URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Ianuarie 2014, 15:44

An plin la ISU Crişana: În medie, salvatorii au avut 21,5 intervenţii pe zi

În faţa prefectului Claudiu Pop, a preşedintelui Consiliului Judeţean, Cornel Popa, şi a tuturor şefilor de instituţii deconcentrate din Bihor, generalul de brigadă Ioan Baş, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, a prezentat, miercuri, bilanţul instituţiei pe care o conduce pentru anul 2013.

Anul trecut, angajaţii ISU Crişana au intervenit la 7.847 de evenimente, adică o medie de 21,5 intervenţii pe zi, mai mare decât în 2012, când au avut câte 20 de intervenţii pe zi. Din totalul misiunilor, cele mai multe, 6.835 la număr, au fost în sarcina angajaţilor SMURD, care au avut în medie 18,7 intervenţii pe zi. "În fiecare lună a fost pentru SMURD o creştere cu circa 100 de intervenţii faţă de 2012", a precizat Baş.

În acelaşi an, pompierii ISU Crişana au fost chemaţi la 320 de incendii, 203 arderi de vegetaţie uscată, dar şi la 27 de alerte false şi 22 de misiuni care n-au mai necesitat intervenţia lor.

"Din analiza indicatorilor de performanţă, se observă că viteza medie de deplasare a crescut la 52 de kilometri pe oră, faţă de 48 km/h în 2012. Poate veţi zice că e puţin, dar eu zic că viteza e bună, ţinând cont de trafic, de nivelul infrastructurii", a declarat Baş.

Cât despre împrejurările în care s-au declanşat incendiile în gospodăriile bihorene anul trecut, generalul de brigadă a precizat că motivele principale sunt instalaţiile de electricitate defecte şi coşurile de fum necurăţate. "Noi nici nu mai avem coşari. Oamenii se trezesc cu casa în flăcări şi asta este", a comentat şeful ISU.

În 2013, patru bihoreni au murit în incendii, alţi 23 au fost răniţi, iar 18 au fost salvaţi. Cuantumul bunurilor pierdute în incendii se ridică la 12,9 milioane de lei, dublu faţă de 2012, iar al bunurilor salvate la 30 de milioane de lei.

În 2014, ISU Crişana îşi propune să organizeze cât mai multe acţiuni de prevenire. "Educare este cuvântul anului. Foarte des se spune că în România nu se acordă atenţie educaţiei. Fals. Noi avem parteneriate foarte serioase cu Inspectoratul Şcolar şi avem acţiuni comune. Ce rămâne din informaţiile prezentate de noi în capul fiecăruia nu ştim", a mai spus Baş.

În cadrul aceleiaşi întâlniri, generalul de brigadă a prezentat şi bilanţul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care în 2013 a monitorizat inundaţii şi alunecări de teren în 100 de localităţi bihorene de pe raza a 34 de primării. Pagubele au constat în distrugerea a 55 kilometri de drumuri judeţene, 123 km de drumuri comunale, 7 km de drumuri forestiere, 50 km de străzi, 43 de poduri şi 71 de podeţe.

"Probleme avem încă cu unele primării, care nu prevăd în organigramă funcţii cu atribuţii specifice pentru situaţiile de urgenţă, deşi legea le obligă", a precizat Baş.

În final, inspectorul-şef a mai spus că, până acum "Dumneze ne-a ferit de necaz", dar, dacă Bihorul ar avea parte de catastrofe naturale, comitetul ar reuşi să le facă faţă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Părere
In logica tulumbarului șef, adică iaca, creșteri si iar creșteri, ca așa e musai la indicatori, in vreo 20 de ani, o sa treacă pompierii cu viteze de peste 200 km per prin urbe sau satele aferente...o sa stingă incendiile de la undele de shok prin spargerea zidului sonic...
Postat 15 Ianuarie 2014, 16:09 de Logica calului
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON