URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iulie 2013, 09:40

6.000 de orădeni care şi-au declarat clădirile ca fiind fără instalaţii vor primi acasă notificări

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea verifică încadrarea corectă în grila de impozitare a imobilelor declarate ca fiind fără instalaţii. Direcţia Economică a Primăriei a început să trimită notificări orădenilor care deţin clădiri declarate ca fiind fără instalaţii, dar care totuşi deţin contracte de prestări servicii cu furnizorii de utilităţi precum energie electrică sau canalizare menajeră.

"În total vom trimite circa 6.000 de notificări contribuabililor persoane fizice care locuiesc pe străzile în care în ultimii ani s-au introdus reţele de apă şi canalizare, locuitorii zonei şi-au încheiat contracte cu furnizorii de servicii, dar în evidenţele municipalităţii imobilele deţinute de aceştia figurează în continuare ca fiind fără utilităţi", a declarat Sorin Iacob, director adjunct în cadrul Direcţiei Economice.

Prin notificările expediate, municipalitatea le va solicita contribuabililor să completeze şi să depună la Primărie până la 30 septembrie o declaraţie privid dotarea cu instalaţii a clădirii pe care o deţin. Declaraţia trebuie transmisă municipalităţii indiferent dacă imobilul are sau nu instalaţii pentru ca proprietarul acestuia să confirme situaţia existentă.

"Am transmis orădenilor un model de declaraţie pe înţelesul tuturor în care contribuabilul bifează într-o căsuţă dacă imobilul are instalaţii de apă, canalizare, încălzire şi energie electrică. Formularul completat poate fi depus la Primărie sau transmis prin poştă", a spus Iacob.

Criterii clare

La completarea declaraţiei, contribuabilii vor întâlni criterii clare privind recunoaşterea dotării clădirii cu instalaţii precum: instalaţie de apă, dacă au conducte de apă în interiorul clădirii, indiferent de sursă (reţeaua publică, puţ, fântână sau izvor), instalaţie de canalizare dacă imobilul este racordat iar proprietarul a încheiat contract cu Compania de Apă Oradea, instalaţie electrică dacă imobilul are în interior cablaje indiferent de sursa de energie (reţeaua publică, grup electrogen sau microcentrală) sau instalaţie de încălzire dacă încălzirea se face prin calorifere, convertoare sau conducte în pardoseală sau pereţi (indiferent de combustibilul folosit).

Pentru ca o clădire să poată fi declarată ca fiind cu instalaţii trebuiesc îndeplinite cumulativ toate cele patru categorii.

În cazul în care starea imobilului s-a schimbat de la ultima declaraţie, acesta devenind imobil cu instalaţii, proprietarul va trebui să transmită Primăriei documente pe baza cărora să poată fi stabilită data de la care se aplică noul nivel de impozitare precum o copie a contractului pentru utilităţi, a facturii pe baza cărora a fost achiziţionată instalaţia interioară de încălzire sau orice altă chitanţă edificatoare. Altfel, impozarea se va aplica pe trei ani retroactiv.

Nivelul de impozitare al unui imobil cu instalaţii este cu circa 70% mai ridicat decât cel al unei clădiri fără instalaţii.

Orădenii pot obţine toate lămuririle necesare pentru completarea declaraţiei la ghişeele Primăriei sau la numerele de telefon 0259.408.857 sau 0259.408.836.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
si certificatul energetic ce rol are ?
si certificatul energetic ce rol are ? atata birocartie extraordinar, facem sute de acte ca fiecare institutie e comoda sa ceara datate de la cei care dau avize , ce aveti ? Puneti va mintea la lucru , nu suntem pensionari sa va facem norma de munca !! Tineti legatura cu cei care avizeaza , logic !!!
Postat 25 Iulie 2013, 10:01 de :)))))
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON