URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Decembrie 2015, 09:37

4,4 milioane euro: 26 de blocuri reabilitate termic au fost recepţionate în decembrie (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unele sunt roşii, altele verzi, altele albastre. Cartierele orădene prind culoare pe cum sunt recepţionate lucrările de reabilitare termică a blocurilor.

"Proiectanţii au ales culori mai vii, pastelate, care nu sunt nici foarte agresive, nici foarte şterse", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă organizate cu ocazia închiderii proiectelor europene referitoare la reabilitarea termică a unui număr de 45 de blocuri orădene. 

Dintre acestea, 15 blocuri au fost recepţionate anul trecut, la 26 de blocuri lucrările s-au încheiat în ultima parte a lunii decembrie, iar 4 blocuri vor fi terminate anul viitor. Firmele care au întârziat predarea lucrările au fost penalizate.

"Romco Sistem, o firmă din Bucureşti, care trebuia să predea lucrările pe 29 august a întârziat până pe 18 decembrie. I-am aplicat penalităţile prevăzute în contract. Acestea se ridică la 14.655 lei", a declarat viceprimarul.

Conform contractului încheiat cu finanţatorul, principalul obiectiv pentru care s-a investit 4,4 milioane euro în reabilitarea celor 26 de blocuri situate în zonele Lacu Roşu, Sovata, Lăpuşului, Galileo Galilei, Dacia, Piaţa 1 Decembrie, Dimitrie Cantemir, Aluminei şi Cazaban îl constituie reducerea cu 40% a consumului de energie termică.

"Beneficiile reabilitării termice sunt relevante: pe de o parte deoarece locuitorii vor beneficia de un confort termic sporit şi vor plăti o factură la energie semnificativ mai mică decât până acum, pe de altă parte administraţia locală încearcă să schimbe faţa oraşului prin intermediul acestor lucrări", a spus Mălan.

Potrivit viceprimarului, deşi contribuţia fiecărei familii orădene al cărui apartament a fost cuprins în proiect se ridică la 40%, investiţia este cât se poate de rentabilă.

"La o contribuţie medie de 2.500 lei pentru un apartament cu două camere, să îţi schimbi tâmplăria, să îţi reabilitezi balconul, să ai mansarda şi subsolul izolate, să îţi schimbi instalaţia de distribuţie a agentului termic şi altele eu cred că este ultra-rezonabil", a apreciat viceprimarul.

Edilul a mai spus că proiectele de reabilitare a blocurilor au întâmpinat dificultăţi atât din punct de vedere al finanţării, pentru că municipalitatea a trebuit să asigure contribuţia în locul unor orădeni cu venituri mici urmând să îşi recupereze investiţia în timp, cât şi din punct de vedere al execuţiei, pentru că multe imobile au fost mansardate neautorizat sau pentru că orădenii şi-au mutat bucătăriile pe balcoane zidindu-le fără autorizaţie.

Aceste dificultăţi au fost însă depăşite prin intrarea în legalitate a proprietarilor imobilelor. Valoarea totală a investiţiilor făcute în reabilitarea celor 45 de blocuri orădene se ridică la 19,7 milioane lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Felicitari..
..Scortosule!Bravo!Numai ca bolovanii penelisti fosti basisti au capul mare si nu inteleg cum e cu zugravii adevarati!Bravo!La multi ani Scortosule!
Postat 31 Decembrie 2015, 08:23 de grigore
@anticomunist
Azinoapte ! Ieri se zugraveau la greu fatade ! Galeata cu apa in curte a fost inghetata bocna nu numai la suprafata ! Asata la vreo 300m de unul dn blocurile cu pricina !
Postat 30 Decembrie 2015, 21:09 de scortosul
@scortosul
Cand mama dracului au fost -3 grade noaptea, luna asta?
Postat 30 Decembrie 2015, 20:46 de User anonimizat
@unu
@unule vorbesti ca un opincar care s-a apucat de zugravit fatade. Iti precizez ca exista prescriptii tehnice obigatorii pentru executarea lucrarilor in constructii ! Dar de unde sa stii tu de astea, tu esti un "meserias" la care lucru "merge si asa lucru bine facut". In vest nu se executa lucrarile de finisaj pana cand stratul suport nu ajunge la gradul de uscare(umiditate) necesar/impus, lucru confirmat pe baza de masuratori si acte. La tine acasa a-i face asa, a-i zugravi cu vopsele pe baza de apa ziua cand noaptea sunt -3 grade??????? Sigur nu. Meseria nu-I "nopsam" spune un proverb local. Dar ce conteaza cand e ordin de la partid ce mai conteaza prescriptiile tehnice , merge si asa. Dar asta e unul din aspectele marunte din aceste proiecte de reabilitare gandite de prostitii PMO !
Postat 30 Decembrie 2015, 19:51 de scortosul
speram sa gresti..
daca pui pariu, ce pui la bataie? si-apoi om vedea la vara, scortosule..
Postat 30 Decembrie 2015, 14:28 de unu
Aviz prostilor !
Acum daca am sa spun ca mare parte din proiecte sunt o mizerie toata trupa bolovanita o sa sara pe capul meu laudandu-ma ca's prost. Dar asta nu tine loc de realitate, calitate. Ca o ultima remarca sub +5 grade nu se zugraveste peste termosistem, ingheata noaptea si la vara vor trebui revopsite si asta nu e nimic pe langa restul de prostii facute.
Postat 30 Decembrie 2015, 12:39 de scortosul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON