URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 August 2017, 09:23

800 de poliţişti bihoreni, la muncă în minivacanţa de Sfântă Mărie

800 de poliţişti bihoreni, la muncă în minivacanţa de Sfântă Mărie foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru a preveni fapte antisociale şi pentru a menţine fluenţa şi siguranţa traficului rutier, 800 de poliţişti bihoreni vor fi la datorie, în zilele libere prilejuite de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

"În perioada premergătoare Sărbătoririi Adormirii Maicii Domnului şi pe timpul acesteia, îndeosebi în intervalul 12 – 15 august a.c., se estimează un aflux important de persoane în staţiunile turistice, zonele de agrement ori lăcaşurile de cult din judeţul Bihor, astfel că, pe lângă dispozitivul curent, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor a luat o serie de măsuri suplimentare pentru menţinerea climatului de ordine şi linişte publică pe raza de competenţă, precum şi pentru asigurarea unei reacţii ferme şi a unei intervenţii rapide la solicitările cetăţenilor", se arată într-un comunicat al Poliţiei Bihor.

Poliţiştii bihoreni vor acţiona zilnic, atât pentru îndeplinirea responsabilităţilor necesare asigurării unui climat public de ordine şi siguranţă, cât şi în cadrul dispozitivelor suplimentare instituite în localităţile unde se vor desfăşura manifestări religioase, culturale şi artistice.

Agenţii vor fi prezenţi şi în zonele cu aflux mare de credincioşi care participă la slujbele religioase. De asemenea, vor intensifica patrulările în zonele cu mulţi turişti şi în mijloacele de transport în comun.

Echipaje ale Poliţiei Rutiere vor fi prezente pe şoselele pe care se preconizează trafic aglomerat, cum sunt cele care duc spre staţiuni ori zone turistice. "În acţiunile desfăşurate, poliţiştii rutieri bihoreni vor utiliza echipamentele video de supraveghere a traficului rutier şi măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor, instalate pe autospecialele unităţilor de poliţie rutieră, urmărind în special prevenirea şi combaterea excesului de viteză", atenţionează Poliţia. Aşadar, şoferii ar trebui să nu calce prea tare pedala de acceleraţie, dacă nu vor să se aleagă cu o amendă.

Poliţia a făcut şi o serie de recomandări preventive pentru bihoreni şi turişti deopotrivă.


SFATURILE POLIŢIŞTILOR

Dacă plecaţi de acasă:

Spuneţi numai persoanelor de încredere când plecaţi. Nu lăsaţi bilete în uşă sau mesaje pe robotul telefonic al căror conţinut să îi informeze pe străini că aţi plecat în concediu. Atenţie: şi postările de pe internet, locaţia sau fotografiile din vacanţă vă trădează.

Închideţi şi asiguraţi la plecare toate uşile şi geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie şi nu lăsaţi în casă obiecte de mare valoare sau bani, acestea fiind principalele "atracţii" pentru hoţi.

Dacă vă petreceţi timpul liber în străinătate:

Interesaţi-vă din timp cu privire la legislaţia ţării respective şi procuraţi-vă adresele şi telefoanele ambasadelor sau consulatelor ţării noastre din statele respective - informaţii puse la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Externe - www.mae.ro.

Înainte de plecare efectuaţi schimbul valutar în moneda de schimb a ţării de destinaţie. În cazul în care moneda respectivă este greu de achiziţionat, puteţi efectua schimbul valutar în euro sau dolari.

Dacă urmează să călătoriţi cu avionul, pe eticheta bagajelor dumneavoastră, treceţi-vă doar numele şi numărul de telefon, nu şi adresa.

Pe perioada sejurului:

Când ajungeţi la destinaţie, nu lăsaţi bagajele nesupravegheate în gară, în parcare ori la hotel. Evitaţi taxiurile fără însemne de firmă ori aparate de taxare.

Păstraţi banii şi bunurile de valoare pe care le aveţi asupra dumneavoastră în seiful hotelului. Nu permiteţi accesul în camera dumneavoastră de hotel unor persoane necunoscute sau cunoscute ocazional!

Când părăsiţi camera de hotel/pensiune, nu lăsaţi geamurile sau uşa de la balcon deschise mai ales dacă aveţi repartizată o cameră la parter sau la un etaj inferior, unde este posibil accesul în interiorul incintei, prin escaladare.

Nu plecaţi singuri, noaptea târziu, de la petreceri sau localuri şi nu vă plimbaţi în locuri izolate şi întunecoase! Deplasaţi-vă în grup, nu răspundeţi la provocările altor persoane şi evitaţi persoanele turbulente sau în stare de ebrietate!

Evitaţi să păstraţi codul PIN alături de card! Dacă v-a fost sustras cardul, anunţaţi banca despre acest lucru.

Nu lăsaţi în autoturism, la vedere, bunuri de valoare. Atenţie: bagajele sau genţile păstrate în maşină, chiar dacă nu conţin valori, pot atrage hoţii întrucât aceştia nu ştiu ce se află în interior.

Dacă vă aflaţi în staţiuni, nu lăsaţi nesupravegheate pe plajă bani sau lucruri de valoare (telefoane, aparate fotografiat/filmat, bijuterii, etc.)! Rugaţi o  persoană de încredere să rămână în locul respectiv.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
....mda
... de la politie am astepta mai mult decat sfaturi, am vrea actiune dar, asta e. Aceleasi cozi de masini la intrarea in sate si orase, cel putin la noi in Bihor deplasari cu 30-60 km la ora, politisti lipsa ca sa poata fuidiza traficul si pe 2 km de drum unde poti recupera ceva din incetineala hop si radaru. Si apoi vine lauda, servciul politiei rutiere a dat amenzi de xxx lei, smecherilor care au depasit viteza legala. Hai sictir ca deja pute. Mai bine ar fi mers la gratare, sigur traficul at fi decurs la fel dar, macar nu se mai plangeau ca au facut ore suplimentare
Postat 13 August 2017, 20:50 de FLORIN64
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON