URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Martie 2013, 12:54

"Victorie" ortodoxă. Favoritul episcopului Sofronie a fost instalat cu Poliţia în Biserica din Bratca

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Războiul ortodox de la Bratca a luat sfârşit. Părintele Radu Marian, favoritul episcopului Sofronie Drincec, a fost instalat duminică cu ajutorul Poliţiei, după cinci tentative eşuate în ultimele trei luni. Înscăunarea noului paroh s-a făcut cu îmbrânceli, înjurături şi scandal, în opoziţia majorităţii localnicilor care îl vor preot pe Ionuţ Pop, fiul fostului paroh, Liviu Pop, decedat în noiembrie anul trecut.

Potrivit localnicilor, războiul pentru parohia Bratca s-a terminat duminica trecută când Radu Marian s-a instalat preot cu ajutorul Poliţiei. "Reprezentanţii episcopiei au venit la ora opt şi au încercat mai bine de trei ore să intre în biserică ca să îl instaleze pe Radu Marian. Până la urmă s-a lăsat cu îmbrânceli, înjurături şi scandal. Poliţiştii i-au ameninţat cu arestarea pe doi dintre credincioşi şi au făcut cordon pentru ca oamenii episcopului să intre în biserică", a povestit un localnic.

Instalarea cu forţa a noului preot s-a făcut în prezenţa a circa 150 de credincioşi din care circa 30 au venit să îl susţină pe Radu Marian. Conflictul a luat sfârşit odată cu instalarea noului paroh când credincioşii au rămas să participe la slujba de duminică.

Sătenii s-au opus trei luni aducerii unui preot străin de sat după ce la înmormântarea fostului paroh episcopul Sofronie Drincec a promis, de faţă cu circa 1.700 de credincioşi şi peste 70 feţe bisericeşti că în locul acestuia va fi instalat Ionuţ Pop, fiul acestuia. Absolvent de Teologie, Ionuţ este căsătorit şi este cântăreţ în biserica din localitate. Episcopul şi-a călcat însă promisiunea şi a organizat un concurs pe post în urma căruia l-a desemnat pe preotul Radu Marian, doctorand în teologie, să preia parohia din localitate.

Brătcanii s-au opus instalării noului preot şi chiar au pichetat la începutul lunii ianuarie, pe un frig de crăpau pietrele, sediul Episcopiei Ortodoxe a Oradiei şi Bihorului din strada Episcop Roman Ciorogariu cerând să fie primiţi de chiriarh pentru a-şi spune doleanţele. Reprezentanţii protestatarilor au fost primiţi la discuţii de protopopul Dorel Rusu, care le-a ascultat doleanţele dar nu a fost în măsură să le dea curs.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
oameni buni
Uitati va bine sa vedeti ce diferenta mareeee este intre preotul Marian si raposatul, Marian are vocatie ,har ,scoala si cultura generala vasta pe cand raposatul a avut securitatea in spate si stilul securist in care ia crescut si educat pe fii lui care nu sant capabili de nimic inafara de jocuri si sa vanda prafuri de hiribe si violenta uitati va cata nesimtire zace in ei.Oameni buni sa ne rugam sa i ajute dumnezeu lui Marian sa poata aduce biserica noastra la rangul de manastire.cei nevinovati nu au de ce sa se teama ca se va prinde vreun rau de ei dar in schimb vinovati sa mediteze si sa tremure in urma faptelor lor caci dumnezeu nu doarme.
Postat 09 Mai 2013, 13:28 de scrici
Asta da popa
Parinte Radu se vede ca ai doctorant si 5 ani de experienta .Asa ai invatat sa tragi clopotul in vinerea mare? da se bate clopotul dar clopotul mare nu ambele s-au ce reguli noi aduci in bratca? Nu te temi de d-zeu? S-au ce urmaresti sa faci celor contra ta? Nu te gandesti ca daca continui asa te vo scoate bratcanii? AAAAAAA vrei sa aduci reguli de la manastiri? Stii bine preotii de manastntire sunt in post si rugaciuni si pot tine toate slujbele Daca o tii tot asa nu te vad bine in Bratca gandete-te toti sunt oameni si cei po si cei contra chiar rudenii apropiate iarasi tu vrei sa faci blesteme asupra celor care sunt contra ta? Nu te juca Radule si lasa schimbarile tale raufacatoare oamenilor din sat Mai zici in biserica ca vrei sa schimbi programul bisericesc sa tina mai mult slujba ca din pacate raposatul a tinut mai putin Radule masoarati vorbele..... Tu nu vei sluji ca raposatul in veci de vecie nu te pune ca nu-ti tine pe cum ai intrat in biserica asa vei si pleca daca vii cu noi reguli inventate de tine Cu d-zeu nu te joci ia aminte Radule
Postat 05 Mai 2013, 09:30 de didel
haiducu
de ce nu si-ar face si asta o coliba cum a facut si raposatu...de pe spatele fraierilor? asta o sa aiba grija de ea ca daca-l cheama radu si marian se pare ca a venit de dragul vostru. intrebati-l daca la teologie nu i-au spus aia ca atrecut demult era inchizitiei.de ce nu afacut reguli ajutat de politie acolo unde a fost ?se pare ca aici o sa ii mearga ca voi lasati muierile sa va rezolve problemele.v-a afectat mina pe toti???????????
Postat 30 Martie 2013, 23:35 de haiducu
Pentru..Ileana
Ce a castigat Bratca,un preot adevarat ??? Pop Ionut ar fi fost un preot...fals ??? Nu ajunge oare durerea care o au in suflet familia Pop ? Parintele Liviu Pop nu a fost preot adevarat ? Ma mir ca nu iti este rusine sa spui asa ceva !
Postat 15 Martie 2013, 00:00 de Amelia
Pentru..Ileana
Ce a castigat Bratca,un preot adevarat ??? Pop Ionut ar fi fost un preot...fals ??? Nu ajunge oare durerea care o au in suflet familia Pop ? Parintele Liviu Pop nu a fost preot adevarat ? Ma mir ca nu iti este rusine sa spui asa ceva !
Postat 14 Martie 2013, 23:58 de Amelia
Preotul securist
Episcopul Sofronie este un securist imputit, un turnator ordinar care otraveste absolut tot ceea ce atinge. A reusit sa dezbine pana la ura tot ceea ce inseamna ortodoxie in Bihor. Va avea oare curaj sa spuna de ce a fost exilat de catre patriarhul Teoctist la comunitatea romaneasca din Ungaria? Pentru ca a fost si este un mizerabil turnator, o lichea imbracata in sutana. Ne mai miram oare de ce comunitatile neoprotestante din Bihor sunt atat de active in a-si racola membri? Cum sa nu fie daca mizerabili de teapa episcopului Sofronie sunt in fruntea bisericii ortodoxe in Bihor? In loc sa se ocupe de biserica tes intrigi, otravesc absolut tot ceea ce ating......Sa-ti fie rusine Episciope.......
Postat 05 Martie 2013, 10:44 de popescu cristian
Tipic romanesc !
Divide et impera ziceau romanii... dezbina si stapaneste ! I-au dezbinat pe cei din Bratca, s-au gasit ca mai mereu cozi de topor... Daca erau uniti nici radu stroe impreuna cu mult preafericitul daniel nu-i puteau infrange !
Postat 05 Martie 2013, 09:13 de itan
pace sora
exista contestatari pentru zidirea de biserici ...se observa,bine ca i plin orasul de carciumi,baruri,cluburi de noapte,bordeluri.... Si pentru astea tot popii sunt de vina???
Postat 04 Martie 2013, 21:07 de fratele
sofronica
Feriti va de popi sunt niste lihniti dupa bani ,curvari si cei mai multi homosexuali!in special cei care aleg sa fie episcopi ,asa scapa de insuratoare ,mai ales ca nu si-o doresc deloc ! Mai bine ati merge sa vedeti ce dezmat face acest Sofronie ,sofronica isi spun intre ele ,ortodoxele ,ce baie cu bara de inox si -a facut
Postat 04 Martie 2013, 20:34 de radu
victorie!!!
Este bine ca s a intrat in normalitate. Ma gandeam ca le a luat Dumnezeu mintile si nu se gandesc la binele Bisericii .Bine ca nu s au batut asa cum s a intamplat la penticostali... s au inchis in adunare cele doua tabere care doreau sefia,ciolanul, si n au iesit numai cand o tabara a cedat .Normal,nu? Numai ca s a lasat cu ...scaune si coaste rupte!!! PS Aici in Bihor
Postat 04 Martie 2013, 19:10 de ellie
un preot adevarat !
Parintele Radu Marian mi-a facut cinstea sa participe la inmormantarea tatalui meu, astavara... Cred ca am vazut putini preoti daruiti misiunii lor si instruiti precum parintele Marian ! Bratcanii nu au pierdut, ci au castigat un preot adevarat ! Spuneau cei din Rohani ca a facut lucruri mari acolo, desi e o comunitate mica si imbatranita... Cred ca si-a castigat pe merit postul !
Postat 04 Martie 2013, 18:15 de ileana
Rasu plansu credintei !!!!
popii se intaleaza cu politia !!! HA, HAAA, HAAAAAAAAAA !!!! Pai de la colaborationosti ai securitatii, delatori si mincinosi ce poti astepta !!! Asa i-a crescut preafericitiii !!!!!! Ortodocsia = religia impusa de politie !!!!! De rasu curului popii astia !!!!! Vor fi spovediti cu forta indiferent de sex !!!!! Cu capu sub patrafir la marturisiri !!!!!
Postat 04 Martie 2013, 15:19 de unul, altul
a
mai donati-le bani acestor nesimtiti 90% din ei sunt niste coruptii care isi instaleaza fii si nepotii pe functii ....hai sa face mii de biserici care sunt mai mult goale dar noi nu avem spitale si crese.....halal deacest popor cu mintea in colturi
Postat 04 Martie 2013, 15:04 de a
lasul
Jenant ! A ajuns politia sa instaleze popi . De ce n-a mers ps sofronie sa-l instaleze ? De ce e las ?
Postat 04 Martie 2013, 14:17 de titel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON