URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Aprilie 2010, 15:29

Anchetă la o fabrică de încălţăminte, după ce o tânără acuză că a avortat spontan

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădeanca Felicia Tomuţa are 21 de ani şi, angajată fiind la firma de încălţăminte Sitar Alb, îşi învinuieşte şeful pentru că a avortat spontan, după ce i s-a făcut rău şi el nu a lăsat-o să meargă la urgenţe.

"M-am dus la serviciu ca de obicei. Nu ştiam că sunt însărcinată. Eram în şase săptămâni, dar nu am ştiut, pentru că nu am avut ciclu. Vinerea trecută (n.r. 23 aprilie), pe la ora 8, l-am anunţat pe maistru că mă doare burta şi mi-e rău, şi să îmi cheme un taxi, să mă duc la spital, dar nu m-a lăsat, că nu mai era om pe bandă", a povestit BIHOREANULUI Felicia Tomuţa.

Trei ore mai târziu, din cauza sângerării abundente, colegii acesteia au chemat Ambulanţa, care a transportat-o la Maternitatea orădeană. "Hemoragia era foarte mare şi nu s-a mai putut opri. Nici sânge pentru recoltă să îmi facă analizele nu am mai avut. Acolo am aflat că sunt însărcinată, dar medicul care era de gardă mi-a spus că este prea târziu şi că în proporţie de 90% voi pierde copilul", a adăugat femeia, care mai are acasă un copil de 3 ani.

Orădeanca a suferit un chiuretaj, a stat internată cinci zile în spital, iar acum e în concediu medical. Ea şi-a reclamat, însă, firma la care lucrează la ITM, care a şi demarat o anchetă în acest caz, deoarece crede că dacă ar fi mers mai repede la spital, copilul ar fi putut fi salvat.

"Suntem în cursul unei verificări, ancheta este în curs de derulare, iar mai multe vom putea spune doar luni. Mai devreme nu vă pot spune nimic despre acest caz. Este greu de spus ce sancţiuni ar fi aplicate angajatorului. Trebuie să vedem exact dacă se poate dovedi şi dacă se confirmă această situaţie", a precizat şefa ITM Bihor, Simona Iancu.

Contactat de BIHOREANUL, avocatul Adrian Pop, care reprezintă firma de încălţăminte Sitar Alb, susţine că vina nu aparţine în niciun fel companiei. "Ţinem să precizăm că doamna Tomuţa nu a anunţat societatea înainte de incident de nicio problemă medicală sau de o eventuală stare de graviditate, în condiţiile Ordonanţei de Urgenţă nr. 96/2003, astfel că nu a fost luată în evidenţă ca fiind angajată gravidă. La momentul când a acuzat apariţia unei probleme de natură medicală, conducătorii unităţii au anunţat Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bihor care a preluat pacienta", se arată într-un răspuns scris din partea avocatului. "Societatea a acţionat în mod legal raportat la nefericitul incident şi nu se consideră culpabilă în niciun fel de cele întâmplate", a încheiat acesta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
propunere legislativa
in fiecare zi (dimineata-seara) salariatii sa fie verificati de un organ medical competent inainte de a li se cere sa si onoreze serviciile conform fisei postului....uite asa dam de lucru bugetariilor care si au pierdut locul de munca si inbunatatim starea de sanatate din lipsa de carente, imunitate slabita, sa nu acuzam pe nedrept un maistru care nu e psiholog sau medic, si uite asa avem echilibru in viata, omul vine bucuros la munca , se simte protejat si aparat SANATATEA este cea mai importanta.
Postat 01 Mai 2010, 10:37 de oana
declaratie scrisa
firma trebuie sa faca dovada ca la angajare salariata a semnat o declaratie pe proprie raspundere ca i sa facut cunoscuta oug96/2003 prin care se obliga sa anunte firma cand este gravida dar atentie nu se face vinovata daca a anuntat maistru ca are probleme, practic maistru trebuia sa o trimita sa anunte firma, mai rau ca oiile serios cand investesti atatai banii in salariati cum le poti trata cu atata neglijenta daca te uiti in ochii vezi ca sunt surmenate, bolnave, neglijenta totala din partea unui sef. si oricum se va face ancheta
Postat 01 Mai 2010, 10:08 de anca
sooooo
mai rau ca animalele =dobitoace tehnica mecanica , lagar german ce spuneti DL>PRESEDINTE am intrat in UNIUNE CA sa sacrificam capete de DOBITOACE care nu cunosc legislatie......sclavie aici am ajuns, pentru ca STATUL NU FACE NIMIC, nu ofera subventii, nu ajuta oamenii ii obliga sa munceasca si sa plateasca taxe ca poata BOC imparti banii......cand ne vom trezi nu avem nucleul de baza al societatii FAMILIA SAATOASA cum vom itretine pensionarii dar pe cei care se mai si imbolnavesc? CUM? eu nu as mai putea munci, sa ti pierzi copilul? e ceva ff grav demoralizant nu mai esti normal si apt de munca----------la asta s a gandit maistrul cum obtine randamentul unui salariat daca nu e sanatos? pregatiti va serios pentru aceasta iarna, va fi crancena
Postat 01 Mai 2010, 09:56 de wow
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON