URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Știri Bihor

Universitatea din Oradea, sub lupa ARACIS: Începe evaluarea facultăților orădene
Știri Bihor
La cinci ani de la ultima evaluare instituționalizată, Universitatea din Oradea va primi, săptămâna viitoare, vizita unei comisii a Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior, care va analiza în detaliu felul în care funcționează instituția. Miza pentru UO este să-și păstreze gradul de încredere ridicată pe care îl are deja.
15 Martie 2024, 09:01
Fonduri UE de peste 16,5 milioane euro disponibile pentru IMM-urile care vor activa în cele patru noi parcuri industriale din Bihor
Știri Bihor
Firmele mici și mijlocii care vor concesiona parcele în viitoarele parcuri de specializare inteligentă din Aleșd, Beiuș, Marghita și Ștei pot câștiga fonduri europene în cuantum total de 16,6 milioane euro, anunță Consiliul Județean Bihor. Potrivit vicepreședintelui Mircea Mălan, fiecare IMM poate accesa o sumă de până la 2,5 milioane euro, astfel că se așteaptă un interes crescut din partea firmelor.
Poliţia de Frontieră: Trafic restricţionat pentru TIR-uri în Ungaria, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni
Știri Bihor
Inpectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea a informat că, de sâmbătă, de la ora 23, până duminică, la ora 23 (ora României), circulaţia tuturor autovehiculelor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone este interzisă pe teritoriul Ungariei, dat fiind că pe 15 martie este zi de sărbătoare naţională în ţara vecină, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.
14 Martie 2024, 18:15
Universitatea din Oradea are Cartă nouă și un nou Cod de Etică
Educatie
În unanimitate, Senatul Universității din Oradea a avizat, joi, noua Cartă academică a instituției, actualizată cu prevederile din Legea învățământului superior 199/2023. Carta cuprinde și noul Cod de Etică pe care trebuie să-l respecte universitarii orădeni.
14 Martie 2024, 17:45
Ziua Maghiarilor de Pretutindeni: Partidul Popular Maghiar anunţă spectacole în centrul Oradiei şi la Teatrul de Stat
Știri Bihor
Ziua Maghiarilor de Pretutindeni va aduce în centrul oraşului ansambluri de dansuri populare din Ungaria, iar pe scena Teatrului de Stat Regina Maria va urca Ansamblul Nagyvárad, cu spectacolul „Marea popoarelor", în organizarea Asociației Sfântul Ladislau, Consiliul Județean Bihor și Teatrul Szigligeti.
14 Martie 2024, 17:10
Tragedia de la 2 Mai: Judecătoarea cu origini în Bihor a admis procedura simplificată în cazul lui Vlad Pascu, fapt ce i-ar reduce considerabil pedeapsa
Știri Bihor
Vlad Pascu, tânărul de 19 ani care a provocat tragedia din 2 Mai omorând alți doi tineri, drogat la volan, și-a recunoscut vina la cel de-al doilea termen al procesului, desfășurat joi la Judecătoria Mangalia. Judecătoarea Ancuța Ioana Popoviciu, cu origini în Bihor, cea care a scandalizat opinia publică după ce la precedentul termen întrebase dacă unul dintre tinerii morți este prezent în sală, a acceptat cererea de judecare după procedura simplificată, fapt ce ar însemna reducerea pedepsei cu o treime.
14 Martie 2024, 16:47
Un şofer din Bihor, prins drogat la volanul maşinii, a ajuns în Arestul Poliţiei
Știri Bihor
Un tânăr în vârstă de 21 ani din comuna Mădăras s-a ales cu dosar penal după ce testul antidrog la care a fost supus de poliţiştii rutieri a arătat că s-a urcat la volanul maşinii sub influenţa unor substanţe interzise. Şoferul a fost reţinut pentru 24 de ore.
14 Martie 2024, 16:33
Camion Volvo dat în urmărire în Belgia, descoperit la Borş. Era condus de un bărbat din Bihor
Știri Bihor
Un şofer din Bihor s-a ales cu dosar penal pentru tăinuire, după ce poliţiştii de frontieră din Borş l-au prins în timp ce încerca să intre în ţară la volanul unui camion ce figura ca furat din Belgia.
14 Martie 2024, 15:45
Urmărit internaţional pentru trafic de migranţi, prins la Oradea
Știri Bihor
Un bărbat în vârstă de 47 ani din comuna Ip, judeţul Sălaj, urmărit naţional şi internaţional, a fost prins miercuri la Oradea. Autorităţile judiciare din Ungaria au emis pe numele lui un Mandat European de Arestare pentru trafic de persoane.
14 Martie 2024, 14:46
Prinși în flagrant când vindeau, în Oradea, 100 de grame de „cristal” cu 5.000 de lei
Știri Bihor
Două persoane au fost arestate pentru 30 de zile, după ce au fost prinse în flagrant de procurorii DIICOT în timp ce comercializau droguri de mare risc. Concret, cei doi bărbați au fost surprinși în timp ce vindeau 100 de grame de 3-CMC, cunoscut sub denumirea de „cristal”, cu 5.000 de lei.
14 Martie 2024, 13:20
O nouă ediție Mineral Expo la Oradea, cu cristale și pietre semiprețioase
Timp liber
Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea va găzdui, în perioada 22-24 martie, o nouă ediţie a Mineral Expo, care va prezenta mai multe cristale deosebite şi pietre preţioase.
14 Martie 2024, 13:01
Incendiu la un bloc din Aleşd (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Un apartament dintr-un bloc din oraşul bihorean Aleşd, de pe strada Ciocârliei, a fost distrus în mare parte, joi dimineaţă, în urma unui incendiu care a izbucnit în balconul imobilului.
14 Martie 2024, 10:01
„Judecata lui Dumnezeu”, la Oradea. A fost lansat volumul despre proba fierului înroșit, practicată în Evul Mediu pentru găsirea vinovaților (FOTO)
Știri Bihor
Ştiai că, în Evul Mediu, ţăranii care au locuit pe teritoriul comitatului Bihor şi care erau acuzaţi de delicte erau judecaţi, de cele mai multe ori, prin proba fierului înroşit? Asta însemna că erau puși să țină în mâini o bucată de fier încins, iar dacă nu o făceau ori dacă rana nu li se vindeca în câteva zile, se considera că acela este un semn divin că sunt vinovați. Aceste șocante „procese” prin tortură sunt prezentate într-un volum lansat miercuri de soții Augustin şi Melania Ţărău, la Muzeul Memorial Aurel Lazăr din Oradea.
Un bărbat a fost găsit mort într-un apartament din Aleșd
Știri Bihor
Un bărbat a fost găsit mort în apartamentul său din Aleșd de către un vecin, care a și sunat la 112 pentru a anunța descoperirea șocantă. Potrivit site-ului local de știri AlesdOnline.ro, bărbatul a murit de tânăr, la 39 de ani.
13 Martie 2024, 19:44
Pregătiri de Ziua maghiarilor. Primăria Oradea a aprobat restricții de circulație pentru desfășurarea în siguranță a festivităților de 15 martie
Știri Bihor
Primăria Oradea a aprobat miercuri, la solicitarea UDMR, instituirea mai multor restricții de circulație în zona centrală a orașului, pentru desfășurarea în condiții de siguranță a festivităților din 15 martie, ocazionate de Ziua maghiarilor de pretutindeni. Traficul rutier va fi afectat timp de două ore, începând cu ora 18:30, în zona Parcului Libertății și a străzii Republicii.
13 Martie 2024, 18:21
Șefă nouă la Parchetul Oradea: Procuroarea Ionela Galchiş a preluat conducerea unităţii
Știri Bihor
Procuroarea Ionela Lucia Galchiş este, de miercuri, noua şefă a Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea. Decizia a fost luată de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, care a hotărât delegarea procuroarei în funcţie până la ocuparea acesteia prin concurs sau examen, dar nu mai mult de 6 luni.
13 Martie 2024, 17:45
Încep lucrările la promenada de sub Podul Sf. Ladislau din Oradea, care va avea ferestre subacvatice. Cum va arăta zona la final (FOTO)
Știri Oradea
O investiție inedită va începe săptămâna viitoare pe malul drept al Crișului Repede, în amonte și aval de Podul Sf. Ladislau. Administrația Bazinală de Apă Crișuri și Primăria Oradea vor amenaja aici o promenadă care va conecta actuala alee de pe strada Emilian Mircea Chitul cu strada Libertății. Investiția va include realizarea unei scări pentru pești cu ferestre de observare, ce vor permite trecătorilor să vadă fauna și flora subacvatică.
Exproprieri mai mari pentru Inelul Rutier Metropolitan Oradea. Ce variantă propune CJ Bihor în urma sentinței de la Cluj
Știri Bihor
CJ Bihor a publicat în consultare publică proiectul de hotărâre pentru aprobarea noii documentații tehnice și economice a Inelului Rutier Metropolitan, după ce, în urma unui proces declanșat de un grup de proprietari de terenuri din satul Cheriu, Curtea de Apel din Cluj a decis anularea hotărârilor care au stat la baza proiectului. Potrivit hotărârii judecătorești, drumul va trebui să fie mai larg, astfel că, deși se va renunța la exproprierea a peste 12.000 mp, în acest scop se vor expropria alți aproape 60.000 mp de teren.
Ce joburi sunt disponibile în Oradea și județ. Noua listă a locurilor de muncă (DOCUMENT)
Știri Bihor
În Bihor sunt disponibile în total 908 joburi, iar dintre acestea 608 sunt în Oradea, conform celei mai recente liste a locurilor de muncă vacante publicată miercuri de Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă.
13 Martie 2024, 16:01
Copaci înfloriți, mutați din cauza șantierului de pe Calea Aradului. Cât plătește Primăria Oradea pentru transplantarea lor (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Pentru a nu fi sacrificați, 15 copaci maturi sunt mutați de pe Calea Aradului, stradă intrată în șantier, cu un utilaj de mari dimensiuni anume adus din Ungaria, întrucât nicio firmă din România nu deține o asemenea mașinărie. Rămâne de văzut, însă, dacă misiunea va fi una de succes, dat fiind că transplantarea arborilor se face, de regulă, în afara perioadei de vegetație, or acum în Oradea copacii sunt în floare.
Sezon greu de răceli în Bihor: aproape 127.000 de viroze, din octombrie până în martie
Știri Bihor
Din luna octombrie a anului 2023 până în urmă cu o săptămână, medicii din Bihor au înregistrat peste 126.800 de viroze respiratorii specifice sezonului de iarnă, mult peste media multianuală a precedenților cinci ani, arată un bilanț al Direcției de Sănătate Publică a județului după ridicarea stării de alertă epidemiologică. Numai numărul gripelor a fost de peste 4 ori mai mare decât cel din sezonul de viroze precedent.
13 Martie 2024, 14:41
„Regatul lui Iuda”: Sandu Lungu apare într-un film ce va avea premiera în cinematografe în aprilie (VIDEO)
Magazin
Luptătorul orădean Sandu Lungu joacă într-un film românesc regizat de o tânără româncă și care va avea premiera în cinematografe în luna aprilie. „Regatul lui Iuda” este prima producţie 100% românescă vorbită integral în limba engleză.
13 Martie 2024, 14:08
Femeia din Sântandrei care și-a ucis fratele a fost trimisă în judecată. Care ar fi fost motivul crimei
Știri Bihor
Luminița Leuca, femeia acuzată că și-a ucis fratele, al cărui cadavru a fost găsit în luna februarie lângă o pistă pentru bicicliști, pe drumul nou ce leagă Oradea de Sântandrei, a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. Sursele ziarului spun că femeia fusese terorizată de-a lungul vremii de fratele ei, care ar fi amenințat că o omoară şi pe ea, şi pe celelalte două surori ale lor.
13 Martie 2024, 13:09
Percheziții în Bihor: Șase oameni de afaceri au fost reținuți pentru fraude cu camioane incendiate și „învârteli” cu firme fantomă
Știri Bihor
Șase persoane au fost reţinute, iar două dintre acestea vor fi prezentate miercuri la Tribunalul Bihor cu propunere de arestare preventivă, într-o anchetă a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor ce priveşte acuzaţii de evaziune fiscală, fraude la asiguratori cu camioane incendiate, falsuri şi uz de fals, prejudiciul cauzat bugetului de stat și societăților de asigurări depăşind 4 milioane lei. 
13 Martie 2024, 12:44
De ziua ei, Garda de Mediu Bihor a organizat o lecție pentru studenți despre economia circulară și Pactul verde european
Știri Bihor
Comisariatul Județean Bihor al Gărzii Naționale de Mediu a sărbătorit 21 de ani de existență printr-un simpozion organizat împreună cu Facultatea de Protecția Mediului și la care diverși specialiști au vorbit despre probleme actuale ale domeniului, precum economia circulară, Pactul verde european și tranziția ecologică.
13 Martie 2024, 11:15
„Memorie și sacrificiu”, eveniment dedicat Zilei Deținuților Politici Anticomuniști la Universitatea din Oradea
Știri Bihor
Pe 14 martie, bihorenii interesați de represiunea comunistă sunt invitați la Biblioteca Universității din Oradea, unde se va marca Ziua Deținuților Politici Anticomuniști printr-un eveniment intitulat „Memorie și sacrificiu”, care va cuprinde proiecția filmului „Adolescenți în zeghe” și o expoziție cu cărți despre deținuții politic și sistemul închisorilor comuniste.
13 Martie 2024, 10:30
Primăria Oradea reclamă vandalii în instanță. Un adolescent, condamnat să plătească 11.000 de euro (FOTO)
Știri Bihor
Municipalitatea orădeană a hotărât să dea pe mâna instanței de judecată toate persoanele care distrug bunuri din patrimoniul oraşului, pentru recuperarea prejudiciului. Măsura este menită să reducă numărul în creștere de acte de vandalizare. Spre exemplu, tânărul care a distrus în vara anului 2022 cele două toalete publice din Parcul Brătianu a fost dat în judecată și obligat de Judecătoria Oradea să plătească reparaţii în valoare de aproape 11.000 de euro.
Ce a mai curs la robinet în unele sate din Bihor: apă cu arsen, elemente microbiologice, nitriți și nitrați
Știri Bihor
Firma de Apă Canal Nord Vest cu sediul la Borș, precum și două primării comunale din Bihor au furnizat clienților apă cu parametri neconformi, motiv pentru care Direcția de Sănătate Publică a suspendat temporar furnizarea serviciilor, anul trecut, până la înlăturarea deficiențelor. Toți operatorii de apă din județ sunt verificați periodic de DSP, care poate dispune sistarea furnizării de câte ori găsește apa, prin analize de laborator, necorespunzătoare consumului.
12 Martie 2024, 18:51
Sanyi Neguş a ieşit din puşcărie. Interlopul a stat 16 ani în spatele gratiilor pentru omor (VIDEO)
Știri Bihor
Lumea interlopă din Oradea fierbe. Tribunalul Mehedinţi a dispus, marţi, eliberarea condiţionată a şefului clanului Neguş, Markovics Sándor, alias Sanyi Neguş, după 16 ani executaţi din pedeapsa de 20 de ani şi 4 luni pe care a încasat-o, în Italia, după o răfuială cu proxeneţi albanezi din zona Brescia, soldată cu moartea unei persoane. Ca atare, marţi după-amiază, Sanyi Neguş a ieşit din Penitenciar...
12 Martie 2024, 18:15
Pornesc programele Rabla Clasic și Rabla Plus 2024. Când poți să-ți depui dosarul și ce finanțare acordă statul pentru achiziția de mașini noi
Actual
Ministerul Mediului dă startul înscrierilor în programele Rabla Clasic și Rabla Plus, prin care românii vor primi finanțare între 7.000 și 25.500 lei pentru achiziția unei mașini noi, cu condiția să predea una veche spre casare. O noutate a ediției este că mașinile achiziționate prin cele două programe vor trebui să poarte un autocolant anume.
12 Martie 2024, 17:04
  1 2 3  5  7 8 9  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON