URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Ianuarie 2016, 18:55

Alegerile pentru profesorii din Senatul Universităţii s-au încheiat şi au fost validate: Au votat peste 700 de universitari (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Alegerile pentru profesorii care vor face parte din noul Senat al Universităţii din Oradea s-au încheiat fără incidente şi au fost validate.

Scrutinul s-a terminat la ora 17, însă până la 17.30 universitarii au continuat să voteze, având acest drept cei care au intrat în sală înainte de ora 17 şi au stat la coadă. De altfel, de-a lungul întregii zile, universitarii au format cozi pentru a vota, pentru că au existat doar 6 cabine de vot, iar fiecare buletin de vot a avut 14 pagini, cu 111 candidaţi înşiruiţi, dintre care un alegător trebuia să pună ştampila pe 57. 

Potrivit preşedintelui Biroului Electoral Universitar, Ştefan Herchi, au votat 718 cadre didactice universitare, ceea ce înseamnă 75% dintre universitarii cu drept de vot. Astfel, cvorumul a fost îndeplinit, iar scrutinul validat.

Studenţii, încă o dată

Nu la fel s-a întâmplat la alegerile pentru reprezentanţii studenţilor, unde s-au prezentat doar 310 persoane la vot, în condiţiile în care cvorumul necesar era de 7.031 persoane, din totalul de 14.060 de studenţi orădeni. Astfel, tinerii vor fi chemaţi şi la al doilea tur de scrutin, programat pe 1 februarie, când condiţia cvorumului nu mai este necesară.

După ce au numărat buletinele de vot rămase şi au sigilat ştampilele, universitarii din comisia de alegeri au început să numere voturile adunate de candidaţii la Senat. Cel mai probabil, numărătoarea se va încheia în cursul nopţii de miercuri spre joi sau chiar joi dimineaţă, existând posibilitatea ca Biroul Electoral Universitar să decidă sigilarea buletinelor şi reluarea numărătorii în cursul dimineţii. 

Participare în bloc

Numărul mare al universitarilor care s-au dus la urne i-a surprins chiar şi pe organizatorii scrutinului. "Este o dovadă că oamenii sunt interesaţi de structura Senatului şi i-au înţeles importanţa", a precizat actualul preşedinte al forului, Sorin Curilă.

Facultatea de Medicină şi Farmacie a impresionat în mod particular, căci aproape 80% dintre cadrele didactice cu drept de vot de aici au venit să-şi aleagă reprezentanţii în Senat.

În 2012, la precedentele alegeri universitare, s-au prezentat la vot 817 cadre didactice din totalul de 1.070 cu drept de vot, însă la acel scrutin s-au ales nu doar reprezentanţii Senatului, ci şi rectorul. În acest an, viitorul rector al Universităţii va fi ales pe 19 aprilie.

Citeşte pe această temă şi articolele:

Mobilizaţi la vot: Universitarii orădeni stau la coadă ca să-şi aleagă senatorii (FOTO)

Preşedintele Senatului Universităţii: Nu am nevoie să apar pe o listă ca să obţin un nou mandat

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON