URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Aprilie 2013, 16:30

Aparegio la jumătate de drum: Economii de peste 31 milioane de euro şi săteni nemulţumiţi de lucrări (FOTO)

Proiectul Aparegio de extindere şi modernizare a sistemului de apă şi apă uzată din Bihor a ajuns la jumătate de drum. Şeful Companiei de Apă Oradea, Ovidiu Gavra, în prezenţa primarilor din comunele cuprinse în proiect, a prefectului Claudiu Pop şi a reprezentanţilor firmelor din proiect, a prezentat joi, într-o conferinţă de presă, bilanţul de doi ani al proiectului.

Economii pe bani europeni

În valoare totală de peste 341 milioane de lei, din care 306 milioane bani europeni, proiectul Aparegio cuprinde în prezent oraşele Oradea şi Beiuş şi comunele Tinca, Sântandrei, Girişul de Criş, Nojorid şi Oşorhei. După cum se ştie, din proiect a făcut parte şi comuna Biharea, care a ales însă să abandoneze proiectul, localnicii fiind nemulţumiţi de tariful unitar aplicat de CAO. În locul Bihariei, în proiect va intra comuna Paleu, procedura fiind acum în derulare.

Potrivit lui Gavra, proiectul înseamnă acum lucrări demarate în Finiş, Beiuş, Nojorid, Sântandrei, Girişu de Criş şi Oradea, Tinca şi Oşorhei fiind singurele comune în care lucrările nu au început defel.

Una din cele mai importante reuşite din proiect este economisirea unor sume importante din bani prin contractarea lucrărilor în urma licitaţiilor la valori mult mai mici decât cele estimate iniţial. De exemplu, extinderea reţelelor în Oradea, în loc să coste 40,9 milioane lei, va costa 19,2 milioane lei.

Potrivit lui Gavra, economiile din proiect se ridică la 43%, pentru că lucrările totale, prevăzute iniţial la valoarea de 317 milioane lei, vor costa doar 179 milioane. Ce se va întâmpla cu diferenţa de peste 31 milioane de euro, nu se ştie încă. Primarul Ilie Bolojan, prezent şi el la bilanţul Aparegio, a precizat că sunt două posibilităţi: ca banii să rămână în Bihor, pentru noi lucrări, ori să fie redistribuiţi unui alt judeţ. "Important pentru noi e să convingem ca măcar o parte din bani să rămână", a declarat Bolojan.

Muncitori fără spor

După ce Gavra a menţionat cât de importantă e dirigenţia şantierului, asigurată de asocierea Louis Berger cu Safege SA Nanterre France, precizând totodată că au fost situaţii în care conductele au fost scoase din pământ pentru că lucrările nu erau bine făcute, primarul din Girişu de Criş, Ioan Paşca, a răbufnit, arătându-şi nemulţumirea faţă de lucrările făcute în comuna sa. "Am un buldoexcavator la Primărie, eu desfac lucrările să vedeţi ce s-a făcut acolo. Sunt lucrări de proastă calitate!", a acuzat primarul.

Potrivit acestuia, sătenii, cu el în frunte, sunt nemulţumiţi de muncitorii care lucrează pentru asocierea Cartel Bau, Gerpe Contratasy Construcciones, Simbac şi CIAC, câştigătoare a licitaţiei, pe motiv că se mişcă lent şi prost. "Mi-au distrus toată păşunea, unde era iarbă acum sunt pietre", a mai spus Paşca. Aceleaşi probleme au fost ridicate şi de primarul din Sântandrei, Ioan Mărcuş, care a spus că nu va semna deconturile firmelor până când nu-şi vor face treaba cum trebuie.

Atât Gavra, cât şi reprezentantul firmelor care asigură dirigenţia şantierului, George Popescu, le-au dat edililor soluţia: să amendeze firmele pentru că nu respectă condiţiile din avizul primit de la Primărie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
27 Comentarii
DIICOT, DNA,OLAF,GARDA FINANCIARA
La cca. 55.000 Euro încasări pe lună, 10.000 Euro/lună costuri, deci 45.000 Euro/lună profit x44 luni = cca. 2.000.000 Euro /contract x 2 contracte profit total 4 mil. Euro. Cine face un asemenea profit în perioadă de criză ? Cui apartin aceste firme ? Nu se mascheaza profitul in costuri fictive? Toti banii acestia ramin firmelor? Cit impozit pe profit platesc firmele ? Care sunt costurile firmelor justificate prin documente?Pe contractele romanesti de acelasi specific toata munca lor este efectuata de 10 diriginti de3 santier care incaseaza maxim 10.000 Euro/luna si nu 55.000 Euro/luna.Acesti bani platiti nejustificat *chiar daca ponderea din fonduri europene, nu conteaza. Se stie ca banii platiti nejustificat genereaza coruptia. Cine crede ca acest profit urias ramine firmelor si nu este destinat mitei ? In timp ce pe contractele de lucrari s-a contractat la jumatate din valoarea estimata, la contractele de servicii de consultanta s-a contractat apoape de valoare estimata. Chiar nu exista concurenta la asemenea valori ale profitului.Nu se putea renunta la conultanta pe managementul proiectului si face o economie de 2,15 milioane Euro?
Postat 22 Aprilie 2013, 13:31 de ŞPAGĂ ORGANIZATA
DNA ŞI OLAF ATENŢIE LA FIRMELE DE CONSULTANŢĂ
Firmele de consultanţă- o modalitate legală de a lua şpagă. Bloom şi Louis Berger iau împreună în prima fază 4,7 milioane de Euro(50-60.000 Euro/lună fiecare), fără să aibă nici o răspundere, cu plata contractului eşalonată şi nu după stadiul fizic al lucrărilor astfel încât când contractele de lucrări vor fi la jumătate contractele lor vor fi terminate cu toţi banii încasaţi, vor solicita alţi bani Era suficientă o singură firmă de consultanţă şi pentru managementul proiectului (întocmesc numai nişte variation orders)şi pentru urmărirea execuţiei. Care sunt costurile acestor firme de consultanţă, 10 diriginţi de şantier cu 700 Euro/lună care poartă toată răspunderea conform legislaţiei româneşti, 7000 Euro şi cheltuieli bitotică max. 3000 Euro pe lună, deci 45,000 Euro/lună x 44 luni = 1.980.000 Euro/contract x 2 contracte= 3,960,000 EURO PROFIT, pentru că întocmesc nişte rapoarte, fără nici o răspundere. Le+a cerut cineva o justificare sau nu pentru că aparţin uno.Contracte oneroase având şpaga mascată în profit. Cât impozit pe pofit plătesc.Câţi angajaţi participă efectiv şi câţi sunt pontaţi. Vorbim despre falimentul CAO, cum îşi permite să plătească aceşti bani nejustificaţi,
Postat 22 Aprilie 2013, 11:17 de MONEY FOR NOTHING
Diriginte la grupa pregatitoare
Popescu, tu mai bine ne-ai spune, tot intr-o conferinta de presa, cum supervizezi lucrarile acceptand la plata umpluturi din pamant la pret de balast, asa cum de fapt ar trebui facute. Ar mai trebui sa ne spui si cum imparti banii cu Gavra din diferanta pe care astfel o castigati de la constructori. Despre certificatele de calitate ale materialelor folosite nu are rost sa vorbim pentru ca nici macar nu le-ai cerut. Primarii ar trebui sa te amendeze pe tine pentru ca nu se respecta proiectul. Nici referitor la adancimi, nici la traseele conductelor, nici la calitatea materialelor si nu in cele din urma la prezenta dirigintilor de santier la lucrari. Ar mai fi si faptul ca decontezi doua sapaturi separate pentru conductele de apa si de canal, cand de fapt se pun conductele intr-un singur sant, fara a se respecta distanta minima intre conducte. Toate astea adunate fac 4 (patru) milioane de euro, FURATI, de voi, pentru cei ce nu va \"amendeaza\", respectiv GAVRA ca director si Bolojan ca presedinte APAREGIO.
Postat 21 Aprilie 2013, 20:17 de Sedinta cu parintii
GAVRA, ma-ta e bine?
Cu o nesimtire de porc ordinar Gavra "da solutii" primarilor. Amendati-i! De unde si porecla Amendasu`. Ar fi trebuit ca primarul PASACA sa-l bage in p...a masii pe directorasul de la CAO. Este culmea cum Gavra nu e in stare sa aplice penalitati conform contractelor, ceea ce este similar amenzilor pe care ar putea sa le aplice primarii, in schimb e foarte "competent" in a da sfaturi pe care el nu e in stare sa le puna in practica.
Postat 21 Aprilie 2013, 19:45 de Tata la mama ta
Pt. IOANA si IONEL, de la nasu`, fara numar
Sunt si LUP, sunt si sofer/ Mi se rupe de manager/ La Ignat cand i se scoala/ Plec in cursa da la scoala (de soferi)/ O iau si pe *** Ioana / Ca sa-mi suga macaroana/Cand ajung pe la lucrari/ Mai fac niste incercari/ O intind si o cracesc/ Ca nu vreau sa ma julesc/ Dupa ce ma masturbez/ Imi vine sa i-o implementez/ Si s-ajungem inapoi la fix/ Sa-si bage si ea mijlocul fix.
Postat 20 Aprilie 2013, 22:15 de BIELA-MANIVELA
Matracuca TIUTIN
Draga Mariana, apreciez oarecum incercarea ta de a fi fidea lui GAVRA ca director general, dar, nu ti-a reusit decat sa fii o galusca moale (fiarta) de griji (gris). Imi place ca pentru a ramane consiliera nu se punea problema unor servicii sexuale prestate. Era comic sa se chinuie Gavra, in timpul serviciului, sa se urce pe tine, cand el de abia se urca pe scaun. O are oricum mica asa cum spune si reclama la dispersit Gavra are .... mica. In varianta ca tu te-ai urca pe el ar fi pacat sa ramana Bolojan, idolul tau pocait, fara manager general la CAO. Cu toate acestea nu inteleg de ce semnezi acte retroactiv si nu tii la linistea si libertatea ta de care ai atata nevoie. Pentru actele aditionale cu Keviep si PWT pe ISPA in curand te vor chema si pe tine la DNA. (Mai tii minte actul aditional 5 cu Keviep prin care prelungeai termenul de finalizare in aprilie 2009 pentru februarie 2009 impreuna cu prietena ta Kuntz si idolul tau Gavra, care te-a dat in gat la DNA cand a fost a treia oara la extemporal?). Ar fi bine pentru tine sa stai in pensie desi, OLAF te aduce de oriunde ai fi. Pentru mine ar fi mai bine sa nu mai apari ca sa nu ma incurci la menaj a trois.
Postat 20 Aprilie 2013, 21:25 de Concubina
UNII CU RĂSPUNDEREA ALŢII CU PARANDĂRĂTUL
Actuali angajaţi vedeţi ce semnaţi că dacă foştii angajaţi câştigă procesele plecaţi în ordinea în care aţi venit, ve-ţi şi semna(ştiţi voi în ce condiţii) şi ve-ţi fi şi daţi afară. Nemaifiind angajaţii CAO ve-ţi răspunde singuri şi nu solidari cu CAO pentru ce aţi semnat, în locul vostru m-aş gîndi bine dacă mai semnez ceva. Nu veţi avea bani să vă plătiţi nici avocatul.Rolul vostru să acţionaţi după comenzile lui Gavra şi să răspundeţi voi în locul lui şi pentru afacerile lui. Rămâneţi fideli intereselor CAO şi nu a lui GAVRA care dacă se ajunge la probleme nu v-a recunoaşte că el v-a dat dispoziţii. Orice investiţie are 3 etape :proiectarea, execuţia şi ancheta. Oricum Gavra va pleca bogat din acest program.Voi aţi fost angajaţi pentru a treia.
Postat 20 Aprilie 2013, 14:14 de MESERIA MEA E RISCUL
PROFITĂ DE EL DUPĂ CARE ELIMINĂ-L SĂ NU-ŢI CREEZE PROBLEME
@PRECIZARE.Metoda secuiristă, aplicată de un fiu de fost securist, cu cine sesizează nereguli tot ăla trebuie să le rezolve şi chiar mai mult să semneze pentru acceptare la plată pe neregulile sesizate toT de el, chiar dacă trebuie aşteptat mai mulţi ani să revină la CAO, s+a aplicat şi în programul ISPA, pe principiul \\"să nu păţim cu el ce au păţit şi ceilalţi\\" şi că \\"a avut neînţelegeri şi cu cealaltă conducere\\" ca şi cum ACELEAŞI nereguli PENTRU CARE A FOST DEMISĂ.fosta conducere, deşi aduse la cunoştiinţa lui , nu au fost soluţionate şi poţi să-i ceri aceleaşi persoane care le-a sesizat să accepte plăţile ca şi cum nu ar i exista, după ce ai profitat şi ai ajuns director chiar ca urmare a acţiunii întreprinse de acesta pentru demiterea fostei conduceri.
Postat 20 Aprilie 2013, 13:01 de LIPSĂ DE CARACTER
DILEMĂ
Semnaţi băieţi şi nu le încurcaţi afacerile că altfel păţiţi ca predecesorii voştri, aveţi de ales ori vă pierdeţi locul de muncă ori liberatea. Alegerea vă aparţine. În România abuzul în serviciu contra intereselor publice , cînd condiţionează ca să nu vă concedieze de semnarea ilegalităţilor lor, nu se sancţionează. Ei ştiu că cu toate abuzurile făcute pe ISPA nu au păţit nimic, deci merge, oricum nu s-a întâmplat nimic, cât timp administrează contracte de consultanţă cu firme ale politicienilor care numesc şi dau ordine procurorilor (BLOOM - Sulfina Barbu, Silvian Ionescu; LOUIS BERGER), care nu au nici o răspundere, rolul lor este consultativ, după cum le arată şi numele, răspunderea este a voastră.Rolul vostru este de ţapi ispăşitori pe care să dea vina.Dacă semnaţi mergeţi şi daţi cu subsemnatul la DNA, dacă nu semnaţi din cauza voastră se pierd fondurule europene, Acum când din cauza supraevaluării lor s+au pierdut 31 mil Euro fonduri europene, nueste nici o problemă.
Postat 20 Aprilie 2013, 12:17 de SEMNAŢI sau PLECAŢI
COMPLETARE
O mare parte dintre ilegalitatile pe care suntem obligati sa le facem sunt din cauza lui BURJAN ROBERT si LUPUT IONEL care accepta atat mita cat si sa semneze orice. Ei sunt dintre cei vechi la UIP, in care GEORGICA IGNAT si conducerea au incredere ca fac discret tot ce li se cere, chiar daca sunt ilegalitati flagrante. BURJAN la Beius le accepta la SELINA lucrari care nu respecta contractul si care nu sunt pe domeniul public. Habar nu are de proiect si ca urmare stadiul fizic raportat nu este real. Retelele sunt mai mult de jumatate executate, in timp ce racordurile sunt la un sfert din numarul care ar trebui. LUPUT aceepta la plata lucrari dar nu face niciun act. Ii pune pe constructori si pe consultanti sa le faca in locul lui, fara sa le mai verifice, asa cum facea intotdeauna si nu il intereseaza ca toti fura din banii CAO. Le mai cere si bani ca sa le accepte documentele facute de ei in locul lui. Toate astea se vad si modul de repartizare de catre conducere a contractelor de care se ocupa fiecare. Ei au primit contractele firmelor de casa, cu care Gavra are intelegerile facute, asa ca era nevoie de baieti ascultatori care sa nu le strice circuitul banilor.
Postat 20 Aprilie 2013, 10:49 de Manageri de proiect
PRECIZARE
Suntem obligati sa acceptam firmelor SELINA - adica lui Beni RUS, SIMBAC - adica lui MANOLICA, etc. lucrari care NU SE EXECUTA asa cum este prevazut in caietul de sarcini. Georgica Ignat si conducerea au ascuns caietele de sarcini in care scrie ca trebuie facuta umplutura integral cu balast, dupa ce la licitatie au lasat plansele in care umplutura se face cu pamantul scos din sapaturi. Diferenta pe toate lucrarile este de aproape 4 (patru) milioane de euro. Ne obliga sa acceptam la plata lucrarile fara sa fie facute fazele determinante si fara ca firmele ce executa aceste lucrari sa aiba acte doveditoare. Tot ceea ce spunem acum este pentru ca atunci cand se vor constata cele sesizate, se va considera ca am informat public neregulile care au loc la Compania de Apa Oradea. S-a ajuns sa fim obligati sa acceptam lucrari care erau deja executate si pe care acum sa le platim ca fiind nou executate. Cand am sesizat ca se executa lucrari pe terenuri care nu sunt domeniu public, Gavra cu Bolojan ne-a pus tot pe noi sa rezolvam problemele, de parca noi ne-am ocupa de PUD si PUZ in Oradea si Monitorul Oficial ar fi o adresa interna a CAO.
Postat 20 Aprilie 2013, 09:39 de Manageri de proiect
APEL
Stimati cetateni, noi, POINAR CIPRIAN GEORGE si PLATONA IOAN suntem la capatul puterilor si al rabdarii si ne simtim ca in lagar cu boul de Georgica Ignat care vrea sa ne conduca dar nu stie nimic. Noi stim ce avem de facut pentru ca de aceea am fost angajati. Cel putin asa credem. Prezentarea facuta de Gavra impreuna cu Rodica Ungur, Mariana Tiutin, Geta Lar si alti dobitoci care ne conduc, ne ingrijoreaza profund pentru ca dupa ce a citit-o si Bolojan, ne-am dat seama ca el nu intelege nici macar cat intelege Cret, care este cel mai neted la minte. Este inacceptabil ca primarul sa spuna ca nu stie ce se va intampla cu economiile, atat timp cat Gavra i-a scris clar in prezentare ca banii se pierd. Facem acest apel tuturor cetatenilor, pentru a se solidariza cu noi printr-un miting la primarie in care sa punem capat furtului pa care noi trebuie sa il aprobam prin semnaturi. Stim ca DNA si OLAF sunt cu ochii pe noi si nu mai putem lucra asa. Am vrea sa plecam dar Gavra nu ne lasa. Ne-a spus ca daca plecam, ne va imputa noua toate neregulile ce vor fi constatate la controalele care deja se fac. Bolojan l-a pus pe finul lui NICA ROMEO sa ne controleze (intern). AJUTATI-NE!!!
Postat 20 Aprilie 2013, 09:12 de Manageri de proiect
ÎN ATENŢIA OLAF CĂ DNA NU VEDE
Ce se poate constata la prima evaluare: 1. că firma de casă clientelară a lui Bolojan SELINA \"întâmplător\" şi-a luat partea leului , 3 contracte în valoare de 10,2 milioane Euro 2.Că firma KEVIEP deşi este în litigiu cu CAO , pe acest motiv trebuind să fie exclusă de la licitaţie, care trebuie sa+i plătească 3,5 mil. Euro ca urmare a litigiului ca şi pierdut, a luat contractul de Staţia de epurare Oradea asociată cu RONO AQVA a lui Balogh, la care a lucrat Kuntz, băiatul lui Radu Ciursaş, clar firmă clientelară 3.Că firmele de consultanţă, Bloom a lui Sulfina Barbu şi Louis Berger deşi practic au costuri minime, valoarea profitului fiind cam 75% din valoarea contractului şi s+a contractat la valoarea estimată, deci firmele politicienilor şi+au luat partea. Ştefan Crăciun \"întâmplător\"deşi a prejudiciat CAO pe ISPA cu 1.1mil Euro este Teem leader la Bloom. 4.că proiectantul împreună cu CAO cu care este parte în contract au estimat la mai mult decât dublu faţă de valoarea de piaţă şi dacă s+ar fi contractat la valoarea estimată erau fraude imense, tentativa este clară, pentru care ar trebui să dea explicaţii cu ce care au avizat proiectul. Totuşi nu există nişte standarde de cost şi
Postat 20 Aprilie 2013, 09:09 de DNA trezeşte-te
BILANT
Asteptam cu interes finalul proiectului APAREGIO. Daca la jumatatea lui, (economiile) pierderile sunt de 43%, matematic cel putin, inseamna ca la sfarsit acestea vor fi de 86%. Ce este mai trist, este ca vom pierde nu numai TOTI banii europeni, dar va fi o premiera absoluta deoarece vom pierde si 14% din banii nostri.Toate acestea ar putea fi prezentate in spiritul gandirii pozitive ca o economie.
Postat 20 Aprilie 2013, 08:24 de Doina
Si evreicele face orice pentru bani (si nu numai)
Daca va uitati la poze o sa vedeti ca Blovanu a resuscitat-o pe Rodica UNGUR, fosta directoare economica a CAO ca consilier economic al primarului cu 4 ore de lucru dar cu salar de 14 ore. Ofilita bine si fiarta putin in apa termala de la SCCTI Felix, nu se stie inca daca a fost adusa de primar ca sa faca anliza COST sau analiza BENEFICIU a proiectului APAREGIO. E bine ca avizul de legalitate il da tot virgina (pentru a treia oara), Otilia CORNEA (fosta CIURSAS), jurista, CULMEA, la APAREGIO. Poza este mai frumoasa ca realitatea. Dupa buna dipozitie a celor doua din poza se confirma maxima: NU TE PLICTISESTI SINGUR IN VIATA.
Postat 19 Aprilie 2013, 22:57 de CAIN sau ABEL
Gavra LINGvistul
\"Supraevaluarea valorilor procedurilor stabilite prin contractul de finanţare şi apariţia economiilor care nu pot fi utilizate de către autoritatea contractantă\". Gavra tembelule, pentru ca tu ai semnat prezentarea iti transmit tie si colegilor tai si pe aceasta cale multa .... Dar sa revin la subiect. Esti chiar atat de incompetent incat spui ca apar economii pe care nu le poti utiliza? Astea nu se cheama PIERDERI??? Tu erai incompetent si cand erai la pierderi. Ele cresc continuu si tu te ambitionezi sa ramai cocotat pe scaun cu toate ca nu iti ajung picioarele pe jos. Iti recomand cateva exprimari din aceeasi categorie: crestere negativa, flexibilitate ferma, mita legala. Toate te caracterizeaza perfect.
Postat 19 Aprilie 2013, 20:45 de Hadrian Maier
Georgică (Ignat), tu ce mai (bagi) faci?
Era să se termine programul APAREGIO şi să nu ştie nimeni că tu eşti manager de proiect. Sau nu? Totuşi te dai. Ai grijă să nu o şi iei. În acest scop, ar fi bine să îţi iei un avocat bun, altfel nu prea ştii ce să semnezi şi ce nu, cu toate că ţie îţi stă în caracter ca mai degrabă să pasezi totul, chiar şi ştampila, nu numai semnătura. Nu ar fi recomandabil să o iei de avocat pe IRINA POINAR care are deja contract cu CAO pentru orice pe bani foarte mulţi, chiar dacăîn ssuma respectivă ai încăpea şi tu, pentru că şi ea la rândul ei a pasat totul la ŞUTA LOREDANA (ce nume predestinat) deoarece este în conflict de interese de când ţi l-a băgat în pat pe cumnatul ei POINAR CIPRIAN GEORGE. Ce să vezi!!! La ŞUTA i-au spart hoţii casa în căutarea banilor din contract. Păcat că aceştia nu i-au găsit, dar sper să fie perseverenţi pentru că sigur îi are. Tu aşa calic cu te dai şi cum eşti de fapt nu trebuie să îţi faci griji. Bucură-te că de ignat ai scăpat. Anul ăsta. Pentru la anul am o surpriză creştinească pentru tine. Chiar dacă tu eşti ateu. Pardon, SECURIST.
Postat 19 Aprilie 2013, 19:59 de Patriarhul
REEVALUARE (a proiectului) a lui Bolojan
Este de remarcat prezentarea in pptx ataşată, din care se vede că este exact aşa cum v-am spus în comentariile de la articolul cu grava de la CAO. Chiar din datele publicate rezultă că de fapt banii economisiţi sunt de fapt pierduţi din cauza supraevaluării lucrărilor de către proiectant. Cu toate acestea la vremea la care se promova Studiul de Fezabilitate, tocmai primarul BOLOVAN insista ca orice modificare se impune din punct de vedere tehnic SĂ NU MODIFICE VALOAREA FINANŢĂRII. Planul era ca la licitaţii, Gavra să pună condiţii firmelor astfel încât să nu poată participa oricine şi astfel, firmele de casă ca şi SELINA să câştige cât mai multe contracte, la valoare cât mai mare, pentru ca ulterior să aibă de unde sponnzoriza DIRECTORI, PRIMARI, Autorităţi de control şi în general pe toţi cei implicaţi. Aproape că planul a reuşit, SELINA câştigând 3 contract din 14, la staţia de epurare de la Tinca omiţând intenţionat nişte acte la eligibilitate ca să fie descalificaţi, pentru că deja DNA este atentă la Bolojan împreună cu Gavra care au atribuit deja 3 contracte către Selina. S-a dovedit adevărat şi ceea ce am susţinut, că studiul de fezabilitate s-a făcut fără ridicările topografice, lucru despre care Bolojan ŞTIA. În consecinţă proiectul nu este făcut de fapt pe trenul din Bihor (în sensul că a fost făcut la Bucureşti, de dl. BOERU – nume predestinat, susţinut din umbră de Doina Franţ directoare la ministerul mediului). Banii incasaţi de Boeru pentru proiect au fost 1.500.000 de Euro, care includeau şi ridicările topografice. Ele nefiind făcute, dar plătite, au rămas destui bani de împărţit între cei care ştiau despre acest subiect. La fel cum am spus este şi cu branşamentele şi racordurile. Aici se face referire numai la localităţile limitrofe, ca şi cum la Oradea ar fi în regulă. NU ESTE. În prezentare se mai omite să se spună că Gavra şi Bolojan au semnat câte o declaraţie pe proprie răspundere prin care asigurau Comisia Europeană că terenul pe care se execută lucrările este domeniu public. Aşa o fi Bolovane şi cu străzile 36 şi 37 din cartierul Grigorescu? S-a publicat în Monitorul Oficial al României? Nu a răspuns nimeni la conferinţa de presă, dar ce-i drept nici nu a fost nimeni care să întrebe, de ce CAO a atribuit contractul CL 10 către Hidroconstrucţia atât timp cât era contestat Gavella. Acum, Hidroconstrucţia vrea bani pentru a rezilia contractul “amiabil”, ceea ce evident reprezintă recuperarea mitei date pentru atribuirea lui. Aflăm deasemnâenea că este în curs de reevaluare întregul proiect din cauza ieşirii Bihariei, dar şi anliza cost-beneficiu. Sper că de data asta să prezinte Gavra şi Bolojan corect situaţia. Cum ar fi cea din cartierul Grigorescu, unde LE-KO Ungaria face lucrări de reabilitare a reteţelor care alimentau aproape toate casele deja locuite la data inceperii lucrărilor, în loc să execute extinderi aşa cum au declarat Gavra şi Bolojan. Este de pe acum neeligibil totul. Alţi bani pierduţi, dar în acest caz nu numai că nu-i mai primim, dar trebuie să şi plătim. Partea cu atribuirea contractului cu LE-KO este de competenţa OLAF. Ca şi cea a regimului terenului pe care se execută alimentarea cu apă a Beiuşului de la izvorul Feredeu. La data licitaţiei Gavra s-a ambiţionat ca un menajer ce este şi acum chiar va face curat (în sensul de a spăla buda prin subsol pe la DNA). Pentru cei care nu ştiu, Oficiul de Luptă Anti-Fraudă (OLAF) al Comisiei Europene- vezi google, în anul trecut a recuperat aprox. 700.000.000 euro din banii europeni şi pedepsele pentru aceste delapidări au cumulat 511 ani închisoare. Din fericire, OLAF funcţionează, neavând nimic în comun cu românii şi ghinion, SE AUTOSESIZEAZĂ. Exact asta ştie şi Bolojan. De aceea a şi organizat conferinţa de presă, pentru că a rămas cu sechele din campanie, aşa încât orice pierdere o prezintă ca pe o economie. Prin acest dispreţ faţă de cetăţeni, acest GIBON ne îndatorează pe 3 generaţii, deoarece economia este NUMAI a europenilor.
Postat 19 Aprilie 2013, 19:45 de Patriarhul
Cine nu ia de la romani, nu da la unguri
Ar fi bine ca din banii economisiti sa platiti datoria la Keviep si la PWT din ISPA. Tic,tac,tic,tac si in curand vine decizia executorie pentru 4 milioane de euro la Keviep. Bolojvar, mutantule - cum zici tu despre altii, am impresia ca o sa devii ungur dupa ce vei plati cu semnatura ta banii pentru Keviep. Apropos, gurile rele (evident, dar ale baietilor cu chi albastri, care ti-au dezlegat algoritmul de scoala speciala pe care il ai) spun ca ai divortat tocmai ca sa poti trece toata averea pe numele sotiei si al fetelor ca sa nu iti mai poata lua nimic atunci cand va fi de platit, si sigur va fi.
Postat 19 Aprilie 2013, 16:47 de ULOS romanul
mui,mui, eanu
BoloJENA, poate ne spui si noua daca economia include banii pierduti cu Biharia sau nu. Daca DA, atunci suma este cu TVA sau fara TVA. Dupa aceea, IMEDIAT, sa ne spui daca economia este din cei 75% de la Uniunea Europeana sau din cei 25% ai nostri? Daca nu stiti raspunsul, vi-l spun eu. Dobitocii astia se mai si lauda ca au facut economie bugetului U.E. Ca pe BASE nu il intereseaza, este evident. Dar PONTA stie? Nu, dar o sa afle. DATI SPAGA DE LA ATRIBUIREA CONTRACTELOR INAPOI!!!
Postat 19 Aprilie 2013, 15:02 de ui,ui,UIOREANU
D.N.A.-ul cu BOLO-bocul
Poate ca mai bine ne spunea Gavra, dar mai ales Bolojan cum au economisit banii din cartierul Grigorescu pentru strazile 36 si 37 care nu sunt domeniu public si pentru care GIBONUL trebuie sa-l sune pe Ponta pentru a publica in Monitorul Oficial introducerea strazilor in domeniul public. Sau mai putea sa ne spuna cum NU exista strada C din Beius. Dar toate astea sunt eligibile dupa capul prezidentilor de la masa, cu toate ca ministrul Teodorovici le-a explicat deja ca nu sunt eligibile. La urmatoarea sesiune de comunicari stiintifice pe care o va sustine Gavra la DNA, sa il intrebati si in legatura cu refuzul proiectului ,facut de Hidroconstuctia pentru Izvorul Feredeu, care este pe traseul unei alte lucrari finantate tot din bani eurpopeni, adica neeligibil si despre santajul fata de aceeasi firma pentru a renunta la contractul ce trebuie sa il executa firma Gavella. Informatorii spun ca Hidroconstructia cere inapoi cele 100.000 de Euro pe care le-a dat ca sa semneze Gavra contractul cu ei. Diferenta este ca ei cer banii oficial si Gavra nu stie sa-i dea inapoi decat prin firma OVM PAPER a fiului lui, sau nu (deloc). Boljan, tu sa ne explici mai bine prin PNL cum faci la Nojorid si daca Gavra va plati factura pentru utilajele care nu au putut lucra pentru ca proiectul este TOTAL gresit. E mai greu cu austriecii la Nojorid decat cu ManoLICA la Santandrei desi problemele sunt identice. Romanii stiu sa execute si proiecte gresite, sesizand “oportunitatea” de a castiga si mai multi bani tocmai din greselile celor care cu mandrie ne informeaza ca au fost facute economii de 43%. O fi premeditat pentru ca sa nu poata fura constructorii sau pentru ca din 43% prezidiul nu “PUPA” nimic. Oricum economia de 43% este doar pentru ceea ce nici nu trebuia executat. Pentru umplutura de balast care nu se face mai urmeaza alte economii sau chiar SCOATERI de conducte (ca sa il citez pe guvernatorul de la CAO), cat de curand, cand vine si controlul de OLAF.
Postat 19 Aprilie 2013, 11:35 de Ca(za)ncioc
EI "INVESTESC", ŞTIU EI PENTRU CE, ORĂDENII PLĂTESS
Ce să faci dacă firmele ofertante cinstite care au ofertat realul ce se va executa au luat faţa firmelor de casă clientelare care voiau să deconteze conform situaţiei premeditat "proiectate" .Bihorenii au pierdut 31 milioane Euro fonduri europene iar băieţii şmecheri partea de şpagă care le revenea din aceste lucrări conform situaţiei "proiectate" care ar fi diferit de cea real executată. De aceea intruşii au trebuit să dispară şi să rămână nuamai cei din grup, gaşcă.(aceiaşi).
Postat 19 Aprilie 2013, 09:03 de INGINERII FINANCIARE
LUPUL PAZNIC LA OI
Lucrările au fost estimate cuprinzând transportul pământului excavat în depozit la 10 km, umplutură de balast şi transportul balastului de la 10 km, când de fapt se intenţiona ca pământul ce se excava pe marginea şanţului de unde se reumplea şanţul cu acelaşi pământ. Este o mare diferenţă valorică între cele 2 situaţii. Ăsta era" planul de afaceri". Nici nu este de mirare cu cine este în prezidiu penalul de Ştefan Crăciun, Team-leader la Bloom fostul asistent project manager de pe ISPA, care prin neîntocmirea "determination " la "claims" pentru penalităţi de întârzâziere de 1,1 milioane Euro, a cauzat CAO acest prejudiciu. V-aţi ales bine echipa domnule Bolojan.
Postat 19 Aprilie 2013, 08:17 de PeNaLi
SOCOTEALA DE ACASĂ NU SE POTRIVEŞTE CU CEA DIN TÂRG
Nu este vorba despre economii , de la 40,9 milioane de lei la19,2 milioane lei, deci economie de 21,7 milioane lei numai la Oradea sau per total de la 317 milioane lei la 179 milioane lei (diferenţa este de 138 milioane lei nicidecum de 31 milioane de lei( nu se cunoaşte nici aritmetica), ci este vorba de tentativă de furt în complicitate cu proiectantul. La estimare lucrările au fost în mod intenţionat supraevaluate în speranţa că la licitaţii vor fi contractate la valorile *umflate\", diferenţa enormă de 43% între preţul estimat şi preţul real al pieţei urmând să fie împărţit între constructor şi beneficiar. Altfel acest lucru nu era posibil cu proiectant şi consultant corect. Dar nu le-a ieşit socoteala băieţilor deştepţi care este de două ori foarte păguboasă, dacă se contracta la valorile cu mult umflate peste preţul pieţii(43%) înseamnă că aceşti bani erau foloase necuvenite, izvorul parandărătului şi ăsta supraevaluat( care nu mai era zeciuială ci era fyfty-fyfty între valoare piaţă lucrăr şi valoare şpagă) iar pe de altă parte aceşti 139 milioane de lei s+au pierdut din fondurile europene, contribuţia prin cofinanţare românească rămânând aceiaşi). Lucrările au fost estimat
Postat 19 Aprilie 2013, 08:02 de HOŢIE NU ECONOMIE
replica la articol
Primarul PeNaL Pasca Ioan al comunei Girisul de Cris sa nu vorbesca ca firmele de casa ale Primariei Girisul de Cris au facut acele lucrari si cind nu au mai fost platite lucrarile , au luat utilajele si au plecat in comuna Sintandrei in satul Palota?Care pasune primar PeNaL cu 12 dore penale pe rol penalul Pasca Ioan padureanul cheretit mare hotz mare bandit viitor pouscarias ? ca ai distrus-o toata cu buldoexcavatorul si camionul primariei in cautare de nisip si pamant de gazon pe care sa-l vinzi si sa bagi banii in buzunar .Primar PeNaL Pasca Ioan mai bine ai da explicatii celor din satul Girisul de Cris cum ai defrisat abuziv paduricea de salcami , si unde s-au dus lemnele de salcami , si prin ce fapte ilegale ai atribuit contractul de defrisare ,amenajare firmei Conspect SRL al noului director adjunct de la AS Crisul George Horia Faraianul.I-a da niste explicatii la Politie,DNA,ANI,Procuratura,Parchet, cum ati trecut abuziv niste hotarari ilegale prin consiliul local , ca sa fiti acoperiti de acte legale in fata locuitorilor comunei Girisul de Cris , si sa justificati legal defrisarea abuziva si ilegala a paduricei de salcami..Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 18 Aprilie 2013, 22:58 de Romanul Simplu
Povestea unui proiect ce trebuia terminat deja
Economia constă în utilizarea de materiale mai ieftine, după chipul şi asemămnarea prezentatorilor, adică ţeavă li accesorii garantate 10 ani în loc de 30 cât se estima prin proiectul iniţial. Pe de altă parte, dacă e aşa, atunci o să scadă tariful la apă a operatorului regional iar ţăranii vor putea plăti mai puţin decât începuseră să plătească cei din Biharia ? Dacă va creşte în continuare preţul apei atunci economia este unde nu trebuie. Dar cu canalizarea cum staţi, că apă poate introduce orice primărie responsabilă dar ... e vorba şi unde o deversăm pentru a proteja mediul. Concluzia e că sunt mulţi implicaţi în acest proiect dar interligenţa lor e cantitativ aceeaşi, de parcă ar fi doar cei de la începuturi.
Postat 18 Aprilie 2013, 22:57 de Carp III
Popa penibilu\'
Ma cutremur de manie cand citesc articolul. Proiectul aparegio e gandit pentru a jumuli pieile de pe bietii locuitori ai oraselor si comunelor implicate. Regia Oradea e o capusa uriasa care suge de 3 ani banii beiusenilor. Rusine celor care au gandit asazisul proiect. Mai pe romaneste , proiectul e un lup in bana de oaie. Doar profit fara servicii si apa de calitate.
Postat 18 Aprilie 2013, 20:10 de horia
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON