URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 August 2015, 13:50

Aeroportul orădean, în pregătiri pentru redeschidere şi reluarea curselor interne după 3 septembrie (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările de modernizare a infrastructurii Aeroportului din Oradea au ajuns la aproape 70% din volumul total ce trebuie executat, a anunţat, la o lună după închiderea pistei, preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, în cadrul unei conferinţe de presă organizate joi pe şantier.

"Apreciez foarte mult seriozitatea constructorului, care este perfect în grafic, potenţa lui financiară şi tehnologică", a spus Popa despre austriecii de la Porr Construct, firmă care are în portofoliu lucrări similare executate pe aeroporturi din Austria şi Germania.

Şeful CJ a subliniat ritmul susţinut şi calitatea ridicată a lucrărilor, precum şi buna colaborare cu administraţia judeţeană şi cu conducerea Aeroportului, spusele fiindu-i confirmate şi de dirigintele de şantier, Dan Nistor, de la firma Kappa Architectures & Engineers. De asemenea, Popa a spus că are convingerea că pe 3 septembrie, când expiră cele 59 de zile pentru închiderea pistei, Aeroportul va fi pregătit din punct de vedere operaţional astfel încât să fie redeschis, dar a precizat că anunţul oficial în ce priveşte reluarea curselor Tarom îl pot face doar reprezentanţii companiei.

Directorul Porr, Harald Braun, a spus că în prezent "suntem exact unde trebuie cu lucrările", dând numeroase detalii tehnice. Conform acestora, în prezent a fost încheiată extinderea vechii piste cu 150 metri la capătul spre Oradea, iar pe o porţiune de 1.500 metri din lungimea viitoare, care va totaliza 2.100 metri, a fost turnat stratul final de beton.

Operaţiunea este una extrem de spectaculoasă din punct de vedere tehnic. După ce anterior au fost excavaţi zeci de mii de metri cubi de pământ, s-a aşezat fundaţia din betonul concasat al vechii piste, a fost realizat întregul sistem de canalizare pluvială şi de drenaj pe sub pistă, pe toată lungimea, precum şi tubulatura sistemului de balizaj, peste acest strat s-a turnat beton continuu, cu ajutorul unui ansamblu de utilaje (video) existent doar în dotarea marilor companii de profil din Europa.

Format din trei utilaje automatizate, acesta finisează practic munţii de beton produs la staţia proprie adusă de Porr din Austria şi montată în marginea şoselei de centură a oraşului, peste drum de Auchan. Camioane uriaşe aduc betonul şi îl aşază pe un strat de bitum special pus peste fundaţie, în două etape, pe o lăţime de 15 metri, în proces continuu.

Primul utilaj toarnă un strat gros de 30 de centimetri şi îl nivelează prin vibrare, un al doilea montează aşa numite gujoane pentru fixarea viitoarelor rosturi de dilatare, iar al treilea utilaj toarnă al doilea strat de beton, gros de 8 centimetri, îl vibrează pentru a nu lăsa goluri, şi apoi acoperă cu un pulverizator special toată suprafaţa, pentru a împiedica evaporarea accelerată a umezelii din compoziţia betonului şi implicit apariţia fisurilor necontrolate. În final, un alt utilaj "taie" locul viitoarelor rosturi, care se toarnă manual.

Întregul ansamblu de utilaje este complet automatizat, având nevoie doar de programare computerizată, fiind capabil, cu ajutorul unor senzori, să asigure turnarea şi nivelarea betonului la cote şi înclinări care să asigure declivitatea pistei, adică forma uşor bombată dinspre ax spre extremităţi. "Turnăm 2.000 metri cubi de beton în fiecare noapte", a spus reprezentantul Porr Construct, precizând că în acest fel viteza de înaintare asigură un ritm de lucru de un metru pe oră.

Tot în paralel, se lucrează şi la amenajarea spaţiilor de siguranţă ale pistei, care vor însuma câte 150 de metri liniari perpendicular pe axul pistei, pe ambele părţi şi pe toată lungimea acesteia, ele urmând să fie în final înierbate.

Harald Braun a adăugat că, în acelaşi timp, se lucrează şi la betonarea vechii platformei de îmbarcare-debarcare, refăcută, şi a căii de rulare ce o leagă de pistă, ceea ce va permite ca pe Aeroportul din Oradea să staţioneze simultan şase aparate de zbor, din care două grele, de tip Boeing şi Airbus.

"Suntem convinşi că pe 3 septembrie Aeroportul va fi operaţional, gata pentru reluarea curselor", a spus reprezentantul Porr Construct, care dă asigurări că nu va depăşi termenul maxim de 59 de zile prevăzut în contract pentru închiderea pistei şi, implicit, compania nu va trebui să achite penalităţile fixate la 50.000 euro pentru fiecare zi de întârziere.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
?
Și Kiss și celălalt neica-nimeni încă mai umblă bine-mersi prin urbe? Păi, ăștia doi trebuia puși să îndepărteze betonul de pe vechea pistă cu dinții... În țara asta se înmulțește răul pentru că oamenii de bine nu fac nimic în privința asta...
Postat 07 August 2015, 22:35 de Shogun
@shogun
Te citez: ,,Bine era să fi fost făcută {pista) cel puțin acum 15 ani[...]" Sa stii ca in mandatul lui mitrea (2000-2004) s-au dat niste bani pt. pista aeroportului. Doar ca doua pramatii, kiss si cu pasc, au manevrat sa castige licitatia cine trebuia. Si a castigat-o unu care a reparat pista turnand beton cu roaba si nu orice beton, beton pt. trotuare, marca B100 !!!!
Postat 07 August 2015, 19:26 de pinonel
...
Pentru ca aeroportul din Oradea să devină atractiv, fie vor fi amenințați operatorii de zbor cu pistolul la tâmplă, fie aeroportul va avea un restaurant super-extra unde vei putea mânca aproape pe gratis, un cinema cu cel puțin 10 ecrane cu diagonală de 10 metri, magazine ultra-selecte și tot așa... Nu mai vorbesc de faptul că taxele de aeroport va trebui să fie aproape nule iar românului i se va permite să ducă cu el 50 de kile cel puțin... Domnul Cornel Popa se arăta deranjat - parcă așa spunea un ieri articol de pe Bihon.ro - de mulțimea curselor aeriene de la Debrecen: păi, măi frate, ungurii lucrează de ani de zile al amărâtul ăla de aeroport, dar măcar lucrează. De aia au curse... Nu mai vorbesc că WizzAir e companie ungurească; doar n-o să ne-o dea nouă pe gratis. Să facă și rumânul o companie privată care să servească, așa, cât de cât, ȘI interesele naționale pe lângă ale proprietarilor. Asta dacă rumânii "poate"... Ungurii au putut deocamdată, așa că rumânii musai să ia praf de putut... Nu că nu se poate, dar încă nu se vede mai nimic. Oricum, felicitări pentru pistă, așa scurtă cum este... Bine era să fi fost făcută cel puțin acum 15 ani, că atunci la Debrecen nici urmă de zbor nu era, iar WizzAir era doar pe hârtie.
Postat 07 August 2015, 14:05 de Shogun
la placinte inainte !
Uite-l si pe popa ciordel, cum stie penalul sa se bage-n seama! De ce nu mergi sa ,,inaugurezi" Oradea-Beius? Ai castigat cel mai putin doua prostindu-i pe binseni ca le vei face un drum ca-n povesti. Nu e ca-n povesti, e de poveste! Cum bine au punctat altii, ce sa faci cu aeroportul fara curse?! Nu vorbesc de ,,rata" Oradea-Bucuresti, aia-i cursa locala pt. parlamentari....Il inchiriezi la smekeri pt. cate o liniuta?! Il faci pista de bowling?! P.S. Celalalt specialist, prefectul, pe unde era?!
Postat 07 August 2015, 05:50 de pinonel
Încă 500 de metri
Încă 500 de metri și putea ateriza aici orice tip de avion. Dar de ce s-o facem bine?
Postat 06 August 2015, 19:02 de Shogun
clip OMR
acu voiam sa adaug si eu c-ar fi fost frumos si un link la video-ul cu lucrarile.
Postat 06 August 2015, 18:57 de unu
Do you believe in Santa Claus????
A confirmat Tarom-ul???
Postat 06 August 2015, 14:55 de Antofle
licitatia pentru curse externe in ce stadiu este?
vom avea aeroport in curand... dar care este stadiul licitatiei pentru cursele eterne ? cand vom sti ceva? sau vom folosi pista pentru drifturi auto din lipsa de curse externe. oare nu ar trebui ca sa stim deja ce si cumm ? la ce conducere avema la consiliul judetean sa nu ajungem ca aceasta pista sa fie folosita de gaste si rate o perioada.
Postat 06 August 2015, 14:08 de Florin25
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON