URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Ianuarie 2014, 09:01

"Aquapark" de Sântandrei: Ştrand cu apă termală, de 3 milioane de euro!

Dacă planurile se vor împlini, anul 2014 ar putea reprezenta un start bun pentru comuna Sântandrei. Cel mai mare proiect al localităţii, un ştrand despre a cărui construcţie se vorbeşte de ani buni şi care a fost chiar temă electorală, prinde contur!

"Am finalizat studiile de fezabilitate pentru ştrand, dar şi pentru introducerea reţelelor de apă şi canalizare pe încă 52 de străzi şi pentru construcţia unei creşe în zona caselor pentru tineri. Avem studiile, anul acesta vrem să continuăm cu proiectele tehnice", a anunţat primarul comunei, Ioan Mărcuş.

Potrivit proiectului, ştrandul urmează să fie construit cu intrare de la drumul judeţean ce străbate comuna, pe câmp, valorificând, astfel resursa de apă termală. "Avem un foraj de apă termală la temperatura de 82 de grade, cu un debit de 63 de litri pe secundă", a precizat Mărcuş.

Construcţia se va întinde pe aproximativ 3,3 hectare şi va avea, între altele, şi un bazin ce va putea fi folosit pentru competiţii sportive, zone de alimentaţie publică, zone de joacă pentru copii, cu tobogane, leagăne şi bazin pentru bărcuţe, dar şi 150 de locuri de parcare, respectiv un teren de fotbal. Investiţia este evaluată la 3 milioane de euro.

cresa_santandrei_bihoreanul.jpgCât priveşte creşa (foto), aceasta va fi construită la cererea tinerilor din comună, în zona noului cartier de case, aproape de centru, fiind gândită să facă faţă la trei grupe de copii, simultan. "Clădirea va fi una modernă, iar construcţia este evaluată la 431.000 de euro", a explicat Mărcuş.

Legat de introducerea sistemului de apă-canalizare pe cele 52 de străzi, distincte de cele implicate în proiectul Aparegio (prin care se introduce apa pe 19 străzi şi canalizarea pe 54 de străzi), edilul a mai punctat că, odată cu finalizarea acestui proiect, care se ridică la circa 3 milioane de euro, Sântandreiul ar avea aceste facilităţi "în proporţie de aproape 100%".

"Încercăm să găsim soluţii să realizăm aceste proiecte cu fonduri europene în sesiunea de depunere care urmează", a mai spus el.

"Pe lângă extinderea reţelei de gaze, în 2014 mai am eu o ambiţie: ridicarea unui monument pentru cei 40 de eroi căzuţi în cele două războaie mondiale, pentru că sunt mulţi şi merită onoraţi cum se cuvine", a conchis primarul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
23 Comentarii
minciuni
Ne-am mutat in 2007 in Santandrei si mereu ni s-a promis apa si canalizare. Nici azi nu avem desi promosiuni cu duiumul. Acesta e dom” primar!
Postat 02 Iunie 2014, 08:37 de str. Magnoliei
FELICITARI
FELICITARI D-ULE PRIMAR!!!!
Postat 21 Ianuarie 2014, 09:30 de NICU
Replica la @Mara
@Mara postaca,tziitoarea,gheisha,sustinatoarea * primarului PiDiLiu Marcus Ioan din comuna Santandrei sa-ti raspund decent la insulte!:))=)).Am copilarit in Santandrei ,am muncit terenul cu caii alaturi de tatal meu,cand ne-am mutat din Santandrei am plans pe caruta , tata vanduse o suprafata de teren situata langa calea ferata langa iosia , a urmat colectivizarea , terenul ramas nevandut a fost inscris in colectiva , a venit revolutia , s-au dat terenurile inapoi dar nu pe vechiul ampasament ci pe alte amplasamente pe alte parcele cadastrale,am vrut terenul inapoi dar a zis pidiliul primar ca terenul meu este la Verdea la Viljutzcao fost mutat de la Dosu Iosia!:))=)) Batranii santandasheni` ajutati `(furati)de primarul pidiliu au fost ajutati cu scopul de le schimba nr cadastrale ale terenurilor ,pt ca primarul si acoliti sai sa poata manevra si vinde acele terenuri .@Mara venetica cheretita taci si nu mai lauda PiDiLiul primar Marcus Ioan ,i-a apa in gura ca faci praf..cauta apa termala de 80 ` de la sonda Aquapark, poate te vei arde la gura si vei tacea !:))=)).Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 19 Ianuarie 2014, 20:39 de Romanul Simplu
Nu avem nimic
Dragii mei ,in Sintandrei nu avem apa si canalizare la rețea,nici măcar străzi pietruite ca lumea,ca de asfalt nici nu poate fi vorba si nu vad de ce il laudati pe primar ca in afara de ceva prin centru nu a facut NIMIC.pacat, il laudati degeaba ,nu aveți caracter sau sinteti poate dintre cei care se înfruptă din banii publici in Sintandrei.
Postat 19 Ianuarie 2014, 20:26 de Locuitor din Sintand
Mara
Mara o sa faci tu baie in strandul asta cind a face si scroafa mea .
Postat 19 Ianuarie 2014, 19:15 de Sintandrei
Pt Mara
Mara ori esti o proasta ori o postaca a mincinosului.
Postat 19 Ianuarie 2014, 19:13 de Unul
NISTE INVIDIOSI
Nici nu stiti sa scrieti corect si va aflati sa vorbiti,eu am zis si mai zic odata daca aveti dovezii aratatile fratilor nu va tine nimeni de mana sa nu mergeti cu ele la DNA,POLITIE,....etc,dar sa vedem si noi sa va putem felicita ca ati avut dreptate,pana atunci "LINISTEEEEE" ,ca cei ce lucreaza sa se poata concentra :)))))))))
Postat 19 Ianuarie 2014, 14:55 de MARA
Minciuni
Asta este cel mai mare mincinos din sintandreii si nu se tine de promisiuni niciodată,da da da,si cind sa facă nu se întâmpla nimic.articolul asta ii reclama da la cap la coada ,dar ii reclama mincinoasa. Iar romanul simplu are dreptate cu terenurile,cumpărau terenuri ieftin de la oameni ,modificat titlurile,apoi le vindeau cu zeci de mii de euro.
Postat 19 Ianuarie 2014, 08:59 de Santandrei
Felicitari
D-le primar sunteti un om de nota 10.Ma mandresc ca locuiesc in comuna asta ati facut din Santandrei PERLA Bihorului. FELICITARI!!!!!!!
Postat 19 Ianuarie 2014, 00:06 de MARA
CATRE ROMANUL SIMPLU
Chiar orb trebuie sa fii sau dus cu pluta sa spui toate astea fara sa poti dovedii cele spuse.Schitele cadastrale asa se schimba cum bati din palme?daca ai dovezii demonstraza sau vrei sa te bagi si tu in seama?Pot sa spun ca esti un frustrat care a avut teren in Santandrei si l-a vandut la birt in sat pe o 100 ml vodca asta inseamna ieftin,asta e,cine nu deschide ochi deschide punga,RUSINEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!
Postat 18 Ianuarie 2014, 23:53 de MARA
Replica la @aaa
@aaa daca nu esti din Santandrei si nu ai originile in Santandrei atunci nici nu vorbi!CLAR!:))=)).`De cate ori treci prin Santandrei @aaa?Treci pe drumul judetean 797 in ce directie si localitatea bihoreana este pe acest drum , dar nu ai intrat in sat si nu cunosti Santandreiul ,asa ca taci si vezi de treaba ta si mergi mai departe in localitatea ta!:))=)) Eu @Romanul Simplu am zis si in comentariul precedent , si repet si acum s-au schimbat nr cadastrale de la parcelele de teren pentru ca primarul si acoliti sai sa-si treaca teren din extravilan in intravilan sa poata parcela si apoi vinde pe mii de euro parcele de casa, asa sa dezvoltat si extins satul /comuna Santandrei .Cei care au avut teren in Santandrei au vandut pe bani putini pt ca primarul si acoliti sa vanda pe bani mai multi modificand parcele cadastrale!:))=))@aaa sa stii ca ` Omul nedusmanit este un nimeni ` asa ca-l vorbesc de rau si sunt invidios ,nu-s tampitu care esti tu @aaa!:))=)) @aaa o seara buna si `succesuri `PiDiLii la poupincurism pe mai departe !:))=))Aceasta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 18 Ianuarie 2014, 20:37 de Romanul Simplu
FELICITARI!
Domnule primar, JOS PALARIA! Felicitari!
Postat 18 Ianuarie 2014, 19:58 de Ciprian
?!?!
SA incep cu"nu locuiesc in Santadrei" Probabil n-o fi el cel mai cinstit primar(dar oare cati dintre noi in locul lui am fi mai corecti?!?!?)dar de cate ori trec pe acolo se vede de la o posta ca sat,comuna ce o fi creste mai repede decat Oradea(raportat la potential).Zona de case noi maine poimane e cat un cartier din Oradea ,asta insemna mai multi bani din impozite acolo si nu la Primaria Oradea.Acolo cel putin strazile principale au gaz,in Oradea nu se poate. etc....cine-l vorbeste de rau ori e invidios ori e tampit. O zi buna si succes in continuare.
Postat 18 Ianuarie 2014, 15:26 de aaaa
FELICITARIIIII
FELICITARIIII!!!!ASA DA TOT INAINTE.
Postat 17 Ianuarie 2014, 23:13 de TUDI
felicitari
ASA DA PRIMAR ,UN EXEMPLU.
Postat 17 Ianuarie 2014, 22:00 de bocsan
Replica
Lauda de sine nu miroase a bine !..Miroase a controale DNA,ANI ,Procuratura,POLITIE, ..dar a dosare penale?:))=))NIMIC!NIMIC!NIMIC! nu o sa fie din toate astea laude ale primarului PDL Marcus Ioan din Santandrei !:))=)).Am mai zis lucrurile astea pe forumul Bihoreanul nici 40% fie50% din populatia comunei Santandrei nu are originile in satul Santandrei , diferenta fie 50-60% sunt veniti ,cheretiti ,`ajutati ` ca au spaguit pe primarul pidiliu si va mirati ca tot el este primar de n mandate?:))=))Fapte ilegale ale primaruluipidiliu sunt multe si trebuiesc adunate , schimbarea nr cadastrale ale parcelelor pt ca sa poata fi trecute in intravilan terenurile lui si acolitilor ,asta-i o poveste adevarata intamplata in 2010-2011` asfaltarea drumului spre ex CAP San Pal in decembrie la temperatura de -10 grade , ca atunci a venit Vasile Blaga presdinte PiDiLiu in vizita in santandrei si 2 porci au taiat pidilii din Sandandrei astia pt chermeza!:))=))Santandasheni nu visati ca vine gazele de sist peste voi si degeaba visati ca o sa aveti ``Aquapark` de Santandrei, ca apatermala o sa fie poluata cu petrol, daca o sa mai fie apa termala ?:))=)) .Acesta este opinia lui Romanul Simplu
Postat 17 Ianuarie 2014, 20:33 de Romanul Simplu
Si la Palota?
Si la Palota ce se va executa în urmātorii 5 ani? Cu canalizarea si cu intruxucerea conductelor de apā, care cine stie când vor functiona, s-au stricat si drumurile asfaltate si trotuarul a devenit un pericol public nu numai pentru bātrâni si copii ci si pentru toti cetāteni.
Postat 17 Ianuarie 2014, 18:52 de Peter
Felicitari d-lui Primar
FELICITARIIII!!!!! d-lui IOAN MARCUS
Postat 17 Ianuarie 2014, 16:26 de DANY
pt D-le PRIMAR
se zvoneste de mult ca va fi strand dar cand?????? este bine sa se faca cat mai repede pt ca sant foarte multi tineri aici in santandrei si nu au unde sa mearga sa se relaxeze. la fel si canalizarea se astp de mult timp dar viteza melcului din pacate. siguranta lasa de dorit cu asemenea politai CORUPT ar fi bine sa fie schimbat. in rest o comuna frumoasa cu oameni buni. D-le primar mai faceti un drum care sa lege cartierul iosia de Santandrei si inca unul de soseaua Borsului peste cris. Ar fi o comuna in primele 5 din tara ca dezvoltare si frumusete.
Postat 17 Ianuarie 2014, 14:02 de sex
C
Felicitari d-lui Primar Ioan MARCUS! Acesta este modelul de primar gospodar, care nu doar promite, ci si realizeaza! De cand este la conducerea Primariei Santandrei, comuna a cunoscut o crestere fenomenala!
Postat 17 Ianuarie 2014, 13:52 de Cristian
Re: gaby
Vezi omule ca e vorba de Santandrei, care e o comuna cu rezultate mari la nivelul ruralului din RO, nu de primarul de Oradea care nici nu stie inca, dupa atatia ani, numarul usi si de ferestre din primaria pe care o pastoreste.
Postat 17 Ianuarie 2014, 11:35 de Hope
Sintandrei a anuntat ca studiul de fezabilitate e gata!
Iar Consiliul judetean Bihor ne anunta indirect ca studiile de fezabilitate necesare vor fi gata numai in 2016, pentru ca toata lumea a fost ocupata cu vizionarea filmului cu strategia pana in 2020!
Postat 17 Ianuarie 2014, 11:32 de Snow
in atentia d-lui primar
D-le primar de la asemenea proiecte "marete" ar fi bine sa coborati cu picioarele pe pamant si sa rezolvati problemele marunte de zi cu zi si anume: sa mai puneti pietris acolo unde strazile sunt neasfaltate ,sa rezolvati problema cainilor comunitari, sa verificati daca linistea si ordinea publica este la un nivel satisfacator pentru cetatenii care va platesc impozite si taxe mai ales in zona strazilor populate cu concetateni de etnie roma....Si apropo referitor la proiectul de extindere a retelei de gaz ,apa si canal parca declaratia dumneavoastra electorala atunci cand ati fost ales suna de genul ca in 2014 acest proiect va fi finalizat dar noi vedem ca in 2014 reluati doar promisiunile...
Postat 17 Ianuarie 2014, 10:38 de gaby
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON