URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Februarie 2016, 19:56

1.430 tone de asfalt. Primăria a plombat anul trecut 121 de străzi orădene

Orădenii încep să devină orăşeni "de asfalt". Potrivit raportului de activitate pe 2015 al Direcţiei Tehnice a Primăriei, 72,6% din cei 427 kilometri de drum, cât măsoară cele 789 străzi orădene, reprezintă artere modernizate, care au reţele de utilităţi şi asfalt. Diferenţa de 276 de străzi, cu o lungime de 116,8 kilometri de drum sunt străzi nemodernizate.

"Anul trecut au fost realizate plombări şi covoraşe asfaltice pe un număr de paroximativ 121 de străzi modernizate, utilizând o cantitate de 1.430 tone de asfalt, aferent unei suprafeţe de 12.150 metri pătraţi", a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful Direcţiei Tehnice, Mircea Ghitea.

Potrivit acestuia, pe unele dintre artere a fost nevoie să se intervină, pe alocuri, chiar de două ori pe parcursul anului. În ciuda acestui fapt, cantitatea de mixtură folosită a fost în scădere faţă de anul 2014, când pentru "peticirea" a doar 75 de străzi s-au folosit 2.185 tone de asfalt.

În paralel, constructorii municipalităţii au cărat 15.510 tone de piatră spartă şi 10.505 de metri cubi de balast pentru a întreţine 135 de străzi nemodernizate. Numărul străzilor întreţinute a fost dublat de la doar 70 în anul 2014.

2.328 de parcări

În ceea ce priveşte lucrările din cvartalele de blocuri, municipalitatea a amenajat anul trecut 2.328 de noi locuri de parcare. "În perioada 2009 – 2015 au fost amenajate în total peste 15.000 locuri de parcare în municipiu", a declarat Ghitea.

Pe lista marilor investiţii ale municipalităţii derulate de Direcţia Tehnică s-au numărat în 2015 construirea pasajelor supraterane pe care şoseaua de centură supratraversează DN 79 la ieşirea din Oradea spre Arad (23,5 milioane lei) şi DN 76 de la ieşirea spre Beiuş (20,6 milioane lei). Printre altele, municipalitatea a mai investit 129.000 lei în amenajarea unei pasarele pietonale şi pentru biciclişti peste pârâul Peţa, în zona străzii Octavian Goga.

Investiţiile continuă

În ceea ce priveşte investiţiile programate pentru anul în curs, pe lângă lucrările de reparaţii curente, municipalitatea şi-a propus modernizarea a 20 de străzi. Acestea sunt Abraham Lincoln, Clopoţeilor, Copacilor, Caraşului, Ecaterina Varga, Govorei, Măgurei, Olteţului, Pelinului, Salciei, Sirenei, Verii, Cerbului, Argeşului, Buzăului, Constantin Mille, Gheorghe Ţiţeica, Vasile Pârvan, Daliei şi Piaţa Ghioceilor.

Anul acesta municipalitatea va mai amenaja noi locuri de parcare pe locul viran de lângă căminele sociale din strada Atelierelor şi va facilita construirea unei parcări de 100 de locuri pentru aquapark-ul Nymphaea prin strămutarea axului străzii Codrilor către linia ferată. Imobilele din zonă, care ţin în prezent amplasamentul ocupat, au fost expropriate şi urmează să fie demolate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Cariile orădenilor ...
Câte dintre plombele astea au astupat găurile din reţeaua de termoficare şi câte nu au nimerit ţinta?
Postat 06 Februarie 2016, 12:24 de WinDos
stirile despre asfalt nu tin de cald
Jumatate de oras e fara caldura de trei zile si voi ne povestiti de asfalt! Asta e articol la comanda? Nu vreti sa scrieti despre partea intunecata a aceati administratii si ne scoateti ochii cu maretele realizari? Mi-e scarba de ce a ajuns irasul asta si de oamenii care il conduc!
Postat 05 Februarie 2016, 20:36 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON