URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Februarie 2011, 14:51

555 de delegaţi şi 100 de invitaţi la Congresul jubiliar al UDMR de la Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Jubileul, Aeroportul şi hotelurile

Viceprimarul Rozalia Biro estimează că, datorită Congresului UDMR care va avea loc sâmbătă şi duminică la Oradea, hotelierii din oraş şi împrejurimi vor avea doar de câştigat, datorită numărului mare de participanţi, delegaţi şi invitaţi.

"UDMR Bihor a câştigat dreptul de organizare al acestui Congres jubiliar, al zecelea, atât pentru că aici a avut loc şi primul Congres, cel de înfiinţare a Uniunii, cât şi datorită infrastructurii. Aeroportul internaţional este la mai puţin de cinci kilometri de centrul oraşului, iar în Oradea şi împrejurimi, în Băile Felix şi Băile 1 Mai, există zeci de hoteluri unde se pot face rezervări pentru cazare", a declarat pentru BIHOREANUL preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Unionali, Rozalia Biro, viceprimar al Oradiei.

Ordinea de zi

La Congres vor avea drept de decizie 555 delegaţi ai organizaţiilor UDMR din întreaga ţară, din care o parte au fost desemnaţi prin vot, o altă parte fiind constituită din membrii marcanţi ai Uniunii care ocupă funcţii de conducere în cadrul acesteia sau demnităţi în stat.

"371 delegaţi au fost aleşi de organizaţiile judeţene, organizaţiile de tineret şi platformele ideologice din cadrul Uniunii, iar ceilalţi sunt participanţi de drept deoarece sunt miniştri, secretari de stat, membri ai Prezidiului Executiv al UDMR şi ai Consiliului Reprezentanţilor Unionali", a declarat pentru BIHOREANUL Peter Kovacs, comisarul pentru organizarea celui de-al zecelea Congres al UDMR.

Potrivit acestuia, Congresul propriu-zis va începe sâmbătă, la ora 11, şi se va încheia duminică, la ora 14, lucrările sale fiind precedate de o reuniune a Consiliului Permanent al UDMR, care se va întruni vineri pentru a perfecta ordinea de zi. "Pe această ordine de zi se va afla alegerea noului preşedinte al UDMR, prezentarea raportului de activitate de către domnul Marko Bela, precum şi modificarea statutului şi a programului", a declarat Peter Kovacs.

Scurţi la vorbă

Comisarul pentru organizarea Congresului a afirmat că, sâmbătă, în prima zi a Congresului, când va fi ales viitorul preşedinte al UDMR, fiecare din cei trei candidaţi, Kelemen Hunor, Peter Eckstein Kovacs şi Olosz Gergely, va avea la dispoziţie câte zece minute pentru a-şi expune programul şi câte trei minute pentru a replica competitorilor.

"După prezentarea programelor candidaţilor, delegaţii vor avea la dispoziţie trei ore şi jumătate pentru dezbateri. Fiecare delegat va primi un bileţel care adevereşte că are dreptul la o luare de cuvânt de câte 25 de secunde, însă în numele mai multor delegaţi vor fi persoane reprezentative care vor lua cuvântul, având pentru aceasta atâta timp cât permit bileţelele pe care le adună de la delegaţi", a explicat comisarul pentru organizarea Congresului, Peter Kovacs.

El a mai spus că în a doua zi a Congresului, delegaţii vor trece la modificarea statutului şi a programului UDMR, fără însă a furniza detalii în acest sens.

Băsescu şi Boc, misterioşi

Comisarul pentru organizarea Congresului a precizat că, pe lângă cei 555 delegaţi la Congres, sunt aşteptaţi la Oradea şi peste 100 de invitaţi care şi-au confirmat prezenţa până luni la ora amiezii.

"Domnul preşedinte Traian Băsescu încă nu a confirmat oficial participarea, însă vor fi prezenţi şefii tuturor partidelor parlamentare. De fapt, nici domnul Emil Boc încă nu a confirmat oficial, dar aşa se ştie că va veni. Ceilalţi preşedinţi de partide parlamentare care au confirmat participarea sunt domnii Victor Ponta - PSD, Crin Antonescu - PNL, Daniel Constantin - PC şi Cristian Diaconescu - UNPR", a declarat Peter Kovacs.

Din străinătate, au anunţat că vor participa la Congres Mesterhazy Attila, preşedintele Partidului Socialist, principala formaţiune de opoziţie din Ungaria, precum şi liderii partidelor maghiare din Serbia şi Slovacia. De asemenea, "Preşedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, va transmite un mesaj video participanţilor la Congres", a precizat comisarul pentru organizare.

Jocuri făcute

În ce priveşte susţinerea de care beneficiază fiecare din cei trei candidaţi la şefia UDMR, favoritul desemnat de actualul preşedinte Marko Bela, Kelemen Hunor, este şi preferatul majorităţii covârşitoare a acestora. Astfel, Kelemen Hunor este susţinut în mod declarat, în urma unor reuniuni ale Consiliilor Reprezentanţilor UDMR din aceste judeţe, de către organizaţiile din Caras Severin, Hunedoara, Timiş, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Bistriţa Năsăud, Harghita, Covasna, Braşov, Alba, Sibiu şi Maramureş (cu sediul la Baia Mare).

"Organizaţia din Maramureşul istoric, cu sediul la Sighet, îl susţine pe domnul Olosz Gergely, iar cea din judeţul Cluj pe domnul Peter Eckstein Kovacs", a spus Peter Kovacs, comisarul pentru organizarea Congresului UDMR.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Nagyvarad
Miert nem volt meghiva Tökés Laszlo az RMDSZ kongreszusra?
Postat 19 Martie 2011, 11:39 de Gerdan Gyorgy
Replay
s.m.s sebi( ungur)
Postat 22 Februarie 2011, 11:48 de Patriot
pt redactie
Stimata redactie V-ar multumi multa lume daca nu ati tolera pe site injuraturile asa-zisilor "patrioti". Nu este nevoie sa ne infecteze cu gandirea lor "luminata"
Postat 21 Februarie 2011, 22:57 de Sebi
*******
oradea a ajuns orasul ungurilor !!! Felicitari primarilor care au fost de-a lungul timpului! Aliante si fuziuni intre romani si unguri spurcati.Felicitari cacatilor din conducerea tarii si a primariei Oradea!! Tradatorilor!!!!! V-ati vandut tara doar pt a avea putere !!!!! *** de tradatori si zabalosi!!
Postat 21 Februarie 2011, 17:25 de Patriot
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON