URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Noiembrie 2015, 10:19

16 milioane euro: Oradea îşi va construi un terminal intermodal în vama Episcopia Bihor

16 milioane euro: Oradea îşi va construi un terminal intermodal în vama Episcopia Bihor Vezi aici harta viitorului terminal intermodal
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea vrea să devină un centru logistic important. Primăria a semnat un contract de finanţare europeană în valoare de 1,4 milioane lei pentru realizarea documentaţiei tehnice a unui terminal intermodal cu acces la transportul rutier şi feroviar, cu facilităţi de descărcare, spaţii de depozitare şi birouri pentru diferite servicii, inclusiv de vămuire.

Realizarea documentaţiei tehnice a viitorului terminal a fost atribuită prin licitaţie firmelor orădene Aquacons, Poliart şi Abed Nego. "La finalul lunii decembrie, cele două firme vor trebui să ne predea documentaţia, astfel încât în iarnă să o putem depune la finanţator iar undeva în vara anului 2016 să putem începe lucrările", a declarat primarul Ilie Bolojan, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Primul din zece...

Oradea este primul din cele zece municipii cuprinse în Masterplanul General de Transport cu finanţare pentru amenajarea unui terminal intermodal, care are deja în lucru documentaţia tehnică şi se pregăteşte să deruleze în perioada 2014 – 2020 o investiţie de 16 milioane euro pentru realizarea acestuia.

Terminalul va fi amenajat în zona Gării Episcopia Bihor şi va fi deservit de trei linii de cale ferată cu facilităţi pentru încărcare – descărcare a mărfurilor, de la macarale la platforme betonate, din care două linii ferate pentru transportul de transcontainere, spaţii de depozitare pentru mărfuri, locuri de parcare pentru TIR-uri, clădiri administrative şi o zonă de servicii pentru agenţii economici.

"Investiţia se va face în perimetrul Direcţiei Antifraudă, într-o zonă în care parte din teren aparţine statului român şi se află în administrarea Ministerului Finanţelor. Am făcut deja demersuri pentru a prelua din proprietăţi, unele urmând să fie demolate, iar altele reabilitate şi puse la dispoziţia vămii cu titlul de birouri. Acest lucru va ajuta inclusiv firmele care îşi transportă marfa pe aici şi au nevoie de servicii vamale", a spus edilul.

... cu pasaj suprateran

Conform estimărilor, investiţia în terminalul din Episcopia Bihor se va ridica la circa 10 milioane euro, alte şase milioane euro urmând să fie cheltuite pe amenajarea de drumuri care să deservească zona.

Astfel, de-a lungul zonei industriale de la ieşirea din Oradea spre Sîntion se vor amenaja, pe ambele părţi ale Şoselei Borşului, benzi de colectare a traficului greu, iar deasupra sensului giratoriu de la intrarea în parcul industrial Eurobusiness va fi amenajat un pasaj suprateran, după modelul celor de la ieşirea din oraş spre Arad, Beiuş şi Aleşd.

"Pasajul suprateran le va permite maşinilor care circulă pe direcţia Oradea – Ungaria şi invers să treacă peste giraţie, în vreme ce TIR-urile doresc să intre în zona industrială vor putea vira în sensul giratoriu fără să mai existe riscul producerii unor accidente", a spus Bolojan.

Potrivit primarului, terminalul intermodal va impulsiona viaţa economică a oraşului, va încuraja apariţia de noi locuri de muncă şi încuraja creşterea va creştea veniturilor bugetului local din taxe şi impozite.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Aceeasi capuserie.....dar cu alta palarie...
Mai fratilor, mai schimbati si voi firmele, care castiga licitatiile! Tot Poliart, tot Abed Nego, tot Aquacons?! Aceeasi capusarie ca la Ciupercarie (vezi, Dealul Ciuperca)! Aveti grija, ca pana la urma si DNA- ul se prinde de schema....Fratilor, mai multa bagare de seama!!...Macar mai schimbati denumirea "capuselor", ca s-au prins toti...
Postat 22 Noiembrie 2015, 14:28 de LauraD
Primul din zece ...
Exact cu aceleaşi promisiuni legate de regimul terenurilor a început şi "drumul expres". Domnule primar, termină întâi "demersurile" şi abia apoi, legal, pune la dispoziţia proiectanţilor datele necesare pentru realizarea proiectului! Să nu avem discuţii "după"! Cu pârâul Paris nu ai treminat nici lucrarea şi nici "demersurile" la pa(r)chet.
Postat 22 Noiembrie 2015, 09:16 de eutanasiu
Mai finalizați ceva
Va mulțumim pentru proiectele minților luminate! Dar nu credeți că ar fi cazul să mai și finalizați din cele începute?
Postat 21 Noiembrie 2015, 20:18 de EvenimenteLocale
adica "vamuim la domiciliu"
...
Postat 21 Noiembrie 2015, 19:57 de AgentulTermic
felicitări!
cu asemenea superinvestitii inteligente s-ar putea ca si populatia orasului să se mai omogenizeze :) iar băștinașii din pișpec să facă și ei prezență mai mare la referendumuri și neomogenizat... felicitări!
Postat 21 Noiembrie 2015, 19:51 de vg
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON