URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Ianuarie 2011, 15:30

Anul 2010 la Frontieră: peste 50.000 de parfumuri reţinute, opt poliţişti sancţionaţi şi unul demis

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comisarul-şef al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF), Nicolaie Iancu, a prezentat miercuri, în conferinţă de presă, activitatea structurii pe care o conduce pe anul 2010. "Poliţiştii de frontieră bihoreni au depus în 2010 o muncă asiduă pe culoarul de frontieră, o fâşie de 30 de kilometri de la graniţă, având în vedere şi faptul că suntem poziţionaţi pe principala rută de migraţie de la est la vest", a afirmat Nicolaie Iancu.

Nici un caz de trafic de persoane

Astfel, anul trecut poliţiştii de frontieră au prins 231 de persoane care intenţionau să intre sau să iasă ilegal din ţară prin punctele de trecere a frontierei din Bihor, dar şi 59 de cetăţeni care reuşiseră să facă acest lucru, fiind prinşi ulterior. De asemenea, în anul tocmai încheiat s-au înregistrat 39 de persoane implicate în cazuri de trafic de migranţi, însă nici un caz de trafic de persoane.

Tot în 2010, agenţii Poliţiei de Frontieră au descoperit 11 cazuri de trafic de droguri. Numărul acestora este mult mai mare comparativ cu cele cinci cazuri descoperite în 2009. "Acest lucru se datorează colaborării mult mai intense cu Biroul de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) şi a acţiunilor comune pe care le-am desfăşurat împreună cu aceştia", a declarat şeful IJPF Bihor. În cadrul acţiunilor comune au fost descoperite 144 de grame de canabis.

Poliţiştii de frontieră au avut de-a face în 2010 cu cinci cazuri de contrabandă. În cadrul acestora, ei au reţinut 12.206 de pachete de ţigări în valoare de 81.152 de lei, 1.981 de parfumuri, 1.474 de obiecte vestimentare, dar şi un autocamion folosit în transportarea mărfurilor.

Captură de milioane

Tot în 2010, agenţii de la frontieră au reţinut 12 autoturisme furate, 4 utilaje agricole, dar şi un autocamion, valoarea acestora depăşind 1.451.000 de lei.

În luna februarie a anului trecut, poliţiştii au făcut o captură impresionantă de parfumuri contrafăcute, mai exact 50.000. Parfumurile, care foloseau nume de mărci înregistrate precum Boss, Cacharel sau Thierry Mugler, în valoare de piaţă de aproximativ 2 milioane de euro, erau ascunse într-un camion care conform documentelor de însoţire a mărfii, transporta materiale textile.

Poliţişti sancţionaţi

Anul trecut, în cadrul colaborării cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean, poliţiştii de frontieră au desfăşurat peste 3.500 de acţiuni comune, care au avut ca rezultat descoperirea a 111 infracţiuni şi confiscarea de bunuri în valoare de peste 92.000 de lei. Pe lângă munca pe care au depus-o pentru descoperirea infracţiunilor şi a tentativelor de trecere ilegală a frontierei, IJPF Bihor a avut în 2010 şi probleme de ordine internă.

Astfel, 8 agenţi au fost sancţionaţi: 5 cu mustrări, unul cu amânarea de promovare în termen, altul cu diminuarea salariului, iar un poliţist a fost chiar destituit din funcţie. Această din urmă sancţiune s-a aplicat unui agent care fusese prins pentru a treia oară de către poliţiştii de la Rutieră cu alcoolemie mare. "A fost destituit deoarece nu era compatibil cu postul său. A fost prins cu 2,30 la mie la volan", a spus comisarul-şef Nicolaie Iancu.

În plus, după ce au săvârşit infracţiuni, şase agenţi ai IJPF se află în diverse stadii ale procedurii de cercetare. Unul dintre ei chiar în cazul de contrabandă cu cele 50.000 de flacoane cu parfum.

Încotro?

În urma bilanţului, Nicolaie Iancu a afirmat că cele 683 de cadre ale Inspectoratului au început anul 2011 cu obiective mari de cooperare cu structurile abilitate, de combatere a corupţiei interne, dar şi în spiritul nesiguranţei pentru viitor, în condiţiile în care România ar intra în Spaţiul Schengen în 2011. "Ne aflăm într-o perioadă de incertitudine, care planează asupra noastră, în ceea ce priveşte aderarea României la Spaţiul Schengen", a spus şeful Poliţiei de Frontieră, adăugând că anul trecut s-a discutat despre posibilităţile de relocare a cadrelor IJPF Bihor, iar una dintre opţiuni era încadrarea în Poliţia Română.

"Nu ştim care ne vor fi atribuţiile după intrarea în Spaţiul Schengen. Dacă se va respecta calendarul iniţial privind relocarea personalului, la Oradea va rămâne o structură pentru relaţiile cu Ungaria, de maxim 15 persoane. Ceilalţi vor putea urmări relocarea în alte structuri din alte zone ale ţării sau integrarea în Poliţia naţională", a afirmat Nicolaie Iancu. Nici pe această latură însă situaţia nu e clară, în condiţiile în care şi în Poliţie au fost efectuate reduceri de personal.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON