plecati toti! (...)
Postat 10 Noiembrie 2012, 05:14 de MISU
Colegiul 5
Mare atentie la "Colegiul 5" unde personaje PSD-iste gen POP(care a mai facut si in trecut)&MANG vor face campanie pro PDL,stiu ei de ce.
Postat 09 Noiembrie 2012, 23:32 de Nelutu
Rebuturi
Bihorenii ii vor trimite unde le e locul, la groapa de gunoi. Propriul interes e pe primul loc la acesti vampiri care au supt sangele poporului.
Postat 09 Noiembrie 2012, 23:21 de Radu
viitor
nu imi pot inchipui un oradean care si-ar pune votul pe astfel de oameni , sustinatori ai NASULUI DE SUFLET ; incotro ne indreptam stimati "consateni" ?
Postat 08 Noiembrie 2012, 15:35 de anonim
mafia oradeana
= cei din poza
Postat 08 Noiembrie 2012, 15:32 de Petre
Amintiri din vremuri stravechi !
Hai sa va povestesc eu despre domnul Bungau ! In ceea ce il priveste pe distinsul candidat pot sa spun ca acesta cand sa mutat din Resita in Bihor prin 98 , a venit si el saracu cu doua costume si cu doua perechi de pantofi. Oricum asta nu ar fi o problema pentru ca oricine poate sa fie sarac la un moment dat si mai apoi sa ajunga bogat, dar asta a facut ce na facut dar a ajuns cu linguseala pe unde trebuia si peste noapte a ajuns si el mare patronas de firma care prelucra si inbutelia pentru banditi de la lukoil uleiuri de motor ca mai apoi treptat sa primeasca treptat tot felul de functii inalte pe criterii politice ca doar a mai spalat si el bani unor personaje aflate la carma puteri locale iar acum vrea sa ajunga mare politician de seama la fel ca si stungarul de Ghilea. Asa ca omul asta in 14 ani a reusit sa face ceva bani frumosi plus proprietati ( bani in cont, viluta in Sinmartin , ceva terenuri , masinute etc ), iar daca ajunge parlametar peste 4 ani vom afla ca figureaza in topul celor mai bogati 300 oameni din tara pentru ca va avea de unde sa mulga !
Postat 08 Noiembrie 2012, 11:18 de No PDL
NISTE GUNOAIE (NE)RECICLABILE
Niste GUNOAIE (NE)RECICLABILE ,asta vad in poza .
Postat 08 Noiembrie 2012, 09:31 de cetatean
cum îi văd eu
Fochiştii.... hai să vedem părerea mea, evident subiectivă. Hodişan un ahtiat după putere care era cât pe ce să plece la Galaţi doar, doar s-o îndura Constantin de el şi-l va lăsa şef la „agricultură”. Nu a fost suficient de bărbat să-şi dea demisia atunci când şleahta din care a făcut parte a picat de la putere, dar nici suficient de inteligent să negocieze, aşa cum a făcut Abrudan de la APIA, plecarea de pe post. Laurenţiu Chiană, habar n-am cine e, dar devreme ce e din trupa lui Neamţu ce poţi spune despre el.... Oricum, având în vedere colegiul în care se luptă e clar că e un fel de umplutură, să aibă fochiştii candidat în fiecare colegiu. La fel şi în cazul junelui Manafu. Figuri de tânăr cu pretenţii cu politician. Nu excelează în inteligenţă, nu are şarmul politicianului cu viitor, e cantitate. Ţârle, se vrea un phoenix al politici locale. Nu cred. E lipsit de tact. Un politician adevărat nu făcea greşelile pe care le-a comis Ţârle. Dacă ai stofă de politician nu te iei la trântă cu ursu ci îl faci să joace cum îi cânţi tu. Suciu – un no name băgat pe „3” unde greu de crezut că Lucia Varga nu închide colegiul. Şi acolo trebuie să fie cineva. Matiuţă merge pe „4” apreciind că ortacii lui de pe vremea în care era şef peste păduri îl vor ajuta să scoată ceva voturi, să nu se închidă colegiul iar el să prindă la redistribuire. Posibil, numai că dacă Matiuţă ar trăi în lumea reală (cum nu o fac fochiştii) şi-ar da seama că foşti lui ortaci trebuie să taie în continuare, iar dacă el nu mai e şef nu mai prezintă acelaşi interes.... Ghilea – tata lor. Om de afaceri.... Mă face să râd. O fi făcut el primul milion înainte de a intra în politică, dar creşteri spectaculoase a averii a avut în ultimul an, când primăriile ce aveau datorii către firma sa au primit bani. Chestii de astea cu „sunt manager al unei firma care plăteşte taxe la stat....” sunt pentru ultraşi fochişti. Sunt gata să pun pariu că la o eventuală retragere din politică revine la primul milion de dolari. Până una alta e cel mai tare candidat. La banii lui i-aş face pe micuţi din încheietura mâinii, precum maneliştii când iau fără număr. Cred că are şanse proporţional cu averea şi cu suma pe care e dispus să o pună la bătaie, deci.... Cuscru se şi vede deputat. Apreciez chestia cu regionalizarea, am mai spus că ar trebui să sprijinim proiectul de regionalizare propus de UDMR, e cel mai bun pentru noi. Pentru chestia asta are o bilă albă. Sper totuşi să închidă Bogdan colegiul pentru că toată lumea spune că Bogdan e băgat de Mang să facă pârtie pentru cuscru, iar prezidente îl sexează pentru că omul chiar vrea să câştige şi s-a pus serios pe treabă. Cuscru şi Coste pot pleca în parlament chiar dacă se închid colegiile lor (cu condiţia să se închidă toate şi PDL să nu ia nici un mandat). Adelina Coste – habar nu are despre ce vorbeşte. Sunt curios câte proiecte a scris şi/sau implementat. Proiecte nu foarte mari (aşa cum încearcă să acceseze tinerii) de până în 300.000 de euro. Şanse are la redistribuire, deşi cred că se va închide şi acest colegiu. Oricum în cazul în care ajunge în Parlament nu va mai ajunge prin colegiu. Fina – nici nu ştiu ce să spun dspre ea. Mă întreb doar de ce nu a avut curajul să candideze la Binş-Ştei? Probabil că naşu Blaga nu mai are trecere nici pe acasă şi era ruşinos să piardă pe teren propriu. Bungău şi Puşcaş – vorbesc şi ei, mai bine ar merge la biserică să se roage să nu se închidă colegiile lor şi să se închidă ale celorlalţi colegi de partid. Mocanu..... cireaşa de pe tort. Un băiat orientat întotdeauna care şi-a furat-o rău de tot la CJ. Uns cu toate alifiile a ştiut să ia tainul când era comisar şef la Garda de Mediu. Trebuie să ştie că sunt mulţi care au pregătit lubrefiantul pentru momentul în care se va apleca. Nu cred că va ajunge în Parlament, şi cred că mulţi colegi de-ai lui se vor bucura de un astfel de eşec. Oricum, le doresc baftă tuturor, sper din tot sufletul să piardă frumos.
Postat 08 Noiembrie 2012, 07:36 de românul complex
jegurile de la directia silvica
liviut si suciu doua gunoaie si doua nulitati in domeniul lor de activitate cu exceptia cand vine vorba sa fure ceva pentru ei sper sa ajungeti in parlament in2112 nu acuma ca sunteti prea tineri jegurile dracului si hoti ordinari ce sunteti
Postat 07 Noiembrie 2012, 21:17 de balcanu
Utilizator1
Esti frustrat ca nu ai nimic? cumparati si tu oi si dule la Varzari.Foarte bine face ,daca poate de ce nu? Succes
Postat 07 Noiembrie 2012, 19:03 de Utilizator
Succes USL!
Basescu i-a facut pe multi romani sa-l regrete pe Ceausescu. Sper ca USL nu ne va face sa-l regretam pe Basescu. Succes USL!
Postat 07 Noiembrie 2012, 18:46 de SAFE
puteeeeeeeeee
poftim ce zdrenzte are Oradea !!!! extraordinar !! mergeti la groapa de gunoi si lasati nnnnnnnnnneee ca pute rau :))))))), ha, ha, ha, ha, ha, ha AGORA implicata in plagiat si diplome false nu i rau :)))) urmeaza multe dosare penale, Doamne ajuta !
Postat 07 Noiembrie 2012, 17:42 de pute rau
Calcul precis
Fix trei vor avea. Un senator de Tinca, un deputat de Ginta şi un deputat de Dorobanţi.
Postat 07 Noiembrie 2012, 17:29 de Carp III
vai si amar
O adunatura de looseri, probabil ca nu- i vor vota nici neamurile lor ! ghilea mare ,,economist,, si coste mare,, jurista,, Hahaha rad si curcile de astia !
Postat 07 Noiembrie 2012, 17:18 de cristi
Rusine
Totusi la Liviu Matiuta nu ii este rusine sa mai apara in public, sa si candideze pentru functia de deputat, dupa ce a dat voie sa se taie si sa se fure toate padurile din zona Vascaului, acum si-a mai si cumparat oi, care le pasuneaza prin alte sate (Varzari), pe terenurile oamenilor. sa-i fie rusine si sa stea naibii acasa.
Postat 07 Noiembrie 2012, 17:04 de marius
CARE BI-OLOG
Ce BI-OLOG este acest farsor Laurenţiu Chiană, un fost asistent medical de la fostul spital Militar, care şi-a luat o diplomă pe genunchi la o şcoală postliceală de trei lei. După ce înşală potenţialii votanţi în privinţa profesiei, mai are tupeul să candideze din partea PNŢCD şi este membru al formaţiunii Noua Republică. Mare îmbărligătură. Crede OLTEANUL ăsta plin de tupeu că poate păcăli pe bihoreni şi orădeni aşa cum a păcălit armata? NU VĂ LĂSAŢI PĂCĂLIŢI DE INEPŢIILE UNUI PARVENIT!!!!!!
Postat 07 Noiembrie 2012, 16:23 de ALEXANDRU
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON