URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Septembrie 2015, 15:45

320 de ani de ortodoxie: ÎPS Laurenţiu, mitropolitul Ardealului, a sfinţit lucrările de la Biserica cu Lună (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 200 de orădeni au luat parte sâmbătă dimineaţă la Sfânta Liturghie şi slujba de sfinţire a lucrărilor de la Biserica cu Lună, oficiate de un sobor de înalţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române condus de Înalt Prea Sfinţitul Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului.

Din sobor au mai făcut parte Prea Sfinţitul Sofronie Drince, episcopul Oradiei, PS Ioan Siluan, chiriarhul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, PS Paisie Lugojeanul, episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei şi preoţi din episcopia Oradiei.

La eveniment au putut fi văzuţi viceprimarul de Oradea, Mircea Mălan, directorul Inspectoratului pentru Cultură, Lucian Silaghi, directorul Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Şincai", Ligia Mirişan, foşti politicieni locali precum pesedistul Mihai Bar, şi mulţi alţii.

"Numărul credincioşilor ar fi fost mult mai mare, dar oamenii s-au dezobişnuit să vină la Biserica cu Lună din cauza lucrărilor de reabilitare din Piaţa Unirii. Le este peste mână să umble prin şantier", a declarat un constructor.

De altfel, în ciuda faptului că era zi nelucrătoare, slujba de sâmbătă a fost acompaniată în fundal de sunetul picamerelor şi excavatoarelor care lucreau la reabilitarea celei mai importante pieţe publice din municipiu. În faţa Primăriei, pietrarii italieni montau de zor piatră cubică pe placa de beton turnată în urmă cu câteva luni.

Puterea crucii

Slujba de sfinţire a lucrărilor de la Biserica cu Lună a deschis festivităţile ocazionate de împlinirea a 320 de ani de la prima atestare documentară a Episcopiei Ortodoxe de Oradea prin Diploma leopoldină de conferire a privilegiilor ilirice acordată în 1695.

"Nu se putea găsi o săptămână mai frumoasă pentru acest eveniment decât săptămâna Sfintei Cruci. Semnul crucii este pentru noi apărare, este cea mai scurtă şi profundă rugăciune, este armă împotriva diavolilor", a spus în predica sa ÎPS Laurenţiu cu trimitere la sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci de la începutul acestei săptămâni.

În cuvântul său de îndreptare, PS Sofronie Drincec a vorbit despre împlinirea celor  320 de ani de la prima atestare documentară a episcopiei orădene. "Istoria noastră nu începe în 1695, este mult mai veche pe aceste meleaguri, dar marcăm recunoaşterea Episcopiei Ortodoxe, de către o stăpânire care nu era nici românească, nici ortodoxă", a spus PS Drincec.

"A meritat!"

La rândul său, părintele Teodor Cristea, preotul paroh al Bisericii cu lună, a vorbit despre lucrările ample de reabilitare a lăcaşului de cult derulate în ultimii ani. Reabilitarea bisericii a început încă din anul 2005 cu lucrările interioare care au cuprins inclusiv partea de pictură şi au continuat apoi prin intermediul proiectului transfrontalier "Punţi Crişene" câştigat de municipalitatea orădeană.

Investiţia, în valoare de circa 700.000 euro, a cuprins, printre altele, lucrări de rezistenţă, consolidare, drenaj suplimentar perimetral, refacerea scării de acces în turn pentru a face vizitabil mecanismul cu lună, amenajarea unui muzeu dedicat episcopului Roman Ciorogariu şi înlocuirea celor 15 vitralii cu reprezentări din viaţa Maicii Domnului, ocrotitoarea Bisericii cu lună.

Pentru toate acestea preotul a mulţumit municipalităţii orădene şi îndeosebi, fostului coordonator al Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Europeană, Marcel Boloş, iniţiatorul proiectului. Parohul şi le-a cerut scuze credincioşilor pentru deranjul provocat în biserică. "A fost mult, dar cred a meritat", a încheiat părintele Cristea.

La încheierea slujbei, credincioşii s-au putut închina la capul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna adus de ÎPS Laurenţiu Streza la Oradea, au putut vizita noul muzeul bisericii şi au fost invitaţi în curtea interioară la o agapă.

Festivităţile ocazionate de împlinirea a 320 de ani de la prima atestare documentară a Episcopiei Ortodoxe de Oradea vor continua duminică cu oficierea Sfintei Liturghii la Catedrala Episcopală Învierea Domnului. În cadrul slujbei religioase mitropolitul Ardealului va da citire mesajului transmis credincioşilor orădeni de către Prea Fericitul Daniel, Patriarhul României.

Manifestările se vor încheia de la ora 5 cu un concert de muzică corală care va avea loc la Filarmonica de Stat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON