URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 August 2014, 20:28

4,7 milioane euro: Termoficare Oradea va implementa un sistem de citire de la distanţă a contoarelor de încălzire

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Termoficare Oradea îşi schimbă parcul de contoare şi introduce un sistem informatic integrat de management şi citire a acestora de la distanţă. Consiliul Local a aprobat joi cu unanimitate de voturi indicatorii tehnico-economici ai unei investiţii de 4,7 milioane euro în contoare şi module de comunicaţie capabile să asigure citirea de la distanţă şi transmiterea datelor în timp real.

"Citirea contoarelor se va face automat, asociaţiile de proprietari şi cei care locuiesc la casă vor şti în timp real cât au de plătit", a declarat primarul Ilie Bolojan în conferinţa de presă care a precedat şedinţa de Consiliu Local.

Practic, prin acest nou sistem se vor înlocui contoarele vechi şi uzate, iar angajaţii societăţii le vor putea citi direct din stradă. Numai că, spre deosebire de azi, când personalul societăţii trebuie să intre în curţile oamenilor pentru asta, pe viitor, angajaţii de la Termoficare nici nu vor coborî din maşină, ci vor "scana" din mers datele de pe aparate.

Societatea de termoficare intenţionează să finanţeze proiectul printr-un credit furnizor cu rambursare în patru ani. Pentru plata situaţiilor de lucrări compania va emite bilete la ordin, cu sume şi scadenţe lunare egale pe o perioadă de patru ani începând din luna următoare finalizării lucrărilor.

Biletele vor fi răscumpărate prin subvenţii pentru investiţii acordate de Primărie de la bugetul local. Cum durata de implementare a proiectului este de doi ani, plata efectivă a ratelor ar urma să înceapă din anul 2017, după punerea în funcţiune a noului sistem de contorizare.

Se scumpeşte apa geotermală!

Tot în cadrul şedinţei de joi, consilierii locali au hotărât că agenţii economici vor plăti de săptămâna viitoare 263,7 lei, inclusiv TVA, pe gigacalorie. Consiliul Local a aprobat joi majorarea cu 1,6 lei a preţului gigacaloriei ca urmare a scumpirii apei geotermale folosite la prepararea agentului termic în combinaţie cu aburul furnizat de Electrocentrale.

În ceea ce priveşte preţul facturat populaţiei, aleşii orădenilor au preferat să menţină preţul la 240 lei, scumpirea fiind preluată în cadrul subvenţiei de 23,7 lei acordată pe gigacalorie.

"Majorarea de tarif nu va afecta populaţia. Nu avem o creştere substanţială a tarifelor, pentru că, deşi preţul la energia termică din apă geotermală a crescut cu circa 30%, aceasta are o pondere mică în obţinerea agentului termic în Oradea, reprezentând undeva la 2%", a explicat primarul.

Au înfiinţat consorţiul de spitale

În şedinţa de joi, consilierii locali au mai aprobat cu unanimitate de voturi înfiinţarea unui consorţiu format din spitalele Clinic Judeţean de Urgenţă şi Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu".

Cele două spitale îşi vor păstra personalitatea juridică dar îşi vor gestiona în comun laboratoarele, achiziţiile de echipamente şi materiale, prepararea hranei şi personalul în vederea creşterii eficienţei în paralel cu scăderea cheltuielilor.

"Această asociere va funcţiona pe o perioadă de cinci ani ca o fază premergătoare. Dacă se va dovedi că putem oferi servicii mai bune la acelaşi preţ sau chiar la un preţ mai mic vom susţine ulterior ideea fuziunii", a spus Bolojan.

Primul pas: laboratul comun

Potrivit edilului, prima măsură care va fi pusă în practică va fi legată de realizarea unui laborator automatizat. De altfel, primarul Bolojan şi managerul spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, au anunţat încă de la începutul lunii august intenţia de a integra activitatea de laborator astfel încât la Spitalul Municipal să funcţioneze un laborator central, la Judeţean, Unitatea de Primire Urgenţe va îngoba actualul laborator, care va presta servicii specifice, pentru urgenţe.

Laboratorul central va prelua probele biologice de la toate secţiile celor două spitale din oraş, le va prelucra, iar rezultatele vor fi transmise în format electronic imediat după finalizarea prelucrării. Acesta ar putea presta servicii inclusiv pentru clinicile private şi spitalele departamentale CFR şi Militar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
BOLO are dreptate!
Dupa cum ziceam are dreptate Primarul ... pai pana acum trebuiau sa bata orasul "delegati" de la Termoficare, sa citeasca in scarile de bloc "indecsii" (masura fiind "ridicata" din canale si beciuri in urma unor lucrari facute in urma cu ceva ani) apoi sa le trimita la facturare, apoi prin Posta la Asociatii!!! Pare complicat! In urma investitiei trec masina cu viteza mai ceva ca AUTO_GOOGLE si afla CONDUCEREA in timp real care ce consuma!!! Pacat ca dupa lege ar fi trebuit sa gaseasca si sa demareze un proiect de CONTORIZARE INDIVIDUALA!! Dar nu conteaza asta... Baiat fin dl. Bolojan ... au stabilit si cine va lucra (asta inca nu se spune) cum va lua banii, cum va plati orasul si deja au SUMA FINALA!!! Macar un consilier local mai inteligent si mai intrebator(dl. Ritli, Puscas, ...la PNL n-am gasit - imi cer scuze) daca iar fi intrebat daca stiu NUMARUL de dispozitive de MONTAT, daca sunt inclusi si consumatorii individuali de la case, eficienta economica (ce se castiga- ma refer pentru Oradea) a acestei LUCRARI! Dar unde nu e, nu avem ce sa cerem ... bine ca avem oradeni indignati ca se vopsesc Siemens-urile! HAi BOLO
Postat 30 August 2014, 16:45 de Adi Oradeanul
Cu 4,7 milioane euro poti face citirea din satelit nu din strada ... bani aruncati in vant.
Pentru ca niste amatori sa citeasca din mersul masinii un contor si nu prin vizualizarea directa a acestuia, nu merita investitia de peste 40 euro pe cap de utilizator oradean al serviciului de termie, in contextul in care primarul este un bou neinstruit la capitolul utilizare de gadgeturi.
Postat 30 August 2014, 14:21 de Amatorul Libera S.A.
re: KonDucta
Conductaraie nu inseamna numai magistralele de pe care culeg roadele parandaratului unii ca Bolojan sau Ghilea, ci toate ramificatiile care pleznesc pe strazile orasului, inclusiv intre blocuri, pentru ca voi la primarie si la societatea de oprit apa nu aveti in cap decat presiunea mare bagata intr-o gaura mica !!! La voi, amatori si incompetenti, nu exista circumvolutiuni pe creiere, ca va place lisa ca sa se prelinga mai usor apa !!! Domni cu sula'n straita o sa ramaneti pe vecie, ca nu v-a placut munca de acasa, de la parintii vostri!
Postat 30 August 2014, 14:12 de WinDos
WinDos PupamanDos
Vai de mintea ta creata de bou venit de la coada vacii! Conductaraia de care zici se inlocuieste chiar acum, ca de aia n-ai avut apa calda vara asta - nu ca te-ai fi spalat, oricum, jegule.
Postat 29 August 2014, 14:10 de KonDucta
4,7 milioane EURO
Nebunia invadeaza primaria.
Postat 29 August 2014, 11:23 de Baby
???
Vai de capul nostru...asta e cam ca si aia ca-ti iei pantofi cu toc da tu n-ai chiloti pe tine..Eu pot intelege ca bolovanu are interese dar gramada aia de consilieri put de prosti....ar trebui cautati putin.....
Postat 29 August 2014, 10:16 de zita
Sistem informatic integrat de management şi citire ???
Vai de mintea voastră încălzită la rece în biroul celul mai tembel primar din câţi a avut Oradea vreodată !!! Cu banii ăstia, făcuţi din profitul neonorării serviciilor, nu v-aţi gândit să peticiţi conductăraia oraşului care plesneşte când nici nu te aştepţi ??? Ce fel de citire la distanţă vă trebuie dacă sistemul crapă tot timpul ??? Nu cumva vreţi să citiţi de la distanţă şi opririle de apă caldă la care sunteţi deja experţi ???
Postat 28 August 2014, 20:51 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON