URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Mai 2010, 14:35

Adio, Filip?

Adio, Filip? N-AR FI CREZUT. Petru Filip nu credea să ajungă vreodată să îl audă pe Ştefan Seremi spunând, sub privirile nepăsătoare ale lui Vasile Blaga: "Am pierdut Primăria Oradea pe mâna lui Filip"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un cititor al BIHOREANULUI a făcut pe forumul ziarului o glumă de zile mari. La dilemele altora, care se întrebau ce căuta chestorul Liviu Popa, şeful Direcţiei Generale Anticorupţie, la Aeroport, să-i transporte în aceeaşi limuzină pe Traian Băsescu şi pe Petru Filip, omul a presupus, cu umor: "Dar este atât de evident: Popa poliţistul anticorupţie l-a prins pe Filip infractorul şi îl preda lui Băse"...

Coincidenţă sau nu, două săptămâni mai târziu, Petru Filip îşi anunţa, subit, demisia din funcţia de preşedinte al filialei partidului de guvernământ şi, totodată, refuzul de a candida pentru un nou mandat, la apropiatele alegeri...

BIHOREANUL e în toate

Puţine din lucrurile profunde ce se petrec în culisele politicii răzbat la suprafaţă, şi de aceea multe gesturi ale oamenilor publici par inexplicabile. O asemenea ieşire s-a produs vineri după-amiază, la sediul din Parcul Traian al PDL Bihor, unde, pe nepusă masă, la o consfătuire obişnuită a Biroului Permanent Judeţean, care nu prevestea nimic spectaculos, liderul filialei şi-a anunţat demisia din funcţie, dar şi opţiunea de a nu mai candida pentru un nou mandat, la alegerile interne ce se vor finaliza pe 2 iulie.

01 Filip.jpgPetru Filip (foto) le-a spus membrilor BPJ, în felul evaziv în care obişnuieşte să comunice, că în ultima vreme "lucrurile au degenerat", că s-a săturat de "atacurile concertate" care au apărut împotriva sa de când s-a lansat campania internă în partid şi că nu poate accepta să i se facă reproşuri de către unii colegi abia acum, după ce ani de zile nu i s-a spus nimic.

Trimiterile lui Filip au fost, totuşi, clare. Ele îl vizau pe contracandidatul său la şefia filialei, pe vicepreşedintele Ştefan Seremi, care, în cadrul unui interviu acordat BIHOREANULUI în urmă cu câteva săptămâni, şi-a exprimat făţiş îndoielile cu privire la caracterul lui Filip, l-a acuzat pe acesta că se foloseşte de oameni, după care îi uită, şi i-a reproşat pierderea alegerilor locale în faţa liberalilor - reproş care, în PDL, e mai dur decât o înjurătură de mamă.

Filip şi-a arătat supărarea şi pentru faptul că, atunci când a fost atacat, "partidul nu i-a luat apărarea", făcând trimitere tot la BIHOREANUL şi la campania de acum câteva luni, care arăta jaful imobiliar realizat în zonele rezidenţiale ale Oradiei, prin intermediul reţelei coordonate de fostul topograf Marin Sterian, pe vremea când Filip era primar. Filip însuşi, alături de alte personaje cu nume sonore, a fost beneficiarul unui teren "servit" la preţ infim prin "suveica" de falsuri patronată de Sterian, cu girul celor din Primărie.

Sub privirile stupefiate ale membrilor BPJ, care nu se aşteptau la o asemenea decizie, de la un om care până mai ieri se dovedise stăpânul absolut, Petru Filip a mai aruncat o bombă. El a anunţat că, odată cu demisia, pe care i-ar fi comunicat-o deja premierului Boc, se retrage şi din competiţia pentru un nou mandat. Apoi, precum un semizeu neînţeles de vulg, a spus că îi lasă pe cei rămaşi să organizeze "cum consideră ei de cuviinţă" alegerile din filială şi a ieşit din sală, lăsându-i năuciţi pe cei aproximativ 30 de participanţi.

Victorie fără luptă?

Odată ce vestea s-a aflat, prin intermediul aceluiaşi BIHOREANUL - prezent, iată, în toate, chiar şi fără voia lui - primul căutat a fost "factorul declanşator" al incidentului, deputatul Ştefan Seremi, cel de care se legau, în ultima vreme, speranţele celor care îl voiau înlăturat pe Petru Filip de la şefia filialei. De bună seamă, ziua de vineri i-a fost una din cele mai fericite, iar pedelistul nici n-a făcut eforturi să ascundă acest lucru. "Nu mă surprinde demisia lui Filip. Ieri (joi - n.r.) a chemat primarii, probabil ca să simtă pulsul filialei. Pare-se că nu i-a plăcut ce a simţit, aşa că a cedat", a declarat Seremi, luând în derâdere şi renunţarea lui Filip de a candida pentru un nou mandat: "Mi se pare normal: adică fugi când e de muncă şi apoi te întorci să culegi roadele?!".

Întrebat despre pricinile supărării lui Filip, Seremi a spus: "S-a referit la interviul apărut în BIHOREANUL în care mi-am permis să-i dau replica la afirmaţiile pe care le-a făcut vizavi de mine, în sensul că nu aş putea câştiga alegerile pentru şefia PDL Bihor şi, totodată, s-a arătat nemulţumit de faptul că am contrazis declaraţiile pe care le-a făcut în mai multe rânduri, cum că nu s-a implicat în campania electorală din 2008 şi din această cauză am fi pierdut. Eu nu am făcut decât să răspund la întrebările BIHOREANULUI. N-a fost nicio răutate, au fost doar răspunsuri oneste pe care trebuia să le dau".

Cum va arăta PDL Bihor dezlipit de imaginea lui Filip? Adversarii lui Filip nu au nicio grijă. "Nu există oameni de neînlocuit, partidul va merge mai departe. Oricum, toţi ceilalţi membri din BPJ am rămas, nimeni nu şi-a dat demisia. O să organizăm alegerile. Au mai fost situaţii similare şi în alte organizaţii, nu s-a întâmplat nicio calamitate", a tranşat Seremi.

Criză cu ţintă

Desigur, lucrurile nu sunt atât de simple precum apar în declaraţiile publice. Cei care îl cunosc bine pe Petru Filip ştiu că acesta nu trebuie crezut niciodată pe de-a-ntregul, căci adesea foloseşte practica "baloanelor" pe care le lansează doar pentru a testa reacţia adversarilor.

Pentru prima oară după mulţi ani, Filip a simţit născându-se în partid un curent potrivnic destul de închegat pentru a-l clătina. Aşa cum, în preajma alegerilor locale din 2008, a prevăzut că nu poate contrabalansa valul de simpatie pe care venea Ilie Bolojan, şi i-a lăsat pe alţii din partid să-şi frângă gâtul în competiţia electorală pentru Primărie, aşa şi acum, Filip doar tatonează - zic unii - şansele sale la alegerile din partid. Şi o face jucând dur, fiindcă a văzut că şi Seremi şi ai lui joacă tare.

Dezvoltând această teorie, voci din partid spun că preşedintele demisionar a declanşat noua criză pentru a separa în mod real apele din filială, conturând definitoriu taberele care, altminteri, sunt destul de difuze. Oamenilor le place să se grupeze în spatele învingătorului, aşa că în asemenea lupte interne evită să se definească înaintea confruntării. Iar trădările şi jocul dublu sunt la ordinea zilei, mai ales că nu se candidează în echipe. Acum, însă, când liderul ţine neapărat să vadă care sunt oştenii care îl urmează, aceştia vor trebui să facă pasul înainte. "Să văd cine e cu mine!", se poate traduce gestul lui Filip.

Teorii şi teorii...

O altă teorie spune că, mânat de aceeaşi dorinţă obsesivă de a evita un eşec, liderul PDL Bihor a făcut pasul înapoi, dar nu din cauza supărărilor pricinuite de colegii de partid (în fond, şi el a şters pe jos fără scrupule cu destui), ci datorită calculelor reci pe care le face. Pasul înapoi ar fi doar unul formal. Un alt candidat, controlat tot de Filip, ar urma să fie aruncat în luptă contra lui Seremi, eventuala victorie fiind, implicit, şi a manipulatorului din umbră.

03 Traian Abrudan.jpgCei din PDL Bihor vorbesc despre o candidatură a lui Traian Abrudan (foto), fost subprefect, actual şef al APIA, personaj fără carismă publică, dar pasionat de aranjamente de culise, care mai are şi "avantajul" că poartă, datorită unor eşecuri politice, o doză de ranchiună lui Seremi.

Orice s-ar spune, bucuria celor care se îmbată cu apă rece, crezând că epoca lui Filip a apus definitiv, e prematură. Liderul demisionar nu a fost întrecut, încă, de niciun coleg de partid în materia sforăriilor politice. Deci meciul se joacă până la fluierul final. Până atunci, mai degrabă de un alt lucru ar trebui să fie siguri adversarii lui. Anume că, dacă Filip se întoarce, îl vor vedea precis întruchipându-l pe Vodă Lăpuşneanu, cel care le transmitea, elocvent, boierilor trădători: "Că de mă voi scula, pre mulţi am să popesc şi eu!"...


ÎNTRE DA ŞI NU
Cu cine ţine Blaga?

Desigur, una dintre variantele plauzibile ale renunţării lui Petru Filip la lupta pentru a păstra conducerea filialei este aceea că senatorul s-a văzut lipsit de şanse şi, totodată, de sprijinul "greilor" din partid. Primul semn a fost lansarea prematură a candidaturii lui Ştefan Seremi, cu care făcuse tandem multă vreme - ca primar de municipiu, respectiv preşedinte de judeţ -, dublată de agresivitatea neobişnuită a adversarului. După cum se ştie de la alegerile din 2004, când a fost la un pas de a claca psihic în urma campaniei ostile şi era pe cale să fugă în PSD, Filip rezistă greu linşajelor mediatice. Or, acum se putea aştepta la ce era mai rău, dată fiind miza alegerilor din partid. La un altul se referă chiar Seremi când spune că Filip i-a tatonat pe primarii din judeţ şi s-ar fi lămurit că nu are sprijinul lor. Iar, în fine, poate cel mai important element, este susţinerea pe care Petru Filip (nu) ar avea-o la liderii centrali ai partidului, dintre care cel mai important în ecuaţia locală este bihoreanul Vasile Blaga. În PDL Bihor se ştie că, fără a fi zis explicit "da" candidaturii lui Seremi, Blaga s-ar fi exprimat prin "nu" realegerii lui Filip.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
lui filip fostul
BAI BOULE VEZI SI IA NOTITE DE LA DOLOJAN COADA DE CIOCAN CUM SE URMARESC INTERESELE URBEI , CUM INCET SI PERSEVERNT ( PE LANGA TOATE BUBOACELE LUI ) REZOLVA PROBLEMELE ORASULUI ( TRAFIC, PARCARI, CURATENIE, LINISTE ....) TU ,DOBITOC, AI REUSIT SA DISTRUGI IN FINAL ORASUL DOAR FURAND FARA SA TE INTERESEZE VIATA LUI , SI A CELOR CE IL LOCUIESC !!!!! MA MIR CA MAI SUNT ACTIVISTI PDL CARE SA TE PLANGA - AI DISTRUS IMAGINEA PARTIDULUI PE MULTE LEGISLATURI INAINTE !!!!!!
Postat 04 Mai 2010, 18:32 de scortosul
Nas si fin
Abdrudan nu va candida impotriva nasului sau de cununie, Stefan Seremi. CHiar daca ar vrea el, Veronica, sotia sa, nu/i va permite acest lucru. Ea stie sa respecte astfel de relatii.
Postat 04 Mai 2010, 14:04 de Maria
tot dinozaurii?
PDL-ul nu va mai cistiga in oradea pina nu vine cu ceva nou si credibil,nu tot cu vechii sforari si nici daca se vor opune mereu lui bolojan doar pt. ca nu-i de-al lor,daca continua asa ii vad linga PSD-isti,la marginea politicii,iar filip ar trebui sa dea sacotela pt unele acuzatii care i se aduc altfel....
Postat 04 Mai 2010, 11:11 de luky
oradean
Traian Abrudan ..."are mai are şi "avantajul" că poartă, datorită unor eşecuri politice, o doză de ranchiună lui Seremi." Mai baieti, mai documentati-va mai. Seremi e nasul de cununie a lui Abrudan :)). Sunteti tari :)).
Postat 04 Mai 2010, 10:16 de oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON