URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Mai 2015, 17:42

Ambasadorul Elveţiei la Oradea: "Românii se critică prea mult!"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Investitorii elveţieni privesc cu interes Oradea şi judeţul Bihor. O misiune economică elveţiană condusă de ambasadorul în România, Jean-Hubert Lebet, s-a întâlnit marţi şi miercuri cu reprezentanţii mediului de afaceri bihorean pentru a lega contacte în vederea unor viitoare colaborări între firmele din cele două ţări.

Delegaţia s-a mai întâlnit cu prefectul Claudiu Pop, preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, şi cu primarul Ilie Bolojan pentru a discuta modalităţile în care autorităţile judeţene şi locale se implică în sprijinirea investitorilor. "Pentru mine a fost o vizită favorabilă, încununată de succes", a declarat diplomatul.

Ambasadorul Elveţiei a apreciat deschiderea administraţiei judeţene şi locale faţă de mediul de afaceri, precum şi soluţiile găsite la provocările unei vieţi economice tot mai agitate. Jean-Hubert Lebet a exemplificat arătând că înfiinţarea şcolii profesionale Eurobusiness va folosi atât tinerilor aflaţi în căutarea unei slujbe, cât şi companiilor în căutare de personal calificat.

"Am văzut că opt companii au iniţiat un program de pregătire profesională a tinerilor pentru a-i învăţa meserii cu posibilitatea de a face practică în cadrul firmelor. În alte ţări astfel de programe de desfăşoară de mulţi ani şi sunt foarte utile. Acesta este şi motivul pentru care în Elveţia sunt foarte puţini şomeri", a declarat ambasadorul.

Nevoia de predictibilitate

Din delegaţia condusă de excelenţa sa Jean-Hubert Lebet au mai făcut parte adjunctul său, Marc Bruchez, directorul executiv al Camerei de Comerţ Elveţia - România, Genţiana Avrigeanu, şi Francois Petry, CEO Holcim România.

Familiarizat cu mediul de afaceri local, acesta din urmă a arătat că România se află într-o concurenţă dură cu ţări precum Polonia sau Bulgaria pentru atragerea de investiţii. "Este nevoie de transparenţă şi de predictibilitatea a legilor şi taxelor pentru ca oamenii să fie siguri că atunci când investesc în România vor face profit pe temen lung", a spus Petry. Directorul Holcim a precizat însă că schimbările din ultima perioadă se fac în bine.

La rândul său, ambasadorul Jean-Hubert Lebet a mai spus că România are nevoie de îmbunătăţiri de imagine. "Imaginea României în străinătate nu este foarte bună, iar acest lucru trebuie corectat", a declarat acesta. Ambasadorul Elveţiei a mai spus că până şi românii sunt excesiv de critici cu ei înşişi. "Românii se critică prea mult! Vedeţi veşnic părţile rele, deşi aveţi foarte multe atuuri: aveţi o ţară frumoasă, aveţi oameni educaţi care vorbesc limbi străine, un potenţial imens de dezvoltare şi aveţi siguranţă. Dacă vrei să mergi noaptea pe jos în Bucureşti, în Oradea, sau în altă parte, o poţi face fără probleme", a spus Lebet.

În încheierea vizitei la Oradea, misiunea economică elveţiană a vizitat parcul industrial Eurobusiness. În judeţul Bihor funcţionează peste 52 de firme cu capital elveţian, printre care AstorMuller din parcul industrial şi Romcom din strada Gheorghe Doja.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Critica e constructiva!
Elvetienii, fiind perfecti, nu au ce critica in interior ... mai ales de cand au dat micul lor franc, la schimb cu media euro/dolar, de parca toata economia planetei ar trece prin banca lor centrala!
Postat 07 Mai 2015, 11:32 de WinDos
si francezii isi doreau sa muncesca in Elvetia
si cineva din Elvetia se joaca prea mult la cursul valutar, iar francul elvetian ar trebui scos de sub sfera de influenta a cursului valutar, cel putin in Europa.
Postat 06 Mai 2015, 20:36 de vg
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON