URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Ianuarie 2012, 12:25

A apărut primul contracandidat al lui Antal la şefia Universităţii: liderul sindical Gheorghe Ionescu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ziua de luni, prima în care se pot depune candidaturile pentru alegerea noului rector al Universităţii din Oradea, a adus şi anunţul privind cel dintâi universitar care îşi face publică intenţia de a ocupa această funcţie pentru care, în premieră, vor vota nu doar membrii Senatului Universităţii, ci toate cadrele didactice şi reprezentanţii aleşi ai studenţilor: liderul Sindicatului Corpul Profesional Univeristar, profesorul Gheorghe Ionescu, de la Facultatea de Arhitectură şi Construcţii.

Pentru schimbare

Gheorghe Ionescu spune că, dacă va fi ales, va demonstra mai multă transparenţă în exercitatea funcţiei decât actualul ei ocupant, Cornel Antal, va stimula profesionalismul tuturor cadrelor didactice şi va lucra în echipă pentru a conduce instituţia. "Acum e secretomanie, nimic nu se face la vedere", a spus Ionescu, într-o declaraţie dată luni BIHOREANULUI.

Profesorul a punctat, de asemenea, că "excelenţa va fi promovată, vor fi sprijiniţi tinerii şefi de lucrări în tipărirea cărţilor cu subvenţii de la Universitate, iar cei care au vizibilitate internaţională vor fi promovaţi, şi nu ascunşi".

Ionescu recunoaşte că îşi doreşte funcţia de rector pentru că din această poziţie poate face mai multe pentru Universitate decât din cea de lider sindical pe care o deţine încă de la înfiinţarea instituţiei. "Trebuie să recunoaştem cu durere că mişcarea sindicală nu mai are forţă", zice el.

Probleme de familie

Gheorghe Ionescu a înfiinţat, în 1999, Sindicatul Universităţii din Oradea, tot de atunci fiind şi liderul sindical. De asemenea, este vicepreşedinte al sindicatului Alma Mater la nivel naţional.

Profesor universitar catedra Construcţii a Facultăţii de Arhitectură şi Construcţii, Ionescu a fost câţiva ani şi prodecan al acestei facultăţi.

Până în 1995, când a devenit angajat al Universităţii, a lucrat ca administrator al unei firme de proiectare şi execuţie în construcţii, ca inginer la Oficiul Judeţean de Turism Bihor, la Combinatul de prelucrare a lemnului Alfa şi la Combinatul pentru Lianţi şi Azbociment din Aleşd.

Dacă va fi ales rector, Ionescu va intra în incompatibilitate şi va avea 15 zile la dispoziţie pentru a alege între această poziţie şi cea de lider sindical.

Până în prezent, Gheorghe Ionescu, remarcat în ultimii ani ca unul din cei mai consecvenţi critici ai actualului rector Cornel Antal, este singurul care şi-a anunţat candidatura.

Pe de altă parte, la fel ca alte cadre didactice de rang superior, între care şi Antal, Ionescu poartă povara faptului că a făcut parte din "echipa" fostului rector Teodor Maghiar, dar şi una personală, din cauză că soţia sa, Daniela Ionescu, fostă decăniţă la Facultatea de Textile şi Pielărie, a fost ofiţer SRI, iar ulterior a fost acuzată şi condamnată pentru plagiat.

Antal, în stand-by

Pe de altă parte, şi actualul rector Cornel Antal îşi doreşte să candideze pentru încă un mandat, dar spune că deocamdată nu ştie dacă noua Lege a Educaţiei îi permite acest lucru, dat fiind că el a mai avut un mandat în perioada 2007-2008 (după demisia lui Doru Maghiar, forţat de anchetarea sa de către DNA, alături de tatăl său), iar printr-un nou mandat ar deţine funcţia mai mult de opt ani, lucru interzis prin lege.

De altfel, la finele anului trecut, Antal a declarat BIHOREANULUI că a cerut "un punct de vedere" conducerii Ministerului Educaţiei, iar acum aşteaptă un răspuns lămuritor.

Cornel Antal a făcut şi el parte din conducerea Universităţii pe vremea lui Teodor Maghiar, fiind unul dintre oamenii de încredere ai acestuia, ca şef al Centrului de Geotermalism, după alegerea sa ca rector fiind acuzat că şi-a folosit şi el funcţia în interese personale. Concret, în 2010, când soţia sa, Liana Antal, conferenţiar la Facultatea de Medicină, a fost schimbată de la şefia Maternităţii, s-a amestecat în conflictul dintre noua conducere a spitalului şi medicii universitari în fruntea cărora se afla consoarta împreună cu profesorul Doru Crăiuţ.

Potrivit unor surse din cadrul Universităţii, dacă Antal nu va putea candida, actualii şefi ai instituţiei îl vor susţine pe decanul Facultăţii de Inginerie Managerială şi Tehnologică, Constantin Bungău.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
dezamagitule
poate ne arati si noua realizarile lui Antal, ca ori suntem chiori toti si nu le vedem ori sunt ele prea transparente si doar tu si lingaii lui le vedeti. Daca universitatea are vreo 2-3 succese ele sunt rezultatul muncii individuale ale unora care fac munca cu pasiune. Ce a facut Antal pentru ei? Le-a dat o data intre 5 si 20 mil in timp ce el si prietenii care stiu de ce au luat lunar aceste sume prin delegatii si gradatii de merit acordate peste sporul de conducere si participari in proiecte la care tot altii au muncit. Deci ce a facut Antal?
Postat 11 Ianuarie 2012, 23:28 de alt dezamagit
biata universitate
Antal are ceva realizari ca rector sa fim seriosi (numai cine nu vrea nu vede), dar de buna seama ca Ionescu ca lider de sindicat nu a facut nimic. Transparenta ca rector va fi ca la sindicat? Despre sotie vai si amar dar nu ea candideaza. (ca noroc). N-ar strica macar acum, sa faca dovada modului de cheltuire a banilor de la sindicat, asa ptr. transparenta de care vorbeste. Despre subventii la carti promisiune desarta altceva nu ai? Nu este nici legal din banii universitatii cum spui si nici posibil stiti cu totii dece. Sincer credeam ca vii cu lucruri mult mai serioase domnule Ionescu. Mai asteptam.
Postat 11 Ianuarie 2012, 18:19 de dezamagit
@bibanu
halal contraargumente: ca e gras omul! Arata-mi ce realizari are Antal, ce ISI-uri are el, Bungau, Felea sau cine mai vrei tu. Astia sunt suficient de frumosi sa candideze? Te reprezinta mai bine?
Postat 10 Ianuarie 2012, 08:55 de lili
Un oportunist gras
Acest individ este un oportunist fara nici o valoare academica sau manageriala. In afara de tupeul si oportunismul care il anima, altceva nu il califica pentru candidatura. Poate doar faptul ca e gras si pervers. Sindicatul a fost doar o entitate juridica buna de pus sub fundul lui gras. Cine altcineva reprezinta sindicatul din universitate, in afara perversului acesta de Ionescu. Ce actiuni a facut sindicatul de cand exista, in afara de faptul ca i-a pus la dispozitie acestei caricaturi triste un birou si bani de deplasari. Sa vedem vreo campanie, vreo izbanda a lui Ionescu cu sindicatul. Sa se laude Ionescu cu vreo realizare manageriala, cu vreun ISI, cu vreo contributie la stiinta. Trista soarta ai, Universitate din Oradea, sa cuteze asemenea sobolani sa-si scoata botul lor murdar si sa candideze pentru a fi rector.
Postat 10 Ianuarie 2012, 06:55 de Bibanu
inglostadt
@dantessa: probabil ca sunt pe picior de egalitate! cred ca ia ceva bani de la nemti! din cate stiu sunt si sudenti care fac practica acolo. mama, da' obez mai e nea titi!
Postat 10 Ianuarie 2012, 00:09 de dante
curaj de sorbonica
Cartita (sau mai bine zis sobolanul) Georgel inca asteapta raspunsul ministrului si pana atunci celelalte fufzele nu au curajul sa cuvante? Ce semn mai bun pentru teroarea impusa de securist mai vreti?
Postat 09 Ianuarie 2012, 22:14 de bibicu
unul sau altul
Cu ce e mai rea sa sotia lui decat a celuilalt.Apropo aia o fi platita sa stea pe la nemti?Corect ,nu?Ai asta are titlu dupa plagiat YAKS!
Postat 09 Ianuarie 2012, 16:06 de dantessa
sotul sotiei
in primul rand este sotul sotiei, adica_cotroversata Daniela Smaranda Ionescu(fosta Jurcut), securista de la textile-pielarie, condamnata in chestiunea cu plagiatul! Uhai bade, uhai bade, uhai iu.....
Postat 09 Ianuarie 2012, 12:46 de dante
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON