URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Noiembrie 2015, 13:20

Amânări peste amânări: În Bihor, lucrările la autostradă rămân în continuare incerte

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Compania Naţională de Drumuri a dat publicităţii, vineri, un comunicat legat de stadiul contractului privind finalizarea tronsonului de autostradă Suplacu de Barcău - Borş, care aduce o veste proastă şi una bună.

Cea proastă e că neînţelegerile dintre membrii asocierii de firme spaniole care au câştigat contractul de lucrări n-au fost rezolvate nici până azi. Cea bună e doar pe jumătate bună, fiindcă spaniolii promit o soluţie "pentru continuarea şi finalizarea contractului în termenii asumaţi iniţial", dar care e aceea şi când va fi pusă în aplicare nu se ştie.

După ce anul trecut a fost reziliat contractul cu compania americană Bechtel, anul acesta, în luna mai, CNADNR a contractat finalizarea lucrărilor pe tronsonul bihorean cu asocierea firmelor spaniole Corsan - Corviam Construccion - Consinit - Road Consulting & Design Solutions şi Via Design, pentru suma de 701 milioane lei fără TVA.

Constructorii ar trebui să dea în folosinţă cei 60,25 km de autostradă până în 3 iulie 2017, dar până în prezent firmele spaniole nu au făcut nimic concret, principalul motiv fiind acela că nu se înţeleg între ele cu privire la însăşi propria asociere, ceea ce pune în pericol executarea contractului cu statul.

Potrivit comunicatului de vineri al CNADNR, în ciuda solicitărilor repetate ale companiei, inclusiv sub ameninţarea rezilierii, "problema Asocierii nu a fost rezolvată nici până la această dată".

Ca variantă de rezolvare, spaniolii au propus CNADNR să accepte ca doi dintre membrii asocierii (Road Consulting & Design Solution şi Via Design) să cesioneze cotele lor de participare celorlalţi doi membri, soluţie respinsă însă, pe considerentul că, potrivit legii, "într-un contract de achiziţie publică este permisă doar cesiunea creanţelor născute din acel contract, obligaţiile născute rămânând în sarcina părţilor contractante, astfel cum au fost stipulate şi asumate iniţial". "În fapt, cesiunea cotelor de participare presupune şi o cesiune a obligaţiilor care este interzisă de lege", arată CNADNR.

"În urma demersurilor făcute de Companie, joi a avut loc o şedinţă la Ministerul Transporturilor cu noi, CNADNR, şi cu noua conducere administrativă a liderului asocierii (Corsan - Corviam Construccion). În cadrul acestei sedinţe, Directorul General pentru Europa şi Asia Centrală al liderului Asocierii a dat asigurări că va schimba atitudinea faţă de desfăşurarea contractului, va schimba echipa de management a proiectului şi va propune o soluţie care să poata fi acceptată de CNADNR pentru continuarea şi finalizarea contractului în termenii asumaţi iniţial", a declarat Narcis Neaga, directorul general al CNADNR.

Care va fi respectiva soluţie, când va fi ea comunicată statului şi cu ce efecte asupra contractului - toate acestea rămân deocamdată întrebări fără răspuns. Singura realitate palpabilă sunt ruinele autostrăzii abandonate de americanii de la Bechtel, aflate într-o stare de conservare deloc strălucită.

Citiţi pe aceeaşi temă şi: CNADNR, veşti proaste despre Autostrada Borş - Suplacu de Barcău: constructorii spanioli se ceartă între ei şi întârzie cu hârtiile

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
cnadnr ?
Si CNADNR-ul ce asteapta ? Ar trebui sa ii roage frumos , sa se puna in genunchi in fata lor sa inceapa lucrul , sa le dea o gramada de bani chiar daca nu fac nimic in loc sa le dea un picior in fu.nd si sa-i trimita acasa si sa dea de lucru la altii care vor sa munceasca .
Postat 28 Noiembrie 2015, 23:36 de shumi
@gigi1
E doar prost!
Postat 27 Noiembrie 2015, 15:22 de User anonimizat
@grigore
Esti prost sau doar mimezi?
Postat 27 Noiembrie 2015, 13:46 de gigi1
Perfect..
Bolos atotstiutorul popa descoperit de ANI va rezolva totul...ce atita ingrijorare...va face rahatul praf ca pina acum pe unde a fost...Alo?Doamne mare e gradina ta...iarta-ne Doamne..!
Postat 27 Noiembrie 2015, 13:38 de grigore
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON