URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Martie 2017, 16:40

Afară, că vindem! Primăria a intrat în conflict cu Consiliul Judeţean după ce a decis să scoată în stradă filialele Bibliotecii

Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" va închide cele trei filiale din Piaţa 1 Decembrie, respectiv bulevardele Dacia şi Decebal, după ce Primăria Oradea i-a transmis, subit, că refuză să prelungească contractul de comodat pentru spaţiile în care funcţionau acestea, deoarece vrea să le… vândă.

În replică, conducerea Consiliului Judeţean Bihor – instituţie în subordinea căreia funcţionează Biblioteca – i-a trimis o scrisoare primarului Ilie Bolojan în care-i transmite, practic, să scoată cu forţa bibliotecarii şi cărţile din acele spaţii dacă vrea.

Biblioteci, out! 

Cele trei filiale ale Bibliotecii Judeţene îşi desfăşoară activitatea în acele spaţii de mult timp, cele mai recente contracte pentru folosinţa gratuită a acestora (comodat) fiind încheiate în 2007 pe o perioadă de 10 ani.

Cum valabilitatea acestora expiră pe 1 aprilie 2017, conducerea Bibliotecii, prin directorul Ligia Mirişan, a trimis, pe 8 martie, o solicitare Primăriei Oradea pentru prelungirea contractelor.

Surpriză, însă! Într-un răspuns redactat pe 23 martie şi semnat inclusiv de primarul Ilie Bolojan, reprezentanţii Direcţiei de Patrimoniu Imobiliar (Serviciul Locuinţe, Spaţii Comerciale) transmit că acest lucru nu se va întâmpla.

"Prin prezenta vă comunicăm faptul că solicitarea dumneavoastră a fost analizată de Comisia de specialitate din cadrul instituţiei noastre, dar care motivat de faptul că aceste spaţii sunt spaţii comerciale, pe care instituţia noastră intenţionează să le valorifice în baza Legii 550/2002, a hotărât respingerea solicitării cu privire la prelungirea contractelor de comodat", se arată în adresa transmisă Bibliotecii. Cu alte cuvinte, municipalitatea vrea să vândă acele spaţii.

De pe o zi pe alta…

Ba mai mult, Primăria le pune în vedere bibliotecarilor să elibereze şi să predea spaţiile pe 1 aprilie, la data expirării contractelor. Se pare, însă, că răspunsul a ajuns târziu la destinatar. "Astăzi (n.r. – joi, 30 martie) am aflat despre această decizie. Nu ştiu ce vom face. Sunt tone de cărţi acolo. Sunt nişte filiale care chiar au activităţi şi cititori", a declarat BIHOREANULUI directorul Bibliotecii, Ligia Mirişan.

Povestea a ajuns, după cum era de aşteptat, şi la urechile conducerii Consiliului Judeţean. Cum preşedintele Pasztor Sandor este în Germania, iar vicepreşedintele Ioan Mang în Italia, la "comandă" se află vicepreşedintele Traian Bodea, care i-a trimis primarului Bolojan a adresă dură, semnată în numele lui Pasztor.

Scrisori şi ironii

Mai mult, Consiliul Judeţean a decis să facă publică povestea, trimiţând cele două adrese (cea de refuz dată de Primăriei, respectiv răspunsul alcătuit de CJ Bihor) redacţiilor de presă.

"Mulţumim pentru "sprijinul" acordat, iar în ceea ce priveşte cuvântul dat se pare că acesta rămâne doar un slogan. Probabil că dumneavoastră şi conducătorii departamentelor responsabile cu luarea acestei decizii aţi făcut o analiză amplă referitoare la mutarea echipamentelor şi a 15.000 de cărţi şi consideraţi termenul 29.03.2017 - 1.04.2017 unul fezabil. Noi considerăm acest termen, de 72 de ore, imposibil a da curs solicitării dumneavoastră", se arată în adresa trimisă primarului Oradiei.

În consecinţă, conducerea CJ Bihor îl invită pe Bolojan să evacueze cu forţa cele trei filiale ale Bibliotecii Judeţene. Ba mai mult, îi ironizează pe decidenţii din Primărie şi termenul scurt în care aceştia au cerut ca spaţiile să fie predate. "Vă invităm să demaraţi procedura legală pentru ca aceste spaţii să fie eliberate. Dacă dumneavoastră aţi planificat organizarea unui festival de carte în aer liber, cu totul inedit, era de ajuns o propunere de colaborare şi aproape sigur am fi onorat-o", încheie scrisoarea.

No comment

Întrebat de BIHOREANUL despre situaţia creată, primarul Ilie Bolojan a refuzat să o comenteze, iar directorul Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa, a spus că nu cunoaşte problema.

Secţiile Bibliotecii Judeţene din cartierele Oradiei au fost înfiinţate după ce în, în 2002, Legea Bibliotecilor a prevăzut înfiinţarea unor filiale la fiecare 25.000 de locuitori.

Cea mai vizitată dintre acestea era cea din Piaţa 1 Decembrie, de lângă Facultatea de Medicină, unde studenţii mergeau deseori să împrumute cărţi sau să folosească sala de lectură.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
aceasi marie cu alta palarie..
ce mi filip, ce mi bolojan.. filip a vandut tot ce a putut pe pietonala si in pasajul Vulturul negru, bolojan vinde ce a mai ramas..
Postat 31 Martie 2017, 11:04 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON