URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Februarie 2018, 13:22

Anchetă "pe neve" la spitalele din Oradea, după ce o familie a reclamat că i s-ar fi cerut bani pentru îngrijirea unui copil în stare vegetativă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, de la a cărei instalare abia au trecut 3 zile, i-a sunat joi pe şefii celor două spitale importante din Oradea, Municipal şi Judeţean, vorbind chiar despre "o anchetă". Motivul? Părinţii unui copil de 10 ani aflat într-o stare de sănătate foarte gravă au reclamat că băieţelul ar fi fost "dat afară" din Spitalul Municipal, după ce fusese operat la Judeţean, fiindcă nu ar fi plătit o sumă uriaşă de bani. Realitatea este, însă, alta...

Scandal din TV

Site-ul unei televiziuni centrale, Realitatea TV, a anunţat miercuri că "la spitalul din Oradea un copil a fost dat afară deşi se află în stare foarte gravă", astfel că noul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, "a cerut explicaţii conducerii spitalului", pentru a afla "de ce familia a fost pusă să dea bani, iar copilul nu a putut primi îngrijiri medicale până la finalul tratamentului".

Conform sursei citate, "deşi copilul are nevoie de tratament şi intervenţii chirurgicale, el a fost externat până când părinţii vor achita facturile medicale restante, de câteva zeci de mii de lei", astfel că "tatăl minorului vrea acum să-şi caute dreptatea în justiţie", iar "până atunci copilul este îngrijit acasă de părinţi". 

De-a fir a păr

Jurnaliştii au prezentat situaţia fără a contacta nicio sursă medicală. A făcut-o, în schimb, BIHOREANUL, iar concluzia este, ca de nu puţine ori, că "povestea" este rezultatul unei superficialităţi care nici măcar nu a mimat obligaţia jurnalistică de a face o minimă documentare.

Potrivit unor surse medicale din ambele spitale, micuţul pacient care ar fi fost "dat afară" din spital este un băieţel de 10 ani, Alex Cătălin T., din Sălard, victima unui tragic şi în acelaşi timp stupid accident rutier. "Pe 1 septembrie 2017, copilul a fost adus la Unitatea de Primire a Urgenţelor. O maşină l-a lovit după ce a ieşit din curte în fugă", a relatat o sursă din Spitalul Judeţean.

Managerul acestuia, dr. Gheorghe Carp, a declarat că băieţelul a fost operat la secţia de Neurochirurgie, însă medicii nu au putut face minuni. "Avea multiple leziuni cerebrale care i-au afectat grav creierul". Conform dr. Carp, după intervenţia chirurgicală, copilul a fost transferat în secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, în stare vegetativă. Nu răspundea la niciun stimul exterior, nu putea vorbi, să se mişte ori să se hrănească singur, iar după aproape o lună a fost transferat la Spitalul Municipal, tot la secţia ATI.

Externat de o comisie specială

Ajuns la Spitalul Municipal pe 26 septembrie, pacientul a fost îngrijit aici timp de o lună, până pe 23 octombrie, dar fără rezultate pozitive. "Starea vegetativă a continuat şi nu s-a înregistrat nicio evoluţie", a declarat BIHOREANULUI managerul acestei unităţi, Maria Silaghi. În aceste condiţii, "s-a întrunit o comisie medicală care a decis externarea şi continuarea îngrijirilor la domiciliu, pentru că medicii din spital nu îl mai puteau ajuta cu nimic".

Anul acesta, pe 23 ianuarie, băieţelul a fost adus de părinţi la Spitalul Municipal şi, potrivit managerului, aceştia s-au supărat din cauza reproşurilor făcute de medicii care au remarcat că nu fusese îngrijit nici măcar la nivel elementar.

"Copilul mirosea şi avea multiple escare. Dr. Gabriela Iuhas a observat că şi sonda gastrică (n.r. – prin care era hrănit) era murdară şi înfundată, astfel că l-a trimis de la Neurochirurgie la ATI, pentru schimbarea acesteia. Aici, dr. Andrian Melniciuc, după ce a schimbat sonda, i-a atenţionat pe părinţi că nu au îngrijit corespunzător copilul. Părinţii s-au enervat, i-au urat să aibă şi el aşa copil", a relatat BIHOREANULUI managerul Spitalului Municipal.

Surse medicale au confirmat, distinct de manager, că micuţul nu fusese nici măcar spălat de la externarea din spital, adică din septembrie. "Încă avea urmele de leucoplast de la cateterul central, care a fost scos astă-toamnă. Copilul, ăsta e tristul adevăr, era murdar, nu a fost îngrijit cum trebuia", a spus sursa.

Nu au fost puşi la plată

Ce a determinat părinţii să acuze medicii din ambele spitale că li s-ar fi cerut bani? Este vorba de cu totul altceva decât sugerează datele publicate. La transferarea din Spitalul Judeţean, părinţilor li s-a înmânat decontul cu cheltuielile de spitalizare, în sumă de aproape 33.000 lei, iar la externarea din Spitalul Municipal la fel, un decont de 13.000 lei. Însă nici la Judeţean, nici la Municipal părinţii nu au fost să achite spitalizarea.

"Prin lege, este obligatoriu ca la externare pacientului sau aparţinătorilor să le fie înmânat, odată cu scrisoarea medicală de externare, şi decontul de cheltuieli. Dar decontul nu înseamnă în niciun fel factură care să fie achitată", spune dr. Gheorghe Carp, managerul de la Judeţean.

"Noi, şi cred că orice spital din ţară, în orice caz toate spitalele care respectă legea, eliberăm la externare decontul cheltuielilor de spitalizare. Familia nu a fost pusă să plătească absolut nimic, nici oficial, nici neoficial", arată şi Maria Silaghi, managerul Spitalului Municipal.

În opinia acesteia, familia băieţelului din Sălard a confundat – voit sau nu – decontul cu o factură, iar jurnaliştii care au scris până acum despre acest caz nu s-au documentat să afle care este diferenţa.

"Nu s-a refuzat niciun fel de tratament, nu s-a făcut referire la neplata spitalizării, părinţii având o atitudine ostilă la adresa personalului medical", a mai precizat Silaghi.

O problemă de sistem

Dincolo de decizia de externare a pacientului luată astă-toamnă de o comisie medicală multidisciplinară la Spitalul Municipal, dar şi de frustrările şi acuzele unei familii care pare să nu-şi fi îngrijit propriul copil aşa cum putea s-o facă, măcar la nivelul unei minime igiene, situaţia în care aceasta a ajuns este cauzată nu doar de lipsa de educaţie, ci şi de o carenţă gravă a sistemului sanitar din România.

"Pentru asemenea pacienţi, pentru care medicii nu mai pot face nimic, ajunşi în stare vegetativă, sistemul medico-sanitar de la noi nu oferă mai nimic. Astfel de pacienţi nu pot fi îngrijiţi legal în compartimentele de paliaţie, care prin lege sunt dedicate pacienţilor în stare terminală (n.r. – adică în ultima fază de evoluţie a unei boli care îi "condamnă" la deces), dar nici nu pot fi ţinuţi la nesfârşit în secţiile de Terapie Intensivă ale spitalelor. În această situaţie, sunt externaţi şi se recomandă îngrijirea la domiciliu, dar nu toate familiile ştiu ori vor să facă acest lucru. Pentru ele, astfel de pacienţi sunt nişte poveri, de care multe ar scăpa", a explicat un medic BIHOREANULUI.

UPDATE:

Ministrul Sănătăţii: "Spitalul a acţionat corect"

La ora amiezii, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că nu se pune problema plăţii spitalizării în cazul copilului din Oradea şi a precizat că părinţilor acestuia li s-a prezentat un decont de cheltuieli, pe care orice spital ''este obligat să îl anexeze scrisorii medicale sau biletului de externare'', nicidecum nu o factură, astfel că "informaţia care a apărut în presă a fost oarecum eronată".

"Informația care a apărut în presă a fost oarecum eronată. Părintelui nu i s-a prezentat factura, i s-a prezentat un decont de cheltuieli pe care orice spital este obligat să îl anexeze scrisorii medicale sau biletului de externare. Am discutat la spital. (...) Repet, spitalul a acționat corect", a spus Pintea.

În schimb, pe fond, cu referire la problema de sistem, ministrul a fost lapidar. "Punctul meu de vedere este că niciun părinte nu este pregătit să îngrijească un copil în acea stare", a spus Sorina Pintea, fără a se referi la posibile soluţii pentru asemenea cazuri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON