URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Februarie 2017, 13:31

A început procesul în care PNL contestă legalitatea alegerii conducerii Consiliului Judeţean Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Miercuri a început la Secţia de Contencios Administrativ a Tribunalului Bihor procesul prin care PNL Bihor contestă legalitatea alegerii actualei conduceri a Consiliului Judeţean în cea dintâi şedinţă a acestui for administrativ, desfăşurată anul trecut pe 28 iunie.

La acea dată, după două tentative eşuate, a avut loc prima şedinţă a CJ Bihor după alegerile locale din 10 iunie, reuniunea de constituire prilejuind şi alegerea – de către noii consilieri judeţeni – a noilor preşedinte, Pasztor Sandor (UDMR), şi respectiv vicepreşedinţi, Ioan Mang (PSD) şi Traian Bodea (ALDE).

Trei argumente

Prin cererea de chemare în judecată formulată încă de anul trecut, PNL Bihor solicită anularea primelor două Hotărâri ale noului Consiliu Judeţean, şi anume cea prin care Pasztor a fost ales preşedinte şi cea prin care vicepreşedinţi au fost aleşi Mang şi Bodea, motivul principal invocat de liberali fiind încălcarea Legii administraţiei publice locale, ce prevede că votul consilierilor judeţeni trebuia să fie secret, în condiţiile în care reprezentanţii PSD, UDMR şi ALDE au votat la masă, la vedere, nu în cabina de vot anume amenajată, unde doar au depus buletinele de vot după completarea lor.

De asemenea, PNL a invocat şi nelegalitatea desfăşurării primei şedinţe a CJ Bihor, după validarea mandatelor consilierilor judeţeni, sub conducerea celui mai vârstnic dintre consilieri, Szabo Ştefan Gheza (UDMR), în condiţiile în care legea impune ca după validarea mandatelor şedinţa să fie condusă de un preşedinte de şedinţă ales prin votul consilierilor judeţeni.

În fine, PNL a mai arătat în cererea de chemare în judecată a Consiliului Judeţean că, după alegerea nelegală a lui Pasztor Sandor în funcţia de preşedinte, moment în care consilierii liberali s-au retras de la şedinţă în semn de protest, aceasta a continuat prin alegerea nelegală a vicepreşedinţilor Mang şi Bodea, în condiţiile în care legea ar impune validarea acestei alegeri de către comisia de validare, aflată în acel moment în formulă incompletă, cu doar doi membri (reprezentanţii PSD şi UDMR), cel de-al treilea, Dacian Foncea (PNL), fiind ieşit din sală.

Alt termen!

Consumat miercuri dimineaţă, primul termen de judecată s-a încheiat rapid, după doar câteva minute. „La solicitarea noastră, Consiliul Judeţean a depus la dosar procesul-verbal al şedinţei de constituire a CJ în care a avut loc alegerea preşedintelui şi vicepreşedinţilor, precum şi o înregistrare audio, iar noi am depus şi o înregistrare video-audio”, a declarat pentru BIHOREANUL avocatul PNL Bihor, Florin Marinău, el însuşi membru al PNL şi consilier local în Oradea al acestei formaţiuni.

De asemenea, PNL Bihor, ca reclamant, a cerut şi un interogatoriu la care CJ va trebui să răspundă în scris, precum şi audierea a patru martori (dintre care trei sunt consilieri judeţeni ai PNL, iar unul al UDMR).

„Instanţa ne-a respins proba cu martori şi a fixat următorul termen de judecată pentru data de 2 martie, când va fi administrată proba înregistării audio şi se va decide dacă va fi administrată şi proba înregistrării video”, a mai explicat avocatul PNL.

Procesul dintre PNL Bihor şi Consiliul Judeţean este o premieră absolută. Dacă instanţa va da câştig de cauză reclamanţilor liberali, alegerea preşedintelui şi celor doi vicepreşedinţi ai CJ va trebui refăcută. În cazul contrar, dacă soluţia va fi favorabilă părţii pârâte, pe viitor s-ar putea înţelege prin vot secret orice vot exercitat în prezenţa altor persoane, la vedere.

Citiţi pe această temă şi articolul: Scandal la constituirea Consiliului Judeţean: UDMR-istul Pasztor Sandor a fost ales preşedinte, după ce PSD şi UDMR au încălcat secretul votului

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
@wind...
Trendul pnl este spre disolutie. Ce viitor poate avea un partid care are ca playmaker pe un luzăr precum birtinezul?! Niciunul!
Postat 02 Februarie 2017, 13:29 de pinonel
Trendul PNL este de nivel national.
In loc sa se ocupe cu ce i-a imputernicit electoratul sa faca in numele oamenilor, liberalii fac galceava precum tehno-liberalii din Parlament ... ceea ce ii duce sigur la un scor de sub 10% pana in vara, astfel incat sa poata veni Traian Basescu peste ei, devenind presedintele tuturor tehno-liberalo-democrato-popularilor din Romania zilelor noastre. Iata ca si in tara noastra se poate ... sa avem mai apoi doua partide "in echilibru" de optiune electorala, cu un PNL mare si tare la vreo 20% si un PSD pe la 70%, iar ce ramane sa-l ia cine vrea.
Postat 01 Februarie 2017, 20:36 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON