URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Noiembrie 2013, 17:59

ABA Crişuri a sărbătorit un secol de la înfiinţarea primului Departament de Ape din ţară (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Printr-o gală festivă, cu invitaţi din rândul oficialilor oraşului, dar şi cu foşti angajaţi, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a marcat, luni, 100 de ani de la înfiinţarea primului Departament de Ape din România.

Directorul Dumitru Voloşeniuc a fost amfitrionul galei, prezentând şi principalele etape din istoria gospodăririi apelor din ţară. Chiar dacă primele staţii hidrologie, diguri şi acumulări nepermanente au apărut în spaţiul românesc încă din secolul 18, prima lege a apelor a apărut în 1898 şi prevedea ca principalele cursuri de ape, precum şi apele mării, aparţin domeniului public. Tot în acea perioadă, în Bihor au început lucrările la Canalul Colector care face şi azi legătura între Crişul Repede şi Crişul Negru. În 1913 s-a înfiinţat primul Departament de Ape din ţară, iar în 1924 gospodărirea apelor este inclusă explicit în textul unei legi.

Vizavi de Bihor, Voloşeniuc a precizat că râul Barcău a pus mereu probleme, iar un prim canal în zonă s-a construit în 1834, cu scopul să protejeze împotriva inundaţiilor. "După inundaţiile istorice din 1888, când digul practic a fost rupt, au urma consolidări şi, implicit, prelungirea îndiguirilor. În anul 2010 s-a inaugurat acumularea permanentă Suplacu de Barcău, o investiţie cu care ne mândrim", a spus Voloşeniuc.

În privinţa Crişului Repede, pe lângă canalul colector ce face legătura cu Crişul Negru şi care a fost construit între anii 1896-1904, o altă lucrare importantă este Priza de Apă Oradea, construită în 1966 cu scopul asigurării apei industriale. Pentru potenţialul hidroenergetic al Crişului Repede, în 1973 s-a construit acumularea Leşu, în 1983 barajele Lugaşu şi Tileagd, iar în 1992 Drăgan.

Pe Crişul Negru, primele măsuri pentru îndigurirea şi regularizarea râului au fost luate după viiturile istorice din 1830, lucrările fiind comandate şi finanţate de proprietarii de terenuri, dar fără un studiu hidrologic la bază. Aşa se explică ruperea digului în zona Boiu în 1939.

Angajaţii ABA Crişuri au primit urări de "La mulţi ani" din partea prefectului Claudiu Pop, a Olimpiei Negru, reprezentantă a ministrului delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, din partea lui Dragoş Cazan, director în cadrul Administraţiei Naţionale Apele Române şi a vicepreşedintelui CJ Bihor, Ioan Mang.

Tot în cadrul galei, inginerul Alexandru Maghiar a vorbit despre primele reglementări ale cursurilor de apă în comitatul Bihor, secolul al XVIII-lea şi al XIX-lea, arătându-le celor prezenţi şi nişte hărţi hidrologice vechi ale judeţului. Totodată, Maghiar a subliniat importanţa Peţei pentru Oradea. "Peţa a fost o sursă foarte bună, pentru că nu îngheţa. Aşa că zona Kogălniceanu de astăzi a fost plină de mori", a precizat inginerul.

În finalul evenimentului, foşti angajaţi ai ABA Crişuri, precum şi colaboratori ai instituţiei au primit diplome de recunoştinţă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
REPLICA
Articol scris la comanda `RECLAMA`pt ABA Crisuri pe degeaba,protocoale peste protocoale mancare bautuia si femei pt cei din conducerea judetului hai SICTIR da-i dreacu!:))=)).NU sunt in stare si ABA Crisuri sa faca si sa fie un sponsor oficial al unui club nautic pe Crisul Repede , un caiac canoe, barci cu vasle , pt ca Crisul Repede pe cursul lui prin Oradea are cativa kilometri buni de luciu de apa pt practicare sporturilor nautice,dar astia actuala conducere Volosniuc si PeNaLi Bihor, cu Primaria Oradea nu sunt in stare sa fac un lucru bun pt bihoreni , pentru oradeni , toate proictele facute in Oradea pe Crisul Repede apartin lui Pasztor Sandor UDMR acum NU se mai face NIMIC se foura dinfonduri sio se poun in pousculitele de partid , bashca chermeze protocoale si alte cele , NU o sa ramana NIMIC bun dupa astia ca sa fie pomeniti de urmasi uremasilor oradeni , conducerea asta traieste clipa , restupoporulroman simplu bihorean sa moara numai ei sa traiasca s .Ce cauta Ioan Mang PLAGIATORUL ex(crocul)senator PSD acolo?A Venit la chermeza si protocoale ca de obicei ca un lucru bun nu face.Crapauar !SICTIR da-l dreacu de PLAGIATOR:))=)) Acesta este opinia lui Romanul simplu
Postat 12 Noiembrie 2013, 14:37 de Romanul Simplu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON