URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Noiembrie 2012, 08:44

14.000 euro despăgubiri: Controversatul petrolist Gheorghe Ghiurău a învins statul la CEDO

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

România ar putea fi pusă la plată de controversatul om de afaceri Gheorghe Ghiurău, care a obţinut o decizie favorabilă din partea Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg, unde a reclamat o agresiune din partea poliţiştilor. Ghiurău a sesizat CEDO că, în zorii zilei de 27 noiembrie 2006, a fost agresat de agenţi ai forţelor speciale de intervenţie ale Inspectoratului de Poliţie Bihor, care l-au ridicat pentru a-l transporta în faţa unui procuror la Cluj-Napoca, unde era anchetat pentru ameninţare.

Potrivit sesizării, mascaţii l-au lovit până când a leşinat, după care l-au dus la un spital din Huedin, unde ar fi fost din nou agresat şi legat cu cătuşele de pat, iar asta chiar în faţa avocatului său. La scurt timp după internare, susţinea Ghiurău, a fost transferat la Spitalul de Urgenţă Cluj, unde a rămas până la miezul nopţii, când, deşi sedat şi incapabil să comunice, a fost externat şi condus la sediul Poliţiei Cluj Napoca, pentru audieri. Abia atunci, pretinde el, i s-a adus la cunoştinţă motivul pentru care a fost ridicat de acasă şi a fost audiat, însă fără să i se comunice o copie după mandatul de aducere, deşi a solicitat expres acest lucru.

Epilepsie, nu pumni 

Poliţiştii au, însă, o altă versiune. Şi anume că, în drum spre Cluj, lui Ghiurău i s-a făcut rău, şi ar fi suferit o criză de epilepsie, iar în spital a avut un atac de panică şi a devenit violent, motiv pentru care au fost obligaţi să-l încătuşeze, pentru a se linişti.

Argumentele poliţiştilor au fost contrazise de rapoartele medico-legale. În raportul Serviciului de Medicină Legală Bihor, emis la 28 noiembrie 2006, s-a consemnat că Ghiurău avea vânătăi şi zgârieturi pe abdomen şi pe şolduri, răni care ar fi putut fi provocate, cu o zi în urmă, prin lovituri cu un obiect contondent. Iar un certificat medical emis în 19 decembrie 2006 de spitalul din Cluj-Napoca a atestat existenţa unei traume craniene minore, uneia abdominale şi a unor zgârieturi, care, spuneau medicii, puteau fi ca urmare a unei agresiuni.

Cert este, însă că, pe 7 decembrie 2006, afaceristul a făcut o plângere pentru abuz în serviciu împotriva a 10 agenţi de poliţie, care a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, cazul judecându-se şi în prezent la Curtea de Apel Ploieşti.

Pe de altă parte, pe 22 iunie 2009, dosarul în care Ghiurău a fost citat la Cluj a fost clasat, pe motiv că nu i se poate dovedi vina.

La scurt timp după comunicarea soluţiei, afaceristul s-a adresat CEDO, care, marţi, a constatat că pângerea lui Ghiurău este întemeiată, în cazul lui fiind încălcată Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, mai precis articolul 3, care interzicere tortura, pedepsele sau tratamentele inumane sau degradante, dar şi articolul 5, alineatul 1 - dreptul la libertate şi siguranţă.

Ca urmare, Curtea a stabilit ca afaceristul să primească 9.750 de euro, cu titlul de prejudiciu moral, şi 4.398 de euro - cheltuieli de judecată.

Decizia luată de o cameră inferioară a CEDO nu este finală şi poate fi contestată de oricare dintre părţi în termen de trei luni, cu solicitarea judecării de către Marea Cameră. Din momentul în care devine finală, hotărârea trebuie pusă în aplicare într-un alt termen de trei luni.

Evazionist şi procesoman

Pe numele lui Gheorghe Ghiurău autorităţile au deschis în ultimii 10 ani mai multe dosare pentru săvârşirea unor infracţiuni economice şi a unor infracţiuni de violenţă, dar fără ca afaceristul să fi fost condamnat definitiv în niciunul din numeroasele procese.

Cel mai cunoscut scandal marca Ghiurău s-a desfăşurat la începutul anilor 2000, când Ghiurău l-a cooptat ca asociat pe Călin Galea, patronul firmei Voga Impex SRL, dar în scurt timp tovărăşia lor s-a transformat într-un adevărat război. În 2003, Ghiurău a ocupat cu forţa sediul Voga Impex, însoţit de 100 de bătăuşi care i-au ameninţat, lovit şi tâlhărit pe angajaţii lui Galea, pentru a pune mâna pe stocurile de marfă ale acestuia, în valoare, la acea vreme, de peste 5 miliarde de lei. Deşi Galea s-a adresat Justiţiei, care i-a dat dreptate, Ghiurău a afirmat pur şi simplu că sentinţa nu-i convenea, şi şi-a impus propria lege, a pumnului.

Printre altele, Ghiurău a mai înşelat rafinăriile Astra Ploieşti şi Rafo Oneşti, cu câte 10 miliarde de lei vechi, cumpărând la începutul anilor 2000 mari cantităţi de produse petroliere pe care nu le-a mai achitat. Când rafinăriile au vrut să-l execute, au constatat că benzinăriile cu care Ghiurău garantase plata combustibililor fuseseră trecute în proprietatea altor firme, deţinute însă tot de el. Procesele au fost tergiversate cu anii, afaceristul profitând de problemele rafinăriilor, intrate în complicate reorganizări judiciare.

Dincolo de ţepele trase partenerilor de afaceri, Ghiurău este şi deţinătorul unui record în ce priveşte litigiile cu instituţiile statului. În anul 2004, când Bulevardul Decebal era în reparaţii capitale pentru schimbarea şinelor de tramvai, iar circulaţia era complet închisă, petrolistul acuza Primăria că i-a blocat intenţionat accesul clienţilor la benzinăria SMO, situată în apropierea intersecţiei cu strada Tudor Vladimirescu. Pentru fiecare zi în care afacerea îi era prejudiciată, Ghiurău a pretins daune de 350 de milioane de lei, susţinând că atât câştiga zilnic din vânzări. Un calcul arăta însă că, pentru un asemenea venit, o benzinărie trebuia să vândă 22 tone de combustibil, lucru imposibil din punct de vedere fizic, chiar şi dacă era coadă non-stop la pompe, întrucât această cantitate intră în rezervoarele a 550 de maşini.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
N GURA tot ce puteti sticla sfaramata :)))
sa nu va fie mila de mizeri, niciodata ! astia nu au D-zeu sunt criminali :)))) bye , bye criminalule la groapa comuna, amin !
Postat 27 Noiembrie 2012, 11:01 de dati le in GURA !
N GURA tot ce puteti sticla sfaramata :)))
zurrrrliltul de taica sau isi sechestra salariatii zile intregi imi povestea o verisoara de a lui , celalat a aruncat o gravida pe scari ca l ar fi furat, miezerii imputite nu oamenii, oriceine te ar fura nu i iei viata, nu l mutilezi.TOTI ii cosnidera nebuni, dar nu este asa isi bat joc de noi cei care ii acceptam in jurul nostru.
Postat 27 Noiembrie 2012, 10:59 de dati le in GURA !
N GURA tot ce puteti sticla sfaramata :)))
articolul 3, care interzicere tortura, pedepsele sau tratamentele inumane sau degradante, dar şi articolul 5, alineatul 1 - dreptul la libertate şi siguranţă. DAR cum eil ia batut pe salariati pe propietatea privata cum se numeste ? VEDETI ce pot unii analfabeti face din romani, el poate dar alti nu , bravooo. Daca are epilepsie cum conduce masina ?
Postat 27 Noiembrie 2012, 10:49 de dati le in GURA !
N GURA tot ce puteti sticla sfaramata :)))
de baiatul lui nu mai pot eu :))) tu ai impresia ca toti sunt salariati abuzati , vai de capul tau ! FIECARE isi are nanasul undeva si drumul la CIMITIR, amin !
Postat 27 Noiembrie 2012, 10:33 de dati le in GURA !
@dati le in GURA!
Cred ca nu ai auzit de baiatul lui :)))) Daca dai search pe aici pe site ai sa auzi :))))
Postat 27 Noiembrie 2012, 00:11 de @
cata bataie a dat el atat sa primesca si e ok :)))
ce lege iti mai trebuie cu atatia salariati abuzati, credeti ca o lege sterge cu buretele faptele si abuzurile lor, pacat de copii ca au asemeneaizerii de parinti :)))
Postat 26 Noiembrie 2012, 22:29 de dati le in GURA !
cata bataie a dat el atat sa primesca si e ok :)))
ha, ha, ha, ha, ha, ha hai sa fim seriosi cata bataie a bagat asta in salariatii lui atat sa manace si el pana moare, dati in GURA fara mila, asta e un GUNOI ca si cel de la CIDOR :)))) ha, ha, ha, in gura la tarani parveniti. Toti mizerabili care au facut evaziune si au batut joc de oamenii stiti de ce , ca au cumparat pe multi.ACU le vine randul, iesiti cu topare si dati le in gura ca nu se linistesc, ce mascati ? iesiti toti salariati sa dati le in gura cum vi au dat ei,Sa va feresca cel din iad ca nu stiti ce va asteapta daca izbucneste ceva, o sa muriti calcati in picioare : cu tot neamul; vostru de hoti si evazionisti ))) ha, ha, ha, ha, ha .
Postat 26 Noiembrie 2012, 22:27 de dati le in GURA !
depre un bou
Nu Ghiurau a castigat . El e un handicapat mintal . Cei din spatele lui sun castigatorii. CEDO ? Naiva.
Postat 26 Noiembrie 2012, 15:50 de titel
Laurico, cetateanul nu pulanul !
CEDO s-a pronuntat pt. ca a fost torturat un OM !!! Ce a facut acel ins sau ce se spune ca ar fi facut, e din alt film !
Postat 26 Noiembrie 2012, 14:35 de Oradean
sunt rupt în pzdă de jale
Un gunoi care nu a fost bătut cum trebuie și nici la timpul potrivit ... Dacă polițiștii o făceau ca lumea, scăpau orașul de un nemernic cu fițe. Un amărât de șofer de basculantă ajuns patron pe banii pocăiților, ăsta este javra care se dă torturată. Acuma, poate că polițiștii i-au tras banditului câteva în plus în burta lui de troglodit (loc anume ales ca să nu lase prea multe urme), dar uitați-vă la mecla lui de oligofren și mirați-vă că a scăpat numai cu atât ...
Postat 26 Noiembrie 2012, 14:29 de călin galea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON