URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Octombrie 2012, 15:22

Aqua Crisius a lansat un nou proiect de mediu pentru ariile protejate de pe Crişul Repede şi Crişul Negru

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă organizată la Hotelul Continental, lansarea unui proiect pentru protejarea siturilor naturale şi ariilor protejate din perimetrul defileurilor Crişului Repede şi Crişului Negru, al căror custode este.

Vor mai mult!

Astfel, timp de trei ani, organizaţia non guvernamentală va face o "radiografie" minuţioasă a acestor zone şi va elabora, la final, un plan de măsuri pentru protejarea acestora. "Suntem de abia în faza primilor paşi, dar sperăm că peste un an de muncă să putem să prezentăm şi rezultatele pe care scontăm să le avem", a declarat Andrei Togor, managerul de proiect.

"Proiectul urmăreşte elaborarea unor planuri de management eficient al acestor arii protejate. Vom face studii pentru identificarea tuturor speciilor şi habitatelor din aceste arii. Conform situaţiei de la Ministerul Mediului, în aceste zone sunt evidenţiate 104 specii şi 11 habitate naturale, dar noi suntem convinşi că aici există mult mai multe specii de plante şi animale care necesită protecţie", a declarat Mihai Togor, preşedintele Aqua Crisius, beneficiarul proiectului în calitate de custode al celor 7 arii protejate vizate.

Togor apreciază că, la finalul proiectului, care se derulează pe o perioadă de 36 de luni începând cu 1 august, în aceste zone va fi evidenţiată prezenţa unor specii despre a căror existenţă nu se ştia până acum, precum vidra sau râsul, dar care se presupune că există în areale ca Valea Iadei, din Apuseni.

Studii minuţioase

Proiectul derulat de Aqua Crisius se numeşte "Elaborarea planurilor de management, măsuri de management integrat şi întărirea capacităţii instituţionale de administrare a siturilor ROSCI0049 Crişul Negru, ROSCI0050 Crişul Repede amonte de Oradea şi ROSPA0123 lacurile de acumulare de pe Crişul Repede, ROSCI0061 defileul Crişului Negru, ROSCI 0104 lunca inferioară a Crişului Repede, ROSCI0068 Diosig şi ROSCI0262 Valea Iadei". Valoarea acestuia este de 2.466.042 de lei, din care 90% sunt alocaţi din fonduri europene de mediu, iar contribuţia Guverului României de este de 10%.

Din această sumă, ecologiştii vor cumpăra echipamente performante pentru identificarea, studiul şi monitorizarea speciilor din ariile naturale de pe Crişul Repede şi Crişul Negru, precum binocluri cu infraroşu, aparate foto şi video, dar şi echipamente de urmărire sub apă.

Pentru ca treaba să fie făcută cum trebuie, Aqua Crisius va cheltui aproape jumătate din banii alocaţi pe studii ştiinţifice laborioase, care vor fi efectuate de cercetători de meserie. Asociaţia va organiza în curând o licitaţie pentru constituirea echipei de cercetare care va fi responsabilă apoi de întreaga operaţiune de identificare şi monitorizare a speciilor de plante şi animale din ariile naturale vizate, dar şi de elaborarea măsurilor de protejare a acestora de influenţa factorului uman.

Activitatea de cercetare se va desfăşura pe o suprafaţă totală de 11.413 hectare şi se va concretiza prin realizarea a 13 studii ştiinţifice, 18 baze de date, 42 de hărţi şi 29 de hărţi GIS.

"În aceste arii sunt permise activităţi şi intervenţii umane, însă doar acelea care nu au un impact major asupra zonei, fără modificări fizice ale acesteia. Din păcate, în toate ariile naturale vizate în acest proiect se derulează activităţi care periclitează speciile şi habitatele, cum sunt exploatările ilegale de balastru şi de lemn, dar şi braconajul piscicol", a mai adăugat Mihai Togor, care a precizat că planurile de management vor stabili şi măsuri cărora, pe viitor, li se va supune toată lumea.

Vor fi dezbateri

Înainte de implementarea proiectului, planurile de management vor fi supuse avizării Gărzii de Mediu, iar apoi unor dezbateri publice. În total, ecologiştii preconizează ca în cei trei ani de proiect să organizeze 28 de evenimente publice, în care bihorenii să îşi poată exprima părerea vizavi de măsurile propuse pentru managementul zonelor protejate.

Proiectul derulat de Aqua Crisius este concretizarea obligaţiei impuse de legislaţia europeană fiecărui custode de arie protejată în ce priveşte atragerea de fonduri pentru protecţia şi monitorizarea ariilor naturale. "Din păcate, nu toţi custozii îşi respectă această obligaţie. În acest an, vom demara procedurile de retragere a dreptul de custodie asupra unor arii protejate acelor custozi care nu au demarat niciun proiect de atragere de finanţări", a declarat Gheorghe Raţiu, comisarul şef al Gărzii de Mediu Bihor, şi el prezent la conferinţa de presă.

Aqua Crisius se află la cel de-al treilea proiect de mediu, alte două fiind în avizarea comisiilor europene. Conform directivelor europene de mediu, la finele anului 2015 România va trebui să aibă aprobate 150 de planuri de management al ariilor naturale protejate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON