URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iulie 2010, 08:25

150 de familii din cartierul lui Raita din Paleu, puse să-i plătească acestuia datoriile ca să nu rămână fără curent

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Circa 150 de familii care locuiesc în cartierul Orizont ll din Paleu, ridicat de firma Raicris Construct, au fost informate la sfârşitul săptămânii trecute despre faptul că administratorul judiciar al firmei a cerut rezilierea contractului încheiat cu Electrica pentru organizarea de şantier şi, ca atare, furnizarea energiei electrice către casele situate în cartierul respectiv va fi sistată.

Proprietarii caselor sunt revoltaţi mai ales că, la cumpărarea imobilelor, dezvoltatorul s-a oferit să le asigure racordul la utilităţi. În plus, până în prezent, oamenii au achitat la zi facturile de energie electrică firmei Raicris, fără să fi rămas vreunul dator. "Nici nu mai ştim unde să mergem. Când am cumpărat casa, în contract s-a prevăzut că ni se asigură utilităţile. Acum, se sistează furnizarea curentului electric în plină vară. Ce facem?", se plânge unul din proprietari.

Administratorul judiciar al firmei Raicris, Ioan Herlea, susţine că firma Raicris nu poate să achite datoria faţă de Electrica deoarece nu are niciun leu în cont. Aflată în insolvenţă, firma Raicris are în acest moment datorii înscrise în tabelul de creanţe de 34.836.338 lei. Cea mai mare creanţă revine Băncii Italo Romena, apoi către persoana Raita Călin (20.889.000 lei), urmată de BCR, dar şi alţi câţiva creditori cu sume sub 100.000 lei.

"Raicris datorează, într-adevăr, contravaloarea lucrărilor de racordare pentru organizare de şantier. Acum, societatea este în insolvenţă şi nu mai poate plăti creanţele pentru că nu are niciun ban în conturi. Din acest motiv am şi cerut rezilierea contractului cu Electrica", explică Ioan Herlea.

Mai grav este însă că, deşi nu au nici în clin, nici în mânecă, cu datoria firmei care le-a ridicat vilele, cei 150 de proprietari nu pot să-şi încheie contracte individuale decât dacă îi plătesc acestuia datoria pe care o are faţă de constructorul reţelei de curent din zonă, firma Relmont. "Ne-am prezentat să încheiem contracte cu firma care deţine reţeaua de curent, însă ni s-a spus că pe lângă taxa de racordare individuală la reţea, trebuie să plătim şi datoria de 150.000 de lei a societăţii Raicris. Dacă nu, ne sistează furnizarea curentului. Este aberant", spun proprietarii caselor care au primit şi un termen de gândire până vineri, 9 iulie.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Electrica, Ramona Pituţ, societatea nu poate veni deocamdată în ajutorul celor 150 de proprietari de case deoarece nu există reţea publică de curent în zonă. "În primul rând, proprietarii de imobile trebuie să depună o cerere pentru racordul la sistemul public de electricitate. Ar fi primul pas. Deocamdată, însă, nu există reţea publică în zona respectivă. Este doar o reţea privată realizată de constructorul Relmont SA la comanda Raicris, lucrare care însă nu a fost achitată. De aici şi problema proprietarilor de case", a explicat Ramona Pituţ.

De cealaltă parte, Călin Raita, patronul Raicris iar în prezent administratorul special al societăţii pretinde că va rezolva în decurs de o săptămână problema clienţilor săi. "Eu, Raita Călin, le garantez clienţilor că dacă mă ascultă, săptămâna viitoare toţi vor avea contracte cu Electrica. Şi noi renunţăm la cei 11.200 de euro pe care Electrica ar trebui să îi plătească pentru a se cupla la reţeaua privată realizată de Relmont SA şi, totodată, am decis să cedăm liniile electrice cu titlu gratuit clienţilor. Eu accept ca Electrica să intre pe proprietatea mea ca să facă branşamentele, dar să aibă bunul simţ să cupleze clienţii fiindcă sunt consumatorii ei, nu ai mei", spune Raita.

Dezvoltatorul susţine că niciunul dintre clienţii săi nu poate să se plângă de serviciile de care beneficiază din partea lui. "Până acum am furnizat gratuit în Orizont apă în valoare de 1,8 milioane de lei precum şi iluminatul public pe tronsonul IV, şi am mai plătit din propriul buzunar 15.000 de lei ca impozit pentru drumurile din cartier. Nemaivorbind de furtul de energie electrică practicat de unii clienţi şi plătit de mine către Electrica", a mai arătat omul de afaceri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
bandit
Normal in contractul de constructie al casei scria curent. Normal era sa faca el bansament pe persoana fizica si apoi sa-mi vanda mie casa cu bransamentul realizat. In realitate eu am platit acest bransament (variaza intre 1700 si 2800lei, functie de paramentri) la electrica.
Postat 11 Iulie 2010, 20:50 de ioenl
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON