URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Octombrie 2017, 16:14

Anunț de Ziua Oradiei: Primarul Bolojan promite 100 de proiecte de investiţii pentru următorii doi ani (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sute de orădeni, în cea mai mare parte oficialităţi, militari, elevi şi pensionari au participat joi la festivităţile de Ziua Oradiei. Ceremoniile au început cu şedinţa festivă a Consiliului Local, desfăşurată cu sala plină. Printre participanţi s-au numărat oficialităţi, parlamentari, reprezentanţi ai instituţiilor orădene şi consilieri locali.

Cuvântul de deschidere i-a revenit primarului Ilie Bolojan, gazda evenimentului, care a vorbit despre semnificaţia istorică a Declaraţiei de independenţă a românilor din Transilvania redactată în casa avocatului orădean Aurel Lazăr pe 12 octombrie 1918 şi sărbătorită ca Zi a Oraşului începând din 1992.

Edilul a pus accent îndeosebi pe respectul datorat înaintaşilor şi modul în care actuala generaţie îşi poate manifesta recunoştinţa pentru cei care au făcut posibilă realizarea României Mari.

În acest sens Bolojan a afirmat că Primăria Oradea intenţionează să onoreze Centenarul Marii Uniri pe parcursul a doi ani, începând de la comemorarea unirii Basarabiei cu România din 27 martie 2018, la festivităţile de 1 Decembrie 2018, pentru a se încheia cu marcarea în primăvara anului 2019 a unui secol de la instalarea administraţiei româneşti în Oradea.

Cinci statui pentru înaintaşi...

Primarul a spus că municipalitatea va amplasa în următorii doi ani în oraş statuile a cinci personalităţi istorice cu rol în desfăşurarea evenimentelor.

Edilul i-a mulţumit episcopului greco-catolic Virgil Bercea pentru că a acceptat amplasarea unei statui a lui Iuliu Maniu în perimetrul Catedralei Sfântul Nicolae şi a liceului cu acelaşi nume şi a promis amplasarea a încă patru statui în zona centrală a oraşului.

"Pe 24 noiembrie, anul acesta, vom amplasa în parcul Brătianu ansamblul statuar Brătianu. De asemenea s-ar cuveni să avem o statuie a Regelui Ferdinand, în 23 mai 2019, când se vor împlini 100 de ani de când suveranii României au vizitat Oradea, şi nu în ultimul rând să închidem Piaţa Unirii cu cele două statui ale episcopilor ortodox şi greco-catolic, Roman Ciorogariu şi Radu Demetriu, în faţa celor două biserici, ca să marcheze faptul că în ziua de Paşti, în 20 aprilie 1919, în numele comunităţii româneşti din acea vreme cei doi ierarhi au condus reprezentarea oraşului", a spus Bolojan.

... 100 de proiecte pentru contemporani

În ceea ce priveşte aportul generaţiei actuale la sărbătorirea împlinirii a o sută de ani de la Marea Unire, Bolojan şi-a fixat un ţel ambiţios. "Propunerea Primăriei Oradea este să sărbătorim prin 100 de obiective de investiţii, de la Podul Centenarului, care are şi un nume simbolic, la drumuri, parcuri, pasaje şi reabilitări de şcoli", a spus edilul.

Cele 100 de investiţii vor fi puse în operă în următorii de doi ani pentru a marca în mod concret împlinirea unui secol de la instalarea administraţiei româneşti în Oradea.

Istoria Oradiei, manual pentru elevi

Ca un element inedit, municipalitatea a comandat specialiştilor în istorie de la Universitatea orădeană realizarea unui manual cu istoria oraşului.

"Lucrăm la o istorie a Oradiei pe care ne propunem să o susţinem ca materie opţională în clasa a 7-a în aşa fel încât toţi copiii să ştie istoria acestui oraş, ce reprezintă principalele pieţe, ce evenimente s-au întâmplat acolo în aşa fel încât să fie viitori ambasadori ai oraşului", a spus Bolojan.

Edilul a mai spus că municipalitatea va finanţa realizarea unei monografii a judeţului Bihor şi publicarea de lucrări privind Marea Unire.

Festivităţile de ziua oraşului au continuat peste zi cu depuneri de coroane la Statuia Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie şi Statuia Aurel Lazăr din strada au acelaşi nume. Ambele ceremoniale militare s-au încheiat cu defilări ale Gărzii de Onoare formate din militari ai unităţilor din Garnizoana Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
La mulţi ani, Oradea!
În ultimii ani, Oradea a început să devină din ce în ce mai frumoasă. Este de admirat faptul că primarul nostru nu este doar unul dintre cei mai buni primari pe care i-a avut Oradea, dar şi un primar care îşi iubeşte cu adevărat oraşul şi ţara. Este o bucurie să locuieşti în acest oraş!
Postat 13 Octombrie 2017, 10:13 de Ineffablebeauty
valea, bolojan!
Cine il mai crede pe Pacălisciul ăsta? Care nu a aflat inca nimic despre importanta apei calde. Un caraghios, un Neculăita Minciună! Bagajul, Bolojan, si, valea!
Postat 13 Octombrie 2017, 07:34 de andreimagheru
Intrebare...
Domnule primar...pe cine mai pacaliti in orasul nostru?
Postat 13 Octombrie 2017, 03:58 de grigore
Si uite asa....a fost odata un oras....Oradea.
Doame ajuta....Doamne ajuta,vorba tovarasilor...Eu zic ca se poate mai mult...Poate cu mai multa sarguinta,poate cu mai putine critici si mai putini "Cica Contra",poate vom reusi sa demaram 200 de proiecte .. de ce nu ? Poiate 300 de proiecte ! Ce spuneti ? Cu un asa primar harnic, capabil, inteligent,iluminat,bun la suflet,un pic vitezoman,un pic ranchiunos,un pic...dar nu mai conteaza, de ce nu am putea reusi sa demaram 300 de proiecte ? Si ce daca nu le finalizam si ce daca sunt de genul The Best Of Dorel,bine ca avem initiativa ! Tot inainte,domnule primar,pana la victoria finala ! Demolarea orasului Oradea !
Postat 12 Octombrie 2017, 23:11 de platona
sofronie si vatmanii
La multi ani frumosi tuturor oradenilor si bihorenilor! de mentionat faptul de episcopul sofronica era la dat cu subsemnatul la dna si nu a putut participa la asa eveniment. episcopul greco-catolic are o tinuta minunata, emana lumina si bunatate, lucru care a putut fi observat cu usurinta azi la ceremonie. foarte putini oradeni au fost prezenti in piata 1 dec.....probabil din cauza ca unii nu au apa si nu au putut sa vina nespalati la ceremonie.... otl-ul si programul tramvaielor lasa foarte mult de dorit, subscriu si eu lui windos... când se vor educa banditii de controlori si vor deschide usa respectuos atunci când vad ca te apropii de tramvai in graba, in loc sa-ti inchida zeflemitor usa in nas ???
Postat 12 Octombrie 2017, 22:05 de roger
100 de investitii + 1 bucata statuie = 101 promisiuni !?!
Asadar, Kruela de la primarie se dezlanzuie si arunca in scena 101 de promisiuni, de parca ar fi dalmatienii lui ma-sa !?! Nu conteaza ce vrea oradeanul, nu conteaza ce ar vrea alesii oradenilor din penibilul consiliu local ... conteaza sa fabulam cu totii, dupa creierul lipsit de circumvolutinuni al edilului sef !?! Reluam deci ... apa calda lipsa, incalzirea fara gaz, transportul public fara tramvaie si autobuse civilizate, curatenia care nu se face decat ocazional, strazile si trotuarele desfundate, agrementul fara sare si piper, s.a.m.d. ... sunt parte a celor 101 promisiuni sau, din contra, acestea pot fi bifate ca fiind realizari ale mandatelor anterioare !?!
Postat 12 Octombrie 2017, 20:43 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON