URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Aprilie 2015, 16:02

8.000 de semnături: Etnicii maghiari au depus o cerere oficială pentru realizarea pe banii oraşului a unei statui a regelui Ladislau în Piaţa Unirii (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au strâns semnături, acum cer Primăriei să dea curs iniţiativei civice. Orădeanul Sztuflak Ede a depus luni la Primărie, în numele a aproape 8.000 de semnatari, o cerere oficială prin care a solicitat iniţierea de către municipalitate a unui proiect de hotărâre de Consiliu Local cu privire la amplasarea în Piaţa Unirii a unei statui ecvestre a regelui Ladislau executată pe cheltuiala municipalităţii.

Petiţionarii, majoritatea etnici maghiari, au cerut ca o comisie de specialişti locali în urbanism şi arhitectură, dintre care să facă parte şi iniţiatorii acţiunii de strângere de semnături, să stabilească locul în care să fie amplasată statuia. Conform cererii, municipalitatea va trebui să organizeze concursul de idei încă din vară, „cum s-a desfăşurat şi în cazul statuii ecvestre a regelui Ferdinand”, iar comisia să poată desemna câştigătorul cel târziu în toamnă, astfel încât monumentul să poată fi dezvelit pe data de 27 iunie 2016, de zilele Sfântului Ladislau.

„Am depus petiţia şi aşteptăm 30 de zile un răspuns pozitiv din partea Primăriei”, a declarat Sztuflak Ede la ieşirea din Primărie. Tânărul este unul dintre iniţiatorii acţiunii şi spune că în ultima luna şi jumătate a reuşit să strângă aproape 8.000 de semnături, din care 5.000 pe hârtie, iar diferenţa pe internet. „Toată lumea îşi doreşte ca această statuie să fie în Piaţa Unirii. Ar fi benefic pentru oraş şi ar fi un câştig din punct de vedere turistic”, a spus Sztuflak. Iniţiatorii resping ideea amplasării statuii în curtea interioară a Cetăţii, propunere formulată de reprezentanţii municipalităţii şi acceptată de reprezentanţii UDMR.

„Am auzit din presă de propunerea ca statuia Sfântului Ladislau să fie amplasată în Cetate, dar noi credem că locul ideal este Piaţa Unirii”, a Sztuflak. El n-a ştiut să spună deocamdată ce se va întâmpla dacă Primăria nu va da curs cererii. „Dacă nu vom primi un răspuns pozitiv, probabil cei care am adunat semnături vom discuta şi vom vedea ce vom face în continuare”.

Acţiunea de strângere de semnături s-a desfăşurat cu sprijinul PPMT, care a organizat inclusiv o dezbatere publică pe această temă în sala mare a Primăriei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Nu mi se pare corect
Nu mi se pare corect ca intr-o tara sa pui o statuie a unui rege dintr-o alta tara, fiecare cu ale lui. Daca in Debrecen la 60 de km de Oradea nu exista nimic scris in romana de ce sa acceptam noi sa traducem tot si sa si facem statui ale regilor lor.
Postat 24 Aprilie 2015, 15:52 de Istvan
Pentru TDS, cu respectul cuvenit
Am o remarca: daca "cuceritorul" si jefuitorul Traian, imparatul roman, n-ar fi dorit Columna Traiana din Roma, n-am fi stiut multe despre stramosii nostri daci! Multumita lui Bolojan vom sti, peste timp, ca in Bihor a fost si Sf. Ladislau, si Gojdu, si Mosoiu, si Bolcas, si Aurel Lazar, si Iosif Vulcan, si multi altii... Banii din bugetul local n-ar trebui sa fie folositi numai pentru mancare si caldura: mai e nevoie si de noi insine, de istorie, cultura, etnografie,...
Postat 22 Aprilie 2015, 12:24 de ionicap
Puneti-l si pe Acesta!!!
Daca tot avem concitadini maghiari, care au, in trecutul lor istoric, sentimental, national, memoria Sfantului Ladislau, haideti, alaturi de personalitatile noastre bihorene si nationale, sa amplasam si statuia acestui Sfant al concitadinilor nostri maghiari! Cu grija, insa, proportional cu statutul acestuia in raport cu noi, urmasii dacilor!...
Postat 22 Aprilie 2015, 12:16 de ionicap
Absolut de acord, dar la intrarea în Borş ...
... dinspre Santăul Mic !!! După care să se pună o copie şi la ieşirea din Birtin către pădure, ca să-i iasă şi pe ochi lui Bolojan, singurul capabil să facă atâta "halomais" din banul public, că nu de aceea învârte ideile precum "idiotul profund" !!!
Postat 21 Aprilie 2015, 13:05 de WinDos
Bolojan! Ilie Bolojan!
Toata isteria statuilor a fost provocata de Bolojan!Daca nu-i treceau prin cap tot felul de idei cu statui, dale, pietre, porfir etc!, daca lasa statuia lui Mihai Viteazul asa cum era, nimeni nu venea cu tot felul de petitii!
Postat 21 Aprilie 2015, 00:37 de TDS
Poporul sa decida
Daca municipalitatea este pusa pe "fapte mari", amplasand statui si redenumind podurile, ar trebui ca aceste hotarari sa fie determinate de votul cetatenilor. Vorbim de democratie nu de minoritarocratie. Poporul sa decida pe cine il vrea ca statuie si in ce piata sau parc, precum si daca podurile raman cu numele cunoscute sau nu.
Postat 20 Aprilie 2015, 23:48 de cartisalex
Gojdu strange de 10 ori mai multe voturi de la oradeni
terminati cu ladislaul vostru, poate fac eu petitie pentru statuia mai mare si impunatoare a lui Gojdu - sunt sigur ca toti absolventii de Gojdu cu familiile si toti patriotii adevarati vor vota si vom strange 50 mii voturi ca sa ii potolim pe cei care mai au o dorinta expirata de a-l pune pe cucul batran si altundeva decat in biserica unde ii e locul!
Postat 20 Aprilie 2015, 20:52 de roger
La groapa de gunoi a istoriei unguri se strang valuri, valuri cu jalba in protap.
Iata brusc dupa ce episcopia care detine o statuie privata expusa pe care refuza sa o predea bunului maghiar care vrea sa aiba o noua editare a monumentului, acum sa ridicam pe bani publici prin oras inca una pentru ungurii care numai "binele urbei" il vor. De parca bobolojan si sleata lui nu ar fura si ei destul. Sunt in oras statui romanesti care sunt plantate cu arbori in fata lor la exact 1 metru( de o firma maghiara de peisagistica binevoitoare ).
Postat 20 Aprilie 2015, 19:39 de lolo
Lasati-l in cetate
Nimeni nu spune sa nu existe o statuie a regelui ungar Ladislau, insa locul acelei statui nu este deloc in Piata Unirii. Insasi numele pietei reprezinta o opozitie in acest sens si nu cred ca are rost sa readuc in trista amintire atitudinea poporului vecin, al carui reprezentant este si cel caruia se doreste a i se ridica statuie, legata de dorinta de veacuri de unire a poporului roman si felul in care, inclusiv dupa Unirea cea Mare, acesta, care acum indrazneste sa ceara drepturi si onoruri, ne-a manjit istoria cu sange si maceluri. Este de datoria noastra sa nu uitam unele lucruri, sa fim constienti de anumite realitati, dar in acelasi timp sa fim intelegatori. Daca doresc statuie, le dam statuie, dar o punem acolo unde isi are locul, nu unde doreste o adunatura de oameni lipsiti de cultura si de scrupule. Prea mult am inghitit mizeriile unor oameni "fara de neam" care se doresc din nou stapani acolo unde, de fapt, nu au fost niciodata, ci doar au asuprit. Treziti-va la realitate si nu mai dati curs unor astfel de nesimtiri!
Postat 20 Aprilie 2015, 18:05 de cartisalex
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON