URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Martie 2012, 15:09

ANRSC-ul lui Mircea Matei a retras licenţa de operare a CET-ului orădean

CET a rămas fără licenţa de operare. Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice a retras licenţa de furnizare şi distribuţie termică a operatorului, într-o şedinţă desfăşurată miercuri la sediul instituţiei, la care a luat parte şi managerul CET, Dragoş Gligor şi juristul instituţiei, Sorin Husăsan.

"Comisia de analiză şi de licenţă a ANRSC a votat astăzi retragerea licenţei de furnizare şi distribuţie termică", a declarat miercuri, pentru BIHOREANUL, managerul Electrocentrale, Dragoş Gligor.

Decizia nu îi va afecta însă, deocamdată, pe locuitorii Oradiei, care vor beneficia în continuare de căldură şi apă caldă. "Decizia ANRSC înseamnă că CET va putea opera în următoarele 90 de zile, după care Primăria trebuie să organizeze o licitaţie pentru un nou operator. Dacă nu se va prezenta nimeni, vom putea asigura tot noi acest serviciu încă 12 luni", a completat Dragoş.

Managerul Electrocentrale a confirmat că decizia ANRSC survine în urma unor controale efectuate de subalternii orădeanului Mircea Matei, care au reţinut, în esenţă, practicarea unui tarif neunitar la nivelul oraşului. ANRSC impută societăţii că ar fi încasat necuvenit peste 2,4 milioane de lei (adică peste 500.000 de euro) motiv pentru care i se cere restituirea sumelor către cetăţeni, prin diminuarea facturilor viitoare.

Diferenţele provin din preţurile de facturare între consumatorii din Ioşia, recent preluaţi de la Transgex (care plăteau până în noiembrie doar 103 lei pe gigacalorie, iar peste iarnă li s-a facturat 193 lei gigacaloria) şi ceilalţi orădeni, care achită 235 lei, dar şi din diferenţele între tarifele practicate către agenţii economici racordaţi la reţeaua primară şi cei care au puncte termice.

Gligor a afirmat că, probabil, decizia ANRSC va fi atacată în instanţă, dar o asemenea decizie va fi luată de conducerea Electrocentrale în urma unor consultări cu Primăria.

UPDATE:

Fugind din nou de BIHOREANUL, Mircea Matei a prezentat decizia ANRSC de retragere a licenţei într-un comunicat transmis întregii prese locale, mai puţin ziarului nostru. Potrivit documentului, licenţa a fost ridicată "ca urmare a încălcării flagrante şi repetate a legislaţiei în domeniu, a nerealizării măsurilor de conformare dispuse şi nerespectării condiţiilor asociate licenţei", în urma a trei controale dispuse la CET Oradea în lunile decembrie, ianuarie şi februarie.

În ansamblu, în el se specifică faptul că CET practică tarife neunitare la nivelul oraşului, iar ca urmare a încasat necuvenit peste 2,4 milioane de lei. ANRSC reproşează societăţii Electrocentrale inclusiv că a refuzat să furnizeze apă caldă şi căldură locuitorilor din Ioşia, preluaţi de la Transgex, care nu au avut contracte încheiate cu CET, şi că, mai mult, niciun contract încheiat între CET şi utilizatori nu ar fi întocmit conform cu contractul cadru aprobat de ANRSC în 2008, cele ale Electrocentrale conţinând "clauze abuzive".

Reprezentanţii instituţiei mai susţin şi că preţul de facturare a gigacaloriei a fost mai mare decât preţul reglementat de ANRSC şi ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei). Atât operatorii economici alimentaţi din reţeaua publică de transport cât şi cetăţenii ar trebui să plătească doar 188,91 lei pe gigacalorie, şi nu 261,69, respectiv 235,52, cât li s-a facturat în perioada controalelor.

Pe lângă restituirea sumelor către cetăţeni prin diminuarea facturilor viitoare, ANRSC a mai dispus societăţii de termoficare să reducă valoarea facturii către locuitorii preluaţi de la Transgex (despre care spune că le-a întrerupt "abuziv" agentul termic) "cu contravaloarea energiei termice nelivrate", şi să înainteze tututor contribuabililor contracte noi şi conforme.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
Asta-i buna
@petru si @adi: sigur e om mare mircea asta..numa sa cometeze stie. Aseara unde era cand s-a discutat despre termie? Cati amici din cei care ii impartasesc ideile a strans sa faca o actiune publica? Cate demersuri a facut pe langa primarie? Cate semnaturi a strans pe republicii pentru bagat gaz in fiecare locuinta? La dezbaterile anterioare, la care din ele a participat? Toti stim comenta..ca sa se faca asa si pe dincolo si etc. De acasa e usor. Si eu vreau multe. Nu te-ai implicat real, practic, nu mai comenta! Daca nu esti multumit ia atutudine. Ca daia au murit in 89 oameni...ca tu sa meri sa spui public ce te doare, nu sa postezi comentarii pe siteuri. Parca vad ca nici nu ai fost la vot. Salutal pe Vuscan din partea noastra Mircea, deseara cand mergi dupa bani.
Postat 15 Martie 2012, 16:07 de @petru
Pentru gaz, dar nu oricum
Mircea ma bucur nespus de mult ca esti un om, sper ca inca unul foarte mare. Nu ai dreptate, oradenii nu sunt impotriva gazului, Bolojan este impotriva gazului pentru oradeni, dovada, inca nu este gaz distribuit in Oradea, de ce ? Intreaba-l pe Bolojan. Bolojan vrea gaz dar numai acolo de unde el sa poata scoate bani, spaga, comision, mita, procente....Mai intreaba-l pe Bolojan oare cum este mai rentabil pentru oradeni cu CET sau cu centrale de cartier, de scara sau chiar de apartament. Mai intreaba-l unde in Europa mai sunt CET-uri. OMULE.
Postat 15 Martie 2012, 12:09 de petru
@Mircea
@MIRCEA: F bine ca esti? dar faci ceva concert in directia asta? Sau doar comentezi. Ai fost aseara? La alegeri ai fost? Hai pa. Fapte nu vb mosule!
Postat 15 Martie 2012, 11:38 de @mircea
Interese politice
Trebuie sa apara o firma care sa se de furnizarea energiei termice, dar intai trebuie facut loc acestei firme...cineva face foamea si trebuie sa pape putin ciolan..deci, a apelat la putera politica. pacat ca se arunca praf in ochii opiniei publice si praful nu e cel aruncat de CET :D
Postat 15 Martie 2012, 09:59 de Undercover Elephant
prostie romaneasca
Oamenii sunt prea prosti din pacate. N-au discernamant, n-au nici presa ce-i drept, asa ca te miri ca-s anti-gaz? Ei sunt anti orice e bun si contra orice e rau, nu-i limpede? Asa-i majoritatea covarsitoare, e un blestem! De aia politrucilor le merg struna abuzurile si furturile, ca au cu cine frate!
Postat 15 Martie 2012, 09:31 de mircea
Pt cei anti-gaz
Voi care sunteti ANTI CET pe gaz.. ati fost aseara prezenti la dezbatere sau doar comentati? Ca foarte multi de aici sunt anti gaz si nu il vor de loc, dar sala a fost aprope goala. Asa ca incetati cu tema asta ca e doar apa la moara!!!!!!!!!!!! Sa-l faca odata ca deja m-am saturat de atata scandal si vorbarie goala, fara alternative concrete DAR SI viabile!
Postat 15 Martie 2012, 09:20 de cetateanul
jalnic!
Uraaa! ne taie gunoiu asta apa si caldura si toata lumea exulta. Bah da voi sunteti toti picati in cap? N-a mai ramas nici unul intreg la minte?
Postat 15 Martie 2012, 09:18 de mircea
termie
nu ne trebuie caldura dela CET numai apa geotermala care e cu bucluc seaca si lacuri cu nuferi dar sa incalzesti un oras intreg gazul alta alternativa care da chix petruca e foarte scump MULTUMIM DL. MIRCEA MATEI bravo pdl
Postat 14 Martie 2012, 21:39 de pugilistul
asa ne trebuie
bravo dl Matei hai sa oprim caldura si apa calda numai trebuie nici CET nici nimic ne incalzim la soare la vara iar iarna murim de frig
Postat 14 Martie 2012, 21:05 de bratu
Ce gluma!
ACUM S-A TREZIT??? CAND E GATA IARNA???????????? SA FIM SERIOSI..... Lasa-ne Lasa-ne....
Postat 14 Martie 2012, 20:35 de Mircea
Mai CARP III
@CARP III: inventeaza tu o sursa noua de energie sa alimentam tot orasul pe gratis. Sau cerei socoteala sefului tau, Petru Filip, ilustrul PDL ist, de ce a dormit atatia ani? Ca nu a avut fonduri europene? Ca nu a avut alte resurse? Pai avea si fonduri europene taica....daca il realegea lumea. Dar stii ce? Nu l-am reales. Pentru ca ne-am desteptat. Problema e ca voi inca ne credeti chiar pe toti drept ultimii fraieri. Toti politicienii sunt la fel ok. Dar ca sefii tai, Filip, Matei si Groza..mai rar amice, mai rar
Postat 14 Martie 2012, 20:34 de Ovi
teatru. da din gura, fara sa propuna solutii
Mircea Matei si-a e suparat pe ebihoreanul ca a aratat adevarul despre aventurile lui cu fufa blonda. Ar merita dat in judecata pt modul preferential in care elibereaza comunicatele de presa. Acum la un alt control, intr-un stil de tot vuscanian de tot rahatul politic vine sa faca imagine partidului acuzand CET-ul ca a incetat livrarea catre persoane cu care nu avea nici un contract de livrare. Politicieni de rah.at, asteptam uninominalu sa scapam de voi!
Postat 14 Martie 2012, 19:58 de unu
iacs
bah ce infect individ acest matei. Un alcoolic sinistru. mizerabil gestul insului sa faci rau de dragul raului
Postat 14 Martie 2012, 18:45 de sergiu
opriti-l pe mizerabilul de matei!
mai matei jidvei sper sa paralizezi! desi ar fi prea putin...
Postat 14 Martie 2012, 18:21 de silvia
Adancimea fundului gazos
Se pare ca a data rezultate strategia energetica Bolojan+Bolos. Nu mai avem nevoie de operator pentru termie, ne ajunge gazul din fundul CET-ului, absorbit eficient, precum Udrea de la Base, de catre faimosul cuplu-autor al strategiei. Porumbul lui Gligor a dat chix, apa termala a lui Vuscan asisderea, carbunele e pe terminate iar gazul ... e cel de mai sus. Asadar, in loc sa aduca Gcal la un pret mediu, de cca. 150 lei, ca sa fie pace in sistem si bine pentru cetateni, mai bine s-au calicit sa-l faca de aproape 200 lei, ca sa fie bine numai pentru giboni.
Postat 14 Martie 2012, 17:53 de Carp III
Vai de PLD! Ce a ajuns!!!
Nea Tarle, zi-le sefilor si colegilor tai sa NU ISI MAI BATA JOC DE ORADEA? Sa ne lase in pace! 20 de ani e totusi..destul. HAI PA!
Postat 14 Martie 2012, 17:37 de Vai de PDL!
marlanie
INCONSTIENTA CRASA DIN PARTEA CLASEI POLITICE! Lupta asta dintre partide ne poate lasa pe toti nu doar fara fonduri de retehnologizare dar mai ales fara un operator de caldura pentru iarna urmatoare. Mi se pare o nesimtire dusa la extrem, bataie de joc fata de toti oamenii acestui oras. Nu mai am cuvinte. se stia ca exista doar un operator care are reteaua orasului, se stia starea in care guvernul l-a aruncat in bratele noastre, ale cetatenilor acestui oras, de ce trebuie suspendata licenta cand se pot da doar amenzi? si asta chiar in pragul finalizarii finantarii? asatia-s nebuni! La fel fac si cu CET-ul 2 - putem accesa fonduri de ecologizare a terenurilor industriale pt. el dar statul face licitatii peste licitatii fara niciun cumparator doar ca sa ne lase cu el in camp.
Postat 14 Martie 2012, 17:19 de ady
nemernicia pedista n-are limite!
Mai ce mare gunoi! Adica din dorinta de a-l infunda pe bolojan arunca orasul in haos. Votati pedisti cei sinistrii in continuare!
Postat 14 Martie 2012, 17:06 de man
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON