URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Martie 2014, 16:31

Alegerile europarlamentare, mai multe obligaţii pentru primari

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarii şi secretarii de consilii locale din Bihor au fost instruiţi, joi, la Prefectură, în prezenţa directorului pe Regiunea Nord-Vest a Autorităţii Electorale Permanente, Oana Tuluc, cu privire la atribuţiile pe care le vor avea în organizarea alegerilor europarlamentare ce se vor desfăşura, în toate statele UE, pe 25 mai.

"Reprezentanţii administraţiilor locale au mai multe atribuţii decât până acum în organizarea scrutinului", a precizat, înaintea şedinţei de instructaj, într-o conferinţă de presă, prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop. Acesta a spus că primăriile vor fi responsabile nu doar de actualizarea listelor electorale, ci şi de emiterea acestor tabele ce conţin numele cetăţenilor majori cu drept de vot, pe fiecare unitate administrativ-teritorială în parte.

În ce priveşte calendarul pregătirilor organizatorice, tehnice, deja a fost constituită la nivelul judeţului comisia de organizare a alegerilor europarlamentare, iar până la 26 martie preşedintele Tribunalului Judeţean va trage la sorţi trei magistraţi care vor completa Biroul Electoral Judeţean (în care mai sunt reprezentate, ca de obicei, partidele parlamentare), acesta urmând să funcţioneze, tot ca de obicei, în clădirea Prefecturii.

Tot până la 26 martie, cetăţenii străini cu domiciliul sau reşedinţa în România vor putea cere primăriilor înscrierea lor în listele electorale, urmând să-şi poată exercita dreptul de vot în baza listelor electorale speciale.

O altă noutate este că, începând de la scrutinul europarlamentar, nu Prefectura va delimita zonele acoperite de fiecare secţie de votare, ci acestea vor fi propuse de primării şi aprobate de Autoritatea Electorală Permanentă.

În ce o priveşte, reprezentanta AEP, Oana Tuluc, a subliniat că primarii vor avea datoria de a gestiona registrele şi listele electorale, precizând că, la fel ca până acum, pe aceste liste vor figura şi cetăţenii care au domiciliul în România, dar se află în străinătate. Altfel spus, ca de obicei, toată lumea se va întreba din nou de ce se tipăresc buletine de vot pentru cetăţeni despre care se ştie aproape 100% sigur că nu vor vota în comunele sau oraşele unde figurează ca alegători.

La scrutinul europarlamentar va putea vota orice cetăţean român cu domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar dacă nu se află în localitatea de domiciliu sau reşedinţă va putea să-şi exercite dreptul la vot în orice secţie de votare din ţară, având în vedere că va exista un singur buletin de vot, iar teritoriul României formează o singură circumscripţie electorală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cine merge la vot !?!
Tot tembelul de pe la noi, adică ei de ei !?!
Postat 23 Martie 2014, 17:31 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON