URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Decembrie 2014, 16:27

Adio, Mitropolie: Episcopul Sofronie a obţinut doar cinci voturi la alegerea Mitropolitului Banatului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Biroul de presă al Patriarhiei Române a anunţat, marţi, că Sfântul Sinod a ales ierarhul titular în scaunul de Mitropolit al Banatului, după ce în aceeaşi zi s-a reunit într-o şedinţă de lucru la reşedinţa patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Patriarh Daniel.

În cursa pentru alegerea noului Arhiepiscop al Timişoarei şi în acelaşi timp Mitropolit al Banatului fuseseră desemnaţi, prin vot secret, de către adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Timişoarei, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop onorific Ioan Selejan, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Dr. Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului, şi Preasfinţitul Dr. Sofronie Drincec, Episcopul Oradiei.

"După primul tur de scrutin niciunul dintre cei trei candidaţi desemnaţi nu a întrunit numărul necesar de voturi (jumătate plus unu din numărul total de voturi valid exprimate) pentru a fi ales. În continuare, a fost organizat un al doilea tur de scrutin între Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop onorific Ioan Selejan, Episcopul Covasnei şi Harghitei, şi Preasfinţitul Părinte Dr. Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului", se arată în comunicat făcut public, marţi, de Biroul de Presă al Patriarhiei Române.

Episcopul Sofronie Drincec nu doar că nu a ajuns în turul al doilea al alegerilor, dar a obţinut un număr foarte mic de voturi. Sursele BIHOREANULUI spun că acesta a obţinut doar cinci voturi la adunarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Pe scaunul de mitropolit al Banatului a fost ales Ioan Selejan, cu 26 de voturi, din cele 45 valid exprimate. "Întronizarea noului Mitropolit al Banatului va avea loc duminică, 28 decembrie 2014, în Catedrala mitropolitană din Timişoara", se mai precizează în comunicatul Patriarhiei.

Bihorean de origine, Ioan Selejan s-a născut la data de 14 noiembrie 1951, în localitatea bihoreană Pietrani. Acesta a absolvit Seminarul Teologic din Craiova în anul 1986, iar în anul 1990, Institutul Teologic de grad universitar din Sibiu. La 6 august 1990, a fost hirotonit ierodiacon la Manastirea Lainici, iar la 15 august 1990, a fost hirotonit ieromonah.

BIHOREANUL a scris cum episcopul Sofronie şi-a luat toate măsurile pentru ca, indiferent dacă ar fi urmat să câştige sau nu alegerile pentru scaunul de mitropolit, să avanseze în rang. Mai exact, preasfinţitul urmează să ceară, în primăvara anului viitor, cu ocazia împlinirii a 320 de ani de la prima atestare a Episcopiei Oradiei, ridicarea acesteia la rang de Arhiepiscopie.

Citeşte detalii pe această temă în articolul: (Arhiepi)scopul măririi: Dacă episcopul Sofronie ratează Mitropolia Banatului, Oradea va fi Arhiepiscopie

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
foarte sugestiv !
5 voturi ??!!! pardon,1 plus 4 ! înseamnă că e foarte apreciat !!!!
Postat 18 Decembrie 2014, 11:13 de ChristianCraciun
?
OK! Deci nu a intrat nici in turul II! Un fel de "Elena Udrea"! Poate il consoleaza diaconul celib de la f(u)onduri europene! Desi cred ca nu mai sunt chiar atat de apropiati(lipiti)unul de altul! Ma rog! M-am intrebat mereu: ce anume l-a manat in aceasta directie pe SOFRO?! Tanar, medicinist, prezentabil pana la urma....Nu avea si el anumite nevoi? Ca nu-mi vine sa cred ca nu avea(nu are). Sau e mai usor de implinit din aceasta postura?! Ca in ruptul capului nu cred ca l-a adus aici dragostea de divinitate!
Postat 16 Decembrie 2014, 20:06 de TDS
tot un bihorean!
Nu avem de ce sa ne inatristam pentru ca noul mitropolit este bihorean. S-a nascut in 1951 in satul Petrani, comuna Pocola!
Postat 16 Decembrie 2014, 19:43 de ioan114
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON