URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Decembrie 2013, 17:03

"Popularii lui Băsescu" vor să se coalizeaze cu proprietarii de pensiuni din Felix (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Liderii partidelor Mişcarea Populară şi Forţa Civică au adunat o mână de proprietari de pensiuni din Băile Felix la o prezentare a datelor cunoscute despre acordul petrolier de explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul EX-3 Băile Felix. Întâlnirea s-a ţinut în prezenţa presei, miercuri, la Hotelul President din staţiune, dar n-a stârnit un interes uriaş din partea şefilor de pensiuni ori hoteluri, căci doar vreo 20 au participat la întrevedere, în ciuda faptului că Felixul "musteşte" de astfel de afaceri.

În debutul întâlnirii, PMP-istul Marton Attila a prezentat o serie de documente, pornind de la Hotărârea de Guvern care aprobă acordul petrolier pentru perimetrul Băile Felix şi continuând cu interpelările pe tema gazelor de şist depuse de parlamentarii bihoreni Cristian Bodea, Valeriu Boeriu şi Gavrilă Ghilea, dar şi din alte judeţe, şi răspunsurile pe care aceştia le-au primit. "Noi avem o lege a petrolului şvaiţer, votată în 2004, cu care ne-am gândit noi să exploatăm gazele de şist în România", a spus Marton.

Totodată, acesta a prezentat şi un raport al firmei Transgex, firmă care exploatează apă geotermală în Felix. În principal, Transgex arată că Guvernul a încălcat legea avizând acordurile, deoarece perimetrele petroliere se suprapun parţial cu cele pentru apă geotermală şi au fost concesionate fără consultarea ori acordul titularului perimetrelor de apă, adică Transgex.

Acelaşi lucru l-a spus şi Jean Podilă, administratorul Hotelului President, în cadrul aceleiaşi întâlniri. "Eu plătesc taxă de perimetru pentru 10 kilometri pătraţi de 600 de milioane pe an. Nimeni nu m-a întrebat nimic", a declarat Podilă. Totodată, managerul este convins că perimetrul Băile Felix, deşi se întinde pe 1.066 de kilometri pătraţi, a fost numit intenţionat aşa, ca staţiunea să fie discreditată în favoarea celor maghiare, de la graniţa cu România.

Liderul Forţei Civice, Radu Pentie jr., fost şef al Gărzii Naţionale de Mediu, a spus că exploatările nu pot demara fără acord de mediu, document ce nu se eliberează fără dezbatere publică. "Să facem front comun şi să participăm la dezbateri", a spus Pentie.

În fine, Marius Zamfir, fost director al firmei fraţilor Micula Transilvania Tour, prin care a condus Hotelul Crişana din Băile Felix, le-a spus celor prezenţi că este convins că demararea exploatărilor petroliere în staţiune o va anihila. "Putem să punem lacăt pe staţiune!", a spus Zamfir.

"Dar în concret, ce trebuie să facem? Că de un an vorbim, ne adunăm, dar concret n-am făcut nimic!", a izbucnit, după mai bine de o oră de discursuri, una dintre participantele la întâlnire, proprietară de pensiune. Acelaşi Zamfir a dat răspunsul, spunând că trebuie găsită o modalitate astfel încât HG 887 să fie atacată în instanţă. "Da' iute!", i-a răspuns aceeaşi femeie.

Cert este că, în final, întrebat de ziarişti cum comentează faptul că preşedintele Traian Băsescu s-a declarat un susţinător al exploatărilor gazelor de şist, Marton Attila a răspuns că PMP şi Forţa Civică sunt împotriva exploatărilor doar în acest judeţ. N-a mai explicat şi cum ar reuşi să facă o lege de interzicere a fracturării doar pentru un judeţ ori de ce alte judeţe pot fi exploatate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
CE FATA DE UNGUR ARE ALA MUSTACIOS !!!
CE FATA DE UNGUR ARE ALA MUSTACIOS !!! :)))))
Postat 05 Decembrie 2013, 17:25 de LACI
Popularii lui Base si daca fac bine ei tot rau ies
Asa ca stati acasa, nu nu va mai deranjati si odihnitiva pana in 2016, dupa care puteti iesi din gaurile voastre.
Postat 05 Decembrie 2013, 11:26 de Sist
vai,vai..
Contoare pe apa termala furata din pamint...iar aistia pularii lui Bas sa ..mearga la el sa-i fac temenele si osanale!Ba nemuricilor ..de independenta energetica ati auzit voi?
Postat 05 Decembrie 2013, 09:38 de gheorghe@sandor
@ x
Putin tratamet si se rezolva, nicio problema, in schimb pe voi acest fel de tratament nu va ajuta. Voi sunteti deja prea stresati, stiti ce va asteapta, vedeti ce au patit altii, multi ani de odihna dupa gratii... Ha, ha, ha.
Postat 05 Decembrie 2013, 07:34 de Oarba
Zatttttttttttttt
Oradean deja scoti dracii din toti hai marrrrs si te trateaza!!! ce spune celalalt este corect tu cred ca esti prea singur..,Nu prea intelegi nimic din ce posteaza altii..Sau nu VREI SAU ASA ESTI PLATIT MAARSSSSSSSSSSSS
Postat 04 Decembrie 2013, 22:41 de x
@Nice
Si cei care aproba explorarile si exploatarile de gaze de sist cum se numesc ? Avand in vedere ca dau pe nimic bogatiile tarii care apartin tuturor romanilor, faptul ca aceste operatiuni afecteaza panza freiatica, solul si aerul, putem sa-i numim tradatori de tara ? Da pe acei angajati ai statului care permit acete operatiuni fara avizele legale, sau accesul acestor firme pe terenuri private fara acordul proprietarilor cum sa-i numim ??? Da pe acei angajati ai statului care se lupta cu femeile, babele, mosii, pensionarii care-si apara proprietatea cum sa-i numim ??? Da pe idiotii care-i aplauda cum sa-i numim ????
Postat 04 Decembrie 2013, 21:03 de Oradean
Vai ce papagali la orizont!
Asadar ei sunt impotriva doar in Bihor, ce mai conteaza altii din judetele tarii? Asta se numeste nu numai ipocrizie si nesimtire ci, mai ales, prostie dusa la extrem!
Postat 04 Decembrie 2013, 18:53 de Nice
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON