URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Octombrie 2010, 14:53

"Politrucul" Ghilea contraatacă: Bolojan dădea comenzi politice ca prefect

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

N-a vrut blocaj

"Nu e adevărat că am dorit să blochez Primăria", a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, prefectul Gavrilă Ghilea, cel care pe 1 octombrie a atacat la Tribunalul Bihor cele patru hotărâri de Consiliu Municipal privind obligativitatea întreţinerii şi reabilitării faţadelor clădirilor din centrul Oradiei, după ce tot el le dăduse aviz de legalitate.

Prefectul a afirmat că nu a dorit să ajungă în conflict cu primarul Oradiei şi că nu ar fi declanşat atacul dacă nu ar fi găsit "elemente de nelegalitate" pe care "juriştii Primăriei le-ar fi putut rectifica, dar nu au făcut-o". Întrebat care sunt aceste elemente, Ghilea a spus că, practic, nu hotărârile sunt nelegale, ci "modul cum ele sunt aplicate".

"Am luat decizia din cauza modului cum este aplicat Regulamentul privind contribuţia cetăţenilor. Am primit peste 3.000 de reclamaţii de la cetăţeni că trebuie să plătească taxe chiar dacă ei nu locuiesc în clădiri monument istoric", a spus Ghilea, referindu-se astfel la faptul că Primăria constituie fondul special pentru renovarea clădirilor taxând inclusiv proprietarii de "clădiri cu valoare culturală", aflate tot în centrul oraşului.

Cine zice ăla e!

Prin intermediul jurnaliştilor, Ghilea i-a mai replicat primarului sugerând că nu el este un "politruc", ci tocmai Bolojan, atunci când era prefect, între anii 2005-2006.

"Vreau să-i transmit că lucrurile s-au schimbat în Prefectură de când a plecat dumnealui. Acum nu se mai fac acţiuni la comandă politică", a susţinut Ghilea. Rugat de jurnalişti să dea exemple, el a sugerat că din motive politice a atacat prefectul Bolojan achiziţia fără licitaţie a unor tramvaie second-hand din mandatul lui Petru Filip, şi tot din motive politice a făcut presiuni asupra unor PSD-işti care conduceau servicii deconcentrate.

"Directori de servicii deconcentrate erau supuşi la presiuni până îşi dădeau demisia. Aşa s-a acţionat atunci. Vreau să transmit cetăţenilor din Bihor că acum nu se mai acţionează aşa la Prefectură", a spus Ghilea, dând şi numele a trei directori pe care Bolojan i-ar fi obligat să plece din funcţii: Florian Pavel (de la Direcţia Agricolă), Dan Lung (de la Direcţia Sanitar-Veterinară) şi Ioan Chelemen (de la Inspectoratul Şcolar).

Ghilea a sugerat că şi în prezent Bolojan acţionează tot politic la conducerea Primăriei. "Probabil că aşa se acţionează acum în Primărie. E problema lui", a spus prefectul, fără a mai da exemple.

Bolojan are febră. Poate i-o vindecă iarna!

Prefectul a susţinut că el este dispus să colaboreze cu Primăria dacă aceasta va renunţa la intenţiile privind refacerea faţadelor cu bani luaţi de la proprietarii acestor clădiri. El a afirmat că Primăria ar trebui să refacă proprietăţile orădenilor care locuiesc în centru din bugetul local, chiar dacă asta ar însemna cheltuirea unor bani plătiţi sub formă de taxe şi impozite şi de cei care, de pildă, locuiesc în Velenţa ori în Nufărul.

De asemenea, deşi legea nu îi dă dreptul să se pronunţe cu privire la oportunitatea ori utilitatea investiţiilor făcute de nicio primărie, prefectul a atacat şi alte acţiuni ale primarului, încercând să dea impresia că Bolojan ar putea rezolva problema faţadelor dacă ar renunţa la celelalte investiţii.

"Nu pot să nu observ oarecare viclenie din partea domnului Bolojan, când spune că noi vrem să împiedicăm renovarea. Este fals. Nu dorim acest lucru, şi salutăm iniţiativa de refacere a faţadelor, dar cred că se pot găsi şi alte soluţii. De exemplu, ar putea fi folosite sumele care se cheltuie pentru construirea podului din Ioşia, sau poate mai sunt şi alte sume cheltuite fără justificare", a spus prefectul.

În final, Ghilea s-a declarat din nou îngrijorat de soarta cetăţenilor care, mai ales în apropierea iernii, sunt împovăraţi de taxe. "Populaţia o duce foarte greu, iar noi venim şi le mai aplicăm o taxă în plus... Dar vine sezonul rece şi sper că febra domnului Bolojan va scădea, şi va vedea ce este bine şi folositor pentru populaţia din Oradea", a glumit Ghilea.

Ar putea şi ITSC, doar să vrea

Pentru că în virtutea funcţiei poate impune Inspectoratului Teritorial de Stat în Construcţii ca în baza Legii privind siguranţa în construcţii să amendeze proprietarii care nu îşi întreţin sau repară faţadele, BIHOREANUL l-a întrebat pe prefect dacă va face acest lucru, mai ales că - odată cu venirea iernii - creşte şi pericolul ca bucăţi din imobilele degradate să cadă în capul trecătorilor.

Prefectul a evitat, însă, un răspuns clar în acest sens şi a întors discuţia, din nou, spre Primărie. "Vom întreprinde măsurile permise de lege pentru a pune la punct faţadele. Dacă oricare din instituţii poate contribui la luarea unor măsuri, aceste măsuri se vor lua. Dar eu am convingerea că Primăria va reveni asupra hotărârilor", a încheiat prefectul.

Deşi i s-a solicitat o dată precisă de la care orădenii vor vedea că inspectorii ITSC îşi vor face datoria, prefectul s-a eschivat, argumentând că "o asemenea campanie trebuie pregătită din timp".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
mizerie de om politic
ce cauta mogulii sa ne apere ... sa se duca dracului GHILEA ca a facut milioane de euro pe lucrari publice ...
Postat 14 Octombrie 2010, 10:55 de adelina
Ghilea, DEMISIA!!!!!!!!!!!!
Ghilea, DEMISIA!!!!!!!!!!!!
Postat 14 Octombrie 2010, 09:47 de Ghilea, DEMISIA!!!!!
La revedere...!
Bai \\"bihoreanule\\"...de Petrilenisi tu ala de la zalau..,Du-te si stai pe cu\\'rul tau ca ti-a fost destul.Esti mana de pupincurist,ai pupat bucurestenii in c\'ur si crezi ca lumea nu vede !? Mai are pdl-ul cadre utc-iste din pepiniera lu\\' iliescu ? Blaga si Ghilea ,uitati-ne cum ati facut si pana acum dar iertati-ne ca nu ne interesezi decat ca unul care dati mana sa face sala de sport in sat,la Petrileni la blaga ,ca doar ce-i trebuie chelului tichie ? cand sala de la Stei se prabuseste ? Baieti,ajunga-va si plecati cat va este bine ca lumea tremura de foame si pregateste brisca sa manance ficatei.. Huoooooooo...! Partid de utc-isti frustrati si parveniti...!
Postat 14 Octombrie 2010, 09:43 de Burebista
Comparatie
Sa facem o comparatie intre ce a facut Bolojan ca prefect si ce face Ghilea. Primul a eliminat cozile si coruptia din trei puncte esentiale, pasapoarte buletine si permise. In oricare din aceste locuri mergeai in calitate de cetatean onest aveai o experienta care te marca , plecai umilit si jignit de atitudinea celor de acolo,stateai ore in sir lipit de tigani nespalati si, nu in ultimul rand, pierdeai o gramada de timp. Bolojan a reusit sa schimbe situatia radical si definitiv. Ghilea in schimb se remarca prin contractele pe care firma sa le-a obtinul cu statul si face sali de sport la marginea satelor. In rest NIMC.
Postat 14 Octombrie 2010, 07:37 de aramis
Ghilea si Bihorul
Ghilea este mandria Salajului.Acest judet(cel mai sarac din Ardeal)a dat Bihorului o multime de sefi.Veniti in Bihor desculti,muritori de foame si cu 8 clase primare,Bihorul i-a imbracat,i-a incaltat,i-a indestulat si i-a instruit,pe unii la Sorbonica(cei mai titrati)pe altii la Marghita, iar pe Ghilea la Vadu Crisului.Bihorenii nostri si-au pierdut vremea studiind pe la Cluj,pe la Timisoara,pe la Bucuresti dar tot n-au ajuns ca Ghilea:prefect si prosper.
Postat 13 Octombrie 2010, 21:46 de Carp GYORGY
Pampers pt Ghilea
Mai are si obraznicia sa iasa in conferinte de presa si declaratii????? Nesimtit si iresponsabil, el si curvoanca aia de partid portocaliu. Mananca-va buiecitu', da' tot nu va ajunge cat ati furat, javrelor?
Postat 13 Octombrie 2010, 19:43 de pampers pt Ghilea
oradea si cladirile ei
pacat de acest om ca dupa ce greseste mai si persista in greseala. sper numai ca pe 1 decembrie, cand ghilea o sa treaca prin centru sa depuna coroane de flori, sa-i NU ii pice in cap o caramida din casa pe care mircea matei o primit-o de la tilharul ala de filip in centru.
Postat 13 Octombrie 2010, 18:41 de ghilea pe langa
ce prefect avem totusi...
de cat aprostie poate da totusi dovada un om... eu nu cred ca in PDL nu sunt si oameni care pot si gandi... afla tovarase ghilea ca pe timpul lui bolojan s-au intamplat unele lucruri (vezi serviciul de pasapoarte, buletine, permise) pe cand dupa tien ce va ramane ??? scarba doar. ai putea si tu rezovla uan alta in deconcentrate nu sa vorbesti tampenii. poate treci ep la casa de sanatate sa vezi cum suntem tratati cei care dorim sa platim contributii. dar tu doar te discreditezi singur, crede=ma daca taci si nu faci nimic macar nus-si da seama luema cat de prost esti.
Postat 13 Octombrie 2010, 18:25 de marius
@TOT EU
bai tu esti florin ardelean cumva? lasa-l pe bolojan, ca te asteapta "thailandeza"
Postat 13 Octombrie 2010, 17:58 de zozo
magarie ghiulistica
Mare panarama de prefect. Oare ce simte cand se uita in oglinda? Nu simte nici o rusine, nici o jena? Nu are nici un pic de demnitate! Totusi, e pus intr-o functie in care nu poti da cu bata-n balta! Oradenii nu l-au ales, l-a pus PDL in functie, un partid de incompetenti si securisti ca Matei, Filip si alte joanghine venite de te miri unde! Bolojan ar trebui sa declanseze un referendum, sa ii inghita gura lui Ghilea si altor matracuci pedelisti care nu au gasit in 20 de ani nici o solutie iar acum cand cineva vine cu solutii, baga strambe! Pariem ca daca vreao firma de-a lui Ghilea apuca o renovare de fatade, nu zicea nimic dobitocul asta?
Postat 13 Octombrie 2010, 17:24 de Poleposition
lehamite...
Cetateanul Ghilea, doctor in stiinte de Vadu Crisului, specialitatea nulitate agramata...o sa vedem pe unde se va ascunde ghiolbanul portocaliu dupa ce trece ciuma portocalie! Sictir tzaranoi unsuros!
Postat 13 Octombrie 2010, 16:56 de vasil bleagu
@NeliPoRs@ADI@PALM@ADELA@
SARACIA VOCABULARULUI SI PUTINA GANDIRE SI MEDITARE SCOATE DIN VOI CEI MAI BUN : JIGNIRI, INJURATURI..... BH!! FUI !!
Postat 13 Octombrie 2010, 15:49 de TOT EU ?
@MARIA
MARIA TU ESTI AIA CARE ALALTAIERI PUPAICURU LUI UNGURUL-BOLOJAN COADA DE CICAN ??? MAI CONTINUI ???? VEZI CA VA PUTI GURA SI NU TE MAI PUPA NIMENI SEARA SI O SA DEVII ISTERICA DIMINEATA !!!
Postat 13 Octombrie 2010, 15:46 de TOT EU ?
semianalfabet politic
ba da ce tupeu are asta ... dupa ce ca a facut milioane de euro cu firma de constructii pe care o detine mai vine si face pe mironosita . Sa vezi ca o curva de pe centura care urla ca e fata mare....
Postat 13 Octombrie 2010, 15:44 de adela
la subiect va rugam!!!!!
Caaacat tov. Ghilea! Ce facem, o dam in diverse????
Postat 13 Octombrie 2010, 15:39 de palm
demisia
Gavrila Ghilea da-ti demisia..!!! Bronii locali ca tine nu au ce cauta in functii publice !!!!
Postat 13 Octombrie 2010, 15:38 de adi
Capul cel de PORK
Mai scursoare PD-Lista Analfabeta, care esti! Tu vorbesti de politizare? Vampir de bani publici, pervers si nesimtit. Neavenit, uzurpator si taran prost si incult!!!!!!!!!!
Postat 13 Octombrie 2010, 15:24 de Neli Pors
ghilea pacaliciul...
si donul ghilea vorbeste despre grija pe care o are pentru cetatenii judetului... prostii!!! da lucrarile de milioane de euro si profiturile uriase bani publici pe care le face anual firma d_lui GHILEA nu sunt tot banii nostri.... Prefectura nu e pentru dumneavoastra domnu ghilea .... Nu va mai crede lumea.....
Postat 13 Octombrie 2010, 15:22 de stefan
taranu incompatibil
ar trebui sa-i bage cineva un calus in gura, ca daca o deschide scoate numai imbecilitati. tre sa-i si scrie si sa si vorbeasca in locul lui consilierul ardelean. mai ghilea, mai tarane, du-te si ascunde-te mai bine in satul natal! auzi, glumeste. vai de capu lui
Postat 13 Octombrie 2010, 15:16 de maria
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON