URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Februarie 2015, 19:03

An plin pentru DGA Bihor: 40 de poliţişti şi frontierişti au fost anchetaţi pentru corupţie în 2014

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul 2014 a fost unul plin pentru poliţiştii din Bihor ai Direcţiei Generale Anticorupţie, instituţie specializată în principal pe prevenirea şi combaterea corupţiei din rândul personalului MAI.

În colaborare cu procurorii DNA Oradea, ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea şi ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, dar şi cu serviciile specializate, respectiv Serviciul Român de Informaţii - Secţia Bihor şi Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Bihor, ofiţerii DGA au efectuat cercetări în 46 de dosare penale, 23 dintre acestea fiind din sesizare proprie.

În cele 46 de dosare au fost anchetate în total 77 de persoane, dintre care 30 sunt angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, ca poliţişti sau poliţişti de frontieră, 4 dintre ei având funcţii de conducere.

Potrivit cifrelor făcute publice, miercuri, de şeful Serviciului judeţean al DGA, comisarul şef Gabriel Cheregi, ca urmare a probelor strânse de poliţiştii anticorupţie, în 3 cauze protagoniştii au semnat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, confirmate ulterior de instanţele competente, 13 fiind soluţionate prin trimiterea în judecată a inculpaţilor.

Tot anul trecut, instanţele de judecată s-au pronunţat în mai multe cauze de corupţie instrumentate de poliţiştii DGA Bihor, protagoniştii alegându-se cu condamnări. Unii la închisoare cu suspendare, cum este cazul Loredanei Coste, fosta psihologă a Poliţiei Bihor şi al agentului de informaţii George Botto, care au încasat câte 2 ani de închisoare cu suspendare, al funcţionarei Primăriei Oradea, Valerica Benţe, condamnată la 2 ani de închisoare cu suspendare, al Cristinei Afloare, de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, care a primit 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare, sau al lui Mihai Domocoş, fostul director adjunct al RAR Bihor, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Alţii au ajuns după gratii, ca de pildă comisarii Gărzii de Mediu Bihor Gheorghe Raţiu (4 ani şi 3 luni de închisoare) şi Gabriel Varga (4 ani şi 4 luni de închisoare), în vreme ce fostul şef al Secţiei Poliţie Rurală Ciumeghiu, Florian Rob, a primit 2 ani de închisoare cu executare.

Cât priveşte activităţile preventive ale poliţiştilor DGA, aceştia au organizat anul trecut aproape 100 de şedinţe de informare şi instruire, la care au participat aproape 2500 de poliţişti, poliţişti de frontieră, angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana", respectiv ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi.

"În cadrul întâlnirilor, ofiţerii DGA au prezentat legislaţia naţională şi internaţională în domeniul corupţiei, etica şi deontologia profesională, referindu-se şi la cazurile instrumentate la nivel naţional, iar ca o consecinţă pozitivă a activităţilor preventive, în trei situaţii poliţiştii denunţând intenţia unor persoane de a-i corupe", a mai spus şeful DGA Bihor.

Direcţia Generală Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor vine în sprijinul persoanelor care doresc să formuleze sesizări privitoare la săvârşirea unor acte şi fapte de corupţie de către funcţionarii Ministerului Afacerilor Interne prin intermediul liniei telefonice gratuite TELVERDE 0800.806.806, prin e-mail la adresa anticoruptie_petitii@mai.gov.ro sau la numărul de telefon-fax 0259/469043, respectiv la adresa de e-mail bihor.dga@mai.gov.ro.

Audienţele se desfăşoară la sediul instituţiei din Oradea, str. Dunărea nr. 2, de către şeful Serviciului Judeţean Anticorupţie Bihor - bilunar, în prima şi în a treia zi de miercuri lucrătoare din lună, între orele 12,00-15,00, şi de ofiţerul de Relaţii cu Publicul - bilunar, în a doua şi a patra zi de miercuri lucrătoare din lună, între orele 12,00-15,00.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON