URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iulie 2013, 18:08

2,5 milioane euro pentru CET: Consiliul Local a tăiat de la investiţii ca să dea la Electrocentrale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

CET primeşte o infuzie de capital de 2,5 milioane euro. Consiliul Local a aprobat luni cu unanimitate de voturi o rectificare negativă de buget în valoare de 11,2 milioane lei. Potrivit raportului anexat proiectului de hotărâre, banii vor fi luaţi în cea mai mare parte de la lucrări.

"Pentru a nu afecta partenerii contractuali ai municipalităţii, am tăiat în general sume de la lucrări încă nelicitate sau investiţii care nu au demarat încă", a declarat directorul Economic al Primăriei, Eduard Florea.

Mai puţine asfaltări!

Spre exemplu, printre lucrările care vor avea finanţarea diminuată se numără reparaţiile curente de drumuri, străzi şi amenajare de parcări, amenajarea accesului în parcul Eurobusiness 2 din strada Ogorului, finalizarea podului Macio şi reabilitarea cinematografului "Transilvania". Alocările pentru fiecare dintre aceste investiţii au fost diminuate cu circa un milion de lei.

La fel, a fost redus cu 250.000 lei bugetul FC Bihor, au fost diminuate cu circa 300.000 lei fondurile pentru reparaţiile de şcoli şi grădiniţe şi s-au redus cu 400.000 lei alocările pentru finanţarea cheltuielilor de capital din domeniul sănăţii.

Banii adunaţi vor fi vărsaţi Electrocentrale pentru a depăşi actualul impas financiar. "Sumele economisite vor fi puse la dispoziţia CET-ului pentru a-şi îmbunătăţi relaţia cu furnizorii", a spus directorul Florea.

Cu datorii de circa 299 milioane lei către furnizori, Electrocentrale are conturile blocate din 15 mai, de Unicom Tranzit, aparţinând fostului general KGB Constantin Iavorski, care a pus sechestru pe cărbunele din curtea centralei. Firma de transport a apelat la această măsură pentru a forţa recuperarea unei datorii de 30 milioane lei.

CET predă reţelele către Termoficare Oradea

Tot în cadrul şedinţei de luni Consiliul Local a hotărât retragerea delegării gestionării serviciului de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în sistem centralizat de către Electrocentrale. CET şi-a pierdut licenţa de operare pe servicii de transport şi distribuţie a energiei termice în urma unui control dispus în 2012 de orădeanul Mircea Matei, pe atunci director al ANRSC.

Pentru ca oraşul să nu rămână fără încălzire, Consiliul Local a înfiinţat la sfârşitul lunii trecute societatea Termoficare Oradea SA. Aceasta va prelua în gestiune reţelele aparţinând oraşului, urmând să cumpere agent termic de la Electrocentrale şi să îl distribuie orădenilor.

În cadrul întâlnirii de luni, deliberativul local a mai hotărât numirea consilierilor locali Ioan Bonchiş (PSD) şi Lucian Popa (PNL) în Adunarea Generală a Acţionarilor la noua societate de termoficare. Având în vedere că în Termoficare Oradea municipalitatea este asociată cu comuna Sânmartin, cel de-al treilea membru va fi numit de Consiliul Local din localitate.

Pentru a ajuta noua societate de termoficare, Consiliul Local a mai hotărât înfiinţarea unei cote de dezvoltare şi modernizare a reţelelor de transport şi distribuţie şi a punctelor termice în procent de 5% aplicat asupra tarifelor de transport şi distribuţie. Sumele încasate din această cotă se vor colecta într-un cont distinct şi vor putea fi folosite exclusiv la reabilitarea reţelelor.

Citeşte pe aceeaşi temă şi articolul: "Se rupe CET-ul!"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
de necrezut cum o rezolva ai nostri
incredibil de cind tot redresam si imbuibam aceasta firma si cu banii folositi in "salvarea"unui director care nu cred ca are habar ce conduce,am fi ajutat oameni sa isi puna centrale de apartament si fiecare era propriul director ;facetiu un calcul in timp si cred ca creditele erau deja rambursate ,dar de unde un alt scaun pentru c"clientele"?
Postat 10 Iulie 2013, 00:59 de un oarecare
Caldura voastra
Priveam cum CET-ul e apus, priveam caloriferul care, de straja pungii mele-i pus, priveam repartitorul care, odata inchis, e plus apus.
Postat 09 Iulie 2013, 15:22 de Caldura noastra
@john
,,Oare cati bani va mai inghiti CET-ul asta ?" Buna intrebare ! Raspunsul este simplu : cet-ul va inghiti atatia bani cati ii vom da noi voie sa inghita ! Si vom plati si iar vom plati pana in ziua in care ne von uni si-i vom lua la suturi in fund si pe nea ilie si pe consilieri si pe gligor impreuna cu gasca lui de hoti !
Postat 09 Iulie 2013, 11:43 de pinonel
Atentie
Eu zic asa : cei care l-au votat si-a doua oara pe maimuta sa fie obligati sa se lege la CET..marele prostanac doreste ca in virtutea faptului ca se vor aduna datorii sa puna mana pe apartamentele oamenilor...apropos bei besina, auzii ca era sa o iei pe coaja saptamina trecuta de la o cucoana, numai ca ai aplicat faza cu fuga sanatoasa..asta s-a intamplat in fata mg. Crisul...in caz ca-i uitat....n-ai cumva semne de intrebare????
Postat 09 Iulie 2013, 08:18 de eu
replica la articol
NU apar si nici nu acuz pe nimenii numai ca Primaria Oradea ,primarul Bolojan Ilie , consilierii localioradeni apara persoane corupte de la CET si platesc cu banii de ( directori adjujuncti , directori primi care au bagat in faliment si pouyn ca oradenii sa plateasca gigacaloria cu pretul cel mai mare din ROMANIAProblema este ca rentabilizarea CET va impune disponibilizarea a 145 de oameni care muncesc la CET . Adevarat siu drept ar fi ca primul pe lista sa fie directorul Dragos Gligor pentru modul defectuos so dezastruos cum a condus CET , asta sa nu mai zicem de ingineriile lui financiare ( stiuleti de porumb in loc de carbune in cazanele CET(porumb de pe terenurile lui Dragos Gligor )Accidentul cu muncitorul acela mort la care Dragos Gligor nu-i plateste vaduvei si copilului ramas orfan NIMIC, dar alte si alte fapte penale.PeNaLul primar Ilie Bolojan apara pe penalul Dragos Gligor director CET,Fiecare popor (comunitatea oradeana ) are conducatorii pe care si-i merita (PeNaLii tot penali sunt :))=)) Oradeni ati luat , veti lua, si o sa luati in continuare cu astia PeNaLi o mare si mare tzeapa!:))=))SICTIR da-i dreacu de penali!:))=)) Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 09 Iulie 2013, 07:02 de Romanul Simplu
Oare cati bani va mai inghiti CET-ul ?asta
Cati bani se vor mai baga in acel CET falimentar ca sa avem cea mai scumpa gigacalorie din tara si sa taiem de la asfaltarea strazilor si reabilitarea cladirilor etc. Pe pariu ca pe cand va fi gata noul CET pe GAZ va fi 800 de lei Gigacaloria ... nu ne vom putea permite ne vom face credite da platim incalzirea. Bolo care e miza pt tine esti omul GAZPROM ? sincer nu pot intelege cum poti iubi asa mult gazul la preturile astea sinucigase pt oradeni ...
Postat 09 Iulie 2013, 00:04 de john
Angajament
Eu as sustine acest proiect daca primarul, viceprimarii, consilierii locali (toti), directorii si sefii de servicii din primarie, conducerea CET si ce-a nou infiintata vor semna un angajament ca cele doua firme se vor redresa economic in doi ani, pretul catre populatie a G-cal. nu va creste in urmatorii 5 ani. In caz contrar, cei de mai sus, vor raspunde, in baza angajamnetului scris, cu libertatea (inchisoare de cel putin 15 ani, fara posibilitate de reducere a pedepsei) si totodata confiscarea averilor personale, ale familiilor si rudelor pe la care mai au depozite. Daca cei din primarie si ceilalti cred cu tarie in proiectul CET atunci nu ar avea motive sa le fie frica. Ma ofer sa redactez personal documentul pentru fiecare in parte si sa ma ocup de finalizare. Lista e deschisa. Sa vedem daca se inghesuie cineva.
Postat 08 Iulie 2013, 19:45 de petru
euro
INCEPE CU 5% SI VOM AJUNGE CU 180% MAJORARE PRETUL GIGACALORIEI, PRIMARIA VREA SA OBLIGE TOTII LOCUITORII DIN ORADEA FIE CA STAU LA BLOC SAU NU SA FACA CONTRACT TERMOFICARE SA ORADEA . ,
Postat 08 Iulie 2013, 18:42 de doru
Utecisti ajunsi la maturitate pcristi sau bolojenisti
Adica din start. la 300 lei Gcal cat va fi la inceputul lui noiembrie, se va mai aplica 5% in plus pentru traiul noii echipe de conducere bolojenista a nou infiintatei Termoficare Oradea SA. Evident ca din fruct se vor satura inca doi bolojenisti, care vor avea reduceri la facturile de incalzire de acasa, pentru ca asa se poarta in sistem, pe baza hotararilor AGA.
Postat 08 Iulie 2013, 18:23 de Juji
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON