URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iunie 2016, 17:10

Alegeri locale: PNL Bihor a sesizat Biroul Electoral Central şi Judeţean, pentru suspiciuni de fraudă masivă prin "metoda flotanţilor"

PNL Bihor a sesizat vineri Biroul Electoral Judeţean şi pe cel Central, pentru suspiciuni de fraudă masivă în mai multe localităţi din judeţ, prin "metoda flotanţilor".

"Prin Adresa nr.322/03.06.2016 (anexată) am sesizat BEJ şi BEC cu privire la existenţa unor suspiciuni de fraudă electorală masivă în mai multe localitaţi din judeţul Bihor, prin metoda "flotanţilor". Facem apel la toţi cetăţenii de bună-credinţă din judeţul Bihor să nu permită comiterea fraudelor electorale, fapte care constituie infracţiuni şi sunt sancţionate de către Codul Penal! Facem apel la toţi bihorenii să voteze înţelept duminică, 5 iunie 2016!", se arată într-un scurt comunicat de presă transmis vineri după amiază.

Documentul este însoţit şi de adresa efectivă, semnată de cei doi copreşedinţi ai PNL Bihor, Cornel Popa şi Gavrilă Ghilea. Potrivit adresei, recordul de flontanţi se înregistrează în comuna Sîmbăta, asupra căreia inclusiv BIHOREANUL a tras un semnal de alarmă încă din luna aprilie. În perioada preelectorală aici au fost aplicate nu mai puţin de 240 de vize de flotant (reşedinţă), în condiţiile în care în luna decembrie o singură persoană solicitase această viză!

La Brusturi, înainte de alegeri au fost eliberate peste 120 de vize de flotant, deşi la finalul anului erau doar 5, iar exemplele continuă: în Sîrbi, Spinuş, în perioada preelectorală au fost eliberate 130 de noi vize, în Gepiu - 140, iar în Lăzăreni - 90. În toate aceste localităţi, în decembrie 2015 nu fuseseră eliberate mai mult de 9 (la Gepiu) vize de flotant.

"Precizăm că aceste fapte influenţează în mod considerabil numărul şi componenţa corpului electoral, a numărului de votanţi. Influenţa asupra corpului de alegători, a numărului de votanţi este cuprinsă între 5 şi 20%!!! Acest transfer formal de locuitori determină în mod hotărâtor rezultatul alegerilor locale", arată PNL în sesizarea transmisă autorităţilor.

Liberalii mai afirmă că, în acest context, "există suspiciunea rezonabilă că un număr foarte mare de persoane au obţinut în mod fraudulos viza de reşedinţă" şi că se nasc astfel "condiţiile, împrejurările de fapt, care permit săvârşirea infracţiunilor de fraudă la vot", "existând suspiciunea că cineva a coordonat aceste "operaţiuni", alegătorii fiind determinaţi să voteze în aceste localităţi prin coruperea lor".

PNL solicită BEC şi BEJ atât luarea unor măsuri ca asemenea fraude să nu se petreacă, dar şi să sesizeze "toate intituţiile şi autorităţile publice competente".

Citiţi pe această temă şi articolul: Fabricanţi de votanţi: Viceprimăriţa din Sâmbăta, acuzată că "importă" alegători din alte localităţi pentru a câştiga alegerile

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
!!
@bihoreanoradean: Corecta observatie!
Postat 03 Iunie 2016, 23:15 de TDS
hotu' striga hotu'
Din cate tin minte, la cele doua referendumuri ratate, li s-a dat liber la vot si flotantilor din Oradea (chiar daca nu aveau nici o treaba cu Oradea pe termen lung), in speranta ca se va face cvorum.. Ei bine, situatia e cam la fel: scopul scuza mijloacele: ar putea fi la fel de bine mana PNL, asa cum nu e exclus sa fie mana PSD. Mi-e scarba de toti!
Postat 03 Iunie 2016, 22:27 de User anonimizat
HAI CU PROBELE
@ardelean : Eram sigur ca va aparea un astfel comentariu ! Presupun ca " flotantii " sustin un partid , evident PSD . Daca ei pleaca din localitatile de domiciu voturile lor se pierd in acea localitate ! Deci faci asta doar pentru ca in Sambata sa cistige cineva ?! Dar poate ca e asa cum zice PNL-ul ! Perfect ! Sa se certeze , zic ! De dovedit mai greu ( cred eu...). Deci mai degraba cred ca PNL-ul a dorit sa agite apele ca replica la unele atitudini ale PSD !
Postat 03 Iunie 2016, 19:32 de TDS
Faci pe prostul ori chiar.....?
TDS.ori mai bine zis trompeta de serviciu, ce are scanarea cărților de identitate cu așa ziși " flotanti " ? Ei nu votează multiplu ca nu au cum ,dar sunt o masă de manevră "portabila " în ajutorul primarilor și consilierilor cu șanse reduse etc.....
Postat 03 Iunie 2016, 18:43 de ardelean
Inteligent demers
Sectanţii cu sectanţi sunt combătuţi!
Postat 03 Iunie 2016, 17:44 de eutanasiu
?
Parca se spunea ca se vor scana cartile de identitate si astfel nu poate exista frauda ?!
Postat 03 Iunie 2016, 17:27 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON