URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 August 2013, 16:47

"Vrem centură!". Marş organizat de PPMT în Episcopia Bihor pentru construirea unei şosele de centură (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aşa cum anunţaseră la începutul săptămânii, conducătorii locali ai PPMT, în frunte cu Zatyko Gyula, Kristofi Kristof şi Csomortanyi Istvan, s-au pus vineri în fruntea locuitorilor cartierului Episcopia Bihor care au dat curs chemării acestora de a participa la un marş prin care să-şi exprime nemulţumirea faţă de faptul că traficul greu din zonă le face viaţa imposibilă.

Participanţii la marş şi-au dat întâlnire la ora 14.45 în faţa blocurilor de pe strada Matei Corvin, înarmaţi cu pancarte pe care şi-au scris mesajele către autorităţi: "Vrem viaţă decentă, fără poluare şi trepidaţii!", "Afară cu traficul greu!", "Dl. Bolojan, sănătatea noastră sau ambiţia dvs?", "Şi noi plătim impozite, Episcopia merită mai mult!", "Nu discrimaţi cartierul Episcopia faţă de restul cartierelor!", "Centură pentru Episcopia!" şi "Poluare insuportabilă, de ce?".

Pe parcursul a 40 de minute, escortaţi într-o coloană având în frunte şi în coadă câte un echipaj al Poliţiei şi unul al Jandarmeriei, însoţiţi şi de 10 jandarmi care au mers alături de ei pentru a-i proteja, participanţii la acţiunea de protest s-au deplasat pe prima bandă de circulaţie până la sensul giratoriu de unde se despart drumurile spre Biharia, Santău şi Borş, fără a scanda nicio lozincă, după care s-au dispersat, mergând fiecare pe la casele lor. Nu înainte, totuşi, ca organizatorii să le amintească oamenilor: "Vom depune hârtii la Primărie şi dacă nu se va rezolva problema vom mai organiza un protest".

De altfel, directorul de organizare al PPMT, Csomortanyi Istvan, a şi precizat că, deocamdată, aceasta este doar o primă acţiune. "Pentru început, aceasta este doar o acţiune prin care am vrut să atenţionăm Primăria. Dacă am fi programat-o pe la ora 18, când sunt acasă oamenii, nu la serviciu, am fi strâns mai mulţi participanţi. Vrem ca vocea noastră să fie auzită!", a spus Csomortanyi.

Reprezentanţii PPMT afirmă că problema traficului greu din Episcopia Bihor ar putea fi rezolvată dacă municipalitatea ar fi de acord să construiască o şosea de centură în lungime de patru kilometri, care să lege Şoseaua Borşului de drumul naţional spre Satu Mare prin spatele cartierului Episcopia Bihor, lucrare estimată de ei la circa 4-5 milioane euro şi care s-ar putea face, spun tot ei, în aproximativ un an.

Pentru rezolvarea problemei traficului greu din această zonă a oraşului a existat încă din 1995 un Plan Urbanistic General ce prevedea construirea unui inel ocolitor al Oradiei, traseul acestuia urmând să treacă inclusiv peste terenuri pe care, însă, între timp, primăriile localităţilor suburbane au aprobat alte construcţii. O altă variantă, propusă prin proiectul actual al unui nou PUG, ar fi ocolirea cartierului Episcopia prin continuarea centurii din Calea Sântandreiului, peste Crişul Repede, prin Sântion şi apoi paralel cu calea ferată până la ieşirea din oraş spre Satu Mare, cu străpungerea capătului viitoarei Autostrăzi Transilvania în zona Biharia.

"Ar fi o centură cu patru benzi, câte două pe sens. Propunerea este foarte bună şi suntem de acord cu ea, dar problema este că încă nu se pot estima costurile, şi data începerii execuţiei este învelită în ceaţă", a spus Csomortanyi despre soluţia propusă în proiectul viitorului PUG.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON